Vernieuwd SIVO met vele extra activiteiten

ODOORN - Met speciale aandacht voor bijzondere kleding van eigen bodem, de eigenaardigheden van de Nederlandse dansculturen, een ?MultiCultimarkt?, tal van verbeteringen en twintig geweldige dansgroepen uit alle streken van de wereld, heeft het internationale folkloristische dansfestival SIVO een erg aantrekkelijke programmering voor dit jaar. Van 1 tot en met 5 augustus staan alle schijnwerpers gericht op Odoorn, waar de 28-ste editie van dit grootse festival ? ??n van de grootste van Europa - wordt gehouden.

De organisatie van het SIVO-festival heeft diverse veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren aangebracht en hoopt daarmee dat bezoekers nog meer kunnen genieten dan voorheen. Alle buitenpodia zijn dit jaar overdekt, zodat de dansgroepen onder alle weersomstandigheden hun voorstellingen kunnen afwerken. Ook zijn de podia dit jaar voorzien van licht en geluid. Daarnaast is indeling van de gala-tent aanmerkelijk verbeterd. Er is een vernieuwd podium gekomen, de plaatsen voor bezoekers zijn opgesteld als in een theater en ook de uitlichting van groepen en de geluidsvoorzieningen zijn sterk verbeterd.

Bezoekers kunnen tijdens de vijf festivaldagen gebruikmaken van een breder aanbod aan horecaversnaperingen. Een andere vernieuwing waar het publiek in positieve vorm mee te maken krijgt, is de grote gratis parkeervoorziening, pal naast het festivalterrein. Dit festivalterrein is intiemer en knusser gemaakt. Voor de allerkleinste bezoekers is er zaterdag 4 en zondag 5 augustus een speciaal “kinderplein”, waar de jeugd zich onder toezicht op allerlei manieren kan vermaken, ook met wolkshops.

Verder is er een “MultiCulti-markt”, een wereldse markt met kraampjes vol buitenlandse en Nederlandse artikelen, exotische lekkernijen en speciale drankjes. Op werkdagen is deze op het terrein en zaterdag en zondag is deze gratis toegankelijk en gelegen buiten het afgesloten SIVO-terrein. Een ander vernieuwend aspect binnen het festival vormen optredens van singer-songwriters, percussiegroepen en diverse bands.

In het kader van het “Jaar van het immaterieel erfgoed” wordt tijdens het SIVO-festival extra aandacht besteed aan de dans- en kledingculturen van eigen bodem. Het gaat hierbij om een landelijk initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. In een koepeltent kunnen bezoekers terecht voor het onderdeel “Beleef Nederland in dans, muziek en kostuums en daarbij zal de aandacht gericht worden op de uiteenlopende tradities die ons land en de (vroegere) overzeese gebiedsdelen te bieden hebben.

Er zijn maar liefst zeven Nederlandse folkloristische groepen aanwezig, onder andere de Surinaamse sociaal culturele vereniging Wajonong en de uit Emmen afkomstige vereniging 't Aol' Volk die zich ten doel heeft gesteld, het bewaren van de Drentse cultuur en folklore. Dagelijks zijn er shows en workshops waarbij Nederlandse dans en kostuums centraal staan.

Hoofdschotel is het vijfdaagse dansfestival waarvoor twintig dansgroepen vanuit de gehele wereld voor naar Odoorn komen. Wervelende shows, kleurige kostuum, opzwepende muziek en enthousiaste dansers en danseressen vormen ieder jaar opnieuw een geweldige belevenis. Dagelijks worden optredens verzorgd op vijf podia en in de gala-tent. Dit jaar kent het SIVO-festival deelname van een aantal bijzondere groepen. Bijvoorbeeld het Ensemble of folk dance “Jangar” uit Elista in Kalmukkië, een land dat is gelegen aan de Kaspische Zee. Ook bijzonder is de komst van de China Anshan Folk Art Group uit Anshan City uit China.

Deze groep is niet eerder in ons land geweest en hoopt met sierlijke bewegingen en zeer levendige choreografieën de harten te stelen van de bezoekers. Hun dansen staan in het teken van het alledaagse leven, waarbij geluk en goede wensen voor een nieuw jaar veelal centraal staan. Kleurrijke kleding maakt de voorstellingen van deze Chinese groep bijzonder aantrekkelijk voor een groot publiek. Bijzondere gasten zijn dit jaar de dansers van het Shaka-Zulu ensemble uit Durban (Zuid-Afrika). De opzwepende dans en muziek staan garant voor adembenemende optredens.

Uit ons land komen vijf folkloristische dansgroepen naar SIVO. Van oudsher staat de groep De Schaop’ndansers uit Exloo op de planken, een groep van ongeveer twintig personen, gestoken in het authentieke zondagse kostuum uit Exloo en omgeving, zoals dat in het begin van de 20e eeuw werd gedragen. Ook de Puttense Boerendansers (Putten), de Iesselschotsers (Steenderen), de dansgroep Medioburgum (Middelburg) en de folkloristische Dansgroep Wi’j eren ’t Olde uit de buurtschap Velswijk bij Zelhem staan bij SIVO centraal.Om bezoekers nog meer bij het dansfestival te betrekken worden workshops verzorgd door Nederlandse en buitenlandse folkloregroepen, waarbij ook kostuumshows worden gehouden.

Traditioneel begint SIVO met een openingsdefilé. Dat is woensdagavond 1 augustus om 19.00. Een uur eerder is de MultiCulti-markt al te bezoeken. Vanaf 19.00 uur zijn er dansrondes en vanaf 21.00 uur is er het gala in de speciale gala-tent. Donderdag en vrijdag begint de markt ook om 18.00 en de optredens om 19.30 uur. Op zaterdag en zondag is de markt vanaf 11.00 uur. Zaterdag beginnen de andere activiteiten ook om 11.00 uur en is de eerste dansronde om 14.00 uur. Het programma loopt die dag door tot omstreeks 23.15 uur.

Op de slotdag, zondag 5 augustus, begint de markt om 11.00 uur, de andere activiteiten om 12.00 uur en de dansrondes om 13.00 uur. Vanaf 16.00 uur is het slotdefilé en de sluitingsceremonie.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda