Een greep in de pensioen kas, is dat wel legaal?
Onze overheid en andere groot graaiende instellingen hebben voor vele miljoenen geld ontrokken uit de kas van de vele pensioen fondsen. Er is tot op heden nooit echt verteld wat voor nadelige gevolgen dit nu heeft voor deze groep mensen die er hard verplicht voor gespaard hebben. Waar heeft de overheid dit geld voor gebruikt en hoeveel rente betalen zij nu terug aan die arme sloebers die eigenlijk eigenaar zijn van deze pensioen pot. Ouders vertelden inderdaad de regels van ‘normen en waarden” nu ik schijn volwassen te zijn met mijn 67 jarige leeftijd ga ik mij afvragen of die “normen en waarden “ en “respect”tonen voor mijn medemensen nog wel van deze tijd is. Waarom zou ik niet aan andermans spullen mogen zitten, en vooral af moet blijven van andersmans gespaarde geld, de overheid geeft toch wel het goede voorbeeld door te graaien in andermans portemonnee. Op tal van zaken wordt het Nederlandse volk gekort, eerst geven en andere voorzieningen maken ze gelijk weer duurder, daar koop je geen appels en peren voor toch.
Eerst sparen en dan pas gaan kopen, zo is ons geleerd het weinige wat je al had een deel ervan naar de zilvervloot te brengen, weer een prachtige grote stempel in je spaarbankboekje. Je was er gewoon trots op als er weer een bladzijde vol was. Maar ach ook dat schijnt niet meer van deze tijd te zijn toch, de rente dermate laag is dat het gespaarde geld naar een bank brengen je als oudere al heel veel energie gaat kosten, en het levert ook nog eens geen ruk meer op. Als je een bankgebouw binnenstapt staat er gelijk iemand voor je wat je eigenlijk komt doen, dat noemt men service verlening, en het gevoel dat je welkom bent als cliënt is niet meer van toepassing blijkbaar. En waarom sparen als je overal kunt kopen op credit, soms zelfs uitgestelde betaling aangeboden krijgt, iedere maand een vast bedrag betalen is toch veel gemakkelijker, want ook in dit foute systeem heeft de overheid de hand in om het lenen te bevorderen juist om de economie op gang te houden, de middenstand en industrie te kunnen laten verkopen van hun handelswaar.
Studeren een modern woord is en als je niet studeert je zonder diploma niet meer mee telt.
Mijn vader heeft als veenarbeider,werken bij de DUW en later als fabrieksarbeider altijd gezorgd voor brood op de plank, leven van een schamele uitkering was er niet bij. Het werken bij de boer in het hoogseizoen een goed belegde boterham opleverde, veel eigen verbouwde groenten op eigen land, en een varken in het hok zorgden ervoor dat een arbeidersgezin verder kon in de maatschappij waar toen ook al verschil aanwezig was tussen arm en welgestelde burgers.
Diplomás altijd erg belangrijk zullen blijven, al neemt dat ook al andere vormen aan. Iemand de nu meent afgestudeerd te zijn moet nog maar zien of er wel een baan voor hem is, is dat niet het geval de gang naar een sociale dienst al direct op jonge leeftijd aangeleerd gaat worden, want zij hebben toch recht op een uitkering , Schulden van studie en in de loop der jaren schulden bij telefoondiensten , postorderbedrijven en vergis je niet in de zorgverzekering premie achterstanden. Maar hoe was het ook al weer, eerst sparen en dan pas kopen? Maar mag ik dan helemaal niet uitgaan zeggen dan gelijk vele jongeren, niet met vrienden gaan stappen als ouderen hun hoofd rond 23.00 uur op het kussen hebben gelegd. De tijden veranderen, jeugd gaat pas uit als ouderen het wel voor gezien houden, tot vroeg in de morgen de hele nacht moet er toch gestapt kunnen worden,waar zeuren jullie toch over .
Werken de volgende dag, hoe kom je daar nu bij, ik heb toch geen baan en ontvang toch iedere maand een uitkering, en solliciteren ach dat is zo gebeurd immers, ze nemen mij toch niet aan als directeur van een bedrijf of als vrachtwagenchauffeur als ik mijn rijbewijs en certificaten niet eens meer heb.
Als je nu tegenwoordig een baan hebt mogen zij die dit treffen zich gelukkig prijzen. Een vast ritme in je leven bevorderd je eigen gezodheid, en ben je niet afhankelijk van anderen. Je kan plannen maken en het allerbelangrijkste leren omgaan met normen en waarden, respect te hebben voor je naaste medemensen. Je zal je dan een stuk prettiger voelen dan dat je iedere maand maar moet afwachten welke deurwaarder er nu weer op de stoep staat. Zwerven van het enen adres naar het andere zal je immers veelal ook niet ten goede komen. Je werkt aan het opbouwen ( verplichte afdracht pensioengeld) maar ik leerde dat je ook niet moest overstappen van de ene werkgever naar de ander. In mijn tijd kocht een werkgever je weg bij je huidige baas door tien gulden meer te betalen, dat was bij ons thuis niet toegestaan.
Nu is het hek van de dam, geen vaste banen maar uitzendbureau’s hebben vele taken overgenomen van het oude arbeidsbureau, zij die voor een uitzendbureau werken en geen vast contract hebben, ook zij met veel diploma’s of hogere opleiding hebben het nakijken als ze een huisje willen kopen samen met een vriendin. Gelukkig schijnen er momenteel weer wat meer veranderingen te zijn waarmee het soms wel mogelijk gemaakt gaat worden. Je pensioengeld wat je inlegde levert bijna geen rendament op, je denkt op te bouwen maar je ook op jongere leeftijd je er niet mee bezig gaat houden. Na je pensionering schrik je omdat korten met grote letters aangegeven gaat worden op je eigen gespaard geld. Niet te bevatten en door niemand te begrijpen. Thuis vertelden ze dat er in het plaatselijke dagblad had gestaan dat de boekhouder van een groot landelijk bedrijf was ontslagen, de reden zou zijn dat er onvolkomenheden waren ontdekt in de boekhouding van een afgelopen jaar. Die boekhouder had een greep in de bedrijfskas gedaan en zichzelf er mee verrijkt , dus deze boekhouder had andermans geld gestolen. Ik vraag mij ernstig af wat voor verschil is er nu met een greep in de pensioenkassen te doe nals overheid en die boekhouder die tegen de lamp liep in die jaren. De boekhouder in de gevangenis belande maar de burgers niets horen hoe het nu dan staat met die overheid die geld haalde uit de pensioen kas. Is dat dan legaal of waarzit dan het verschil, en waarom geen openbare verklaring waar het geld naar toe is gegaan. Zijn wij dan allemaal mede eigenaar in de eigendommen van onze Staat der Nederlanden. Heb ik dan toch wat gemist, en heeft u dan wel als burger vele beleggingscertificaten al ontvangen,bent u dan mede eigenaar van grorte kantoorgebouwen . De hard werkende burgers in dit rijke Nederland hebben geen grip op het dubieus handelen en instellen van matregelen die opgleegd worden door onze overheid. Er wordt ons een spiegel voorgehouden dat in de loop der jaren veranderde in matglas waardoor het al jaren mistig door is geworden.
Als je op straat iemand vraagt hoe het staat met zijn pensioen, dan weten velen hier geen antwoord op te geven, of doen voorkomen er juist veel van te weten mar vallen door de mand als je verdere vragen stelt. Pensioenfondsen zijn organisaties waar wij aan overgeleverd zijn, je geen andere keus hebt, je bent verplicht in te leggen en geen medezeggenschap hebt om mee te bepalen waar je geld voor gebruikt gaat worden. Nu nog maar amper de crisis voorbij is , kondigen de pensioenfondsen nu al aan dat er in 2017 wederom flink gekort gaat worden op de pensioenen. Ik vraag mij ernstig af waar gaat dit in de verre toekomst toe leiden, wat blijft er nog over van ons opgebouwde sociale stelsel Wij waren toch zo trots met elkaar op wat er hier allemaal beter geregeld was dan in de VS. Maar waar staan wij nu op dit moment en wanneer is de grens van het toelaatbare eigenlijk bereikt. Wie het weet mag het zeggen, reageren op dit artikel is altijd waardevol. Ik daag u uit om met mij hierover te gaan praten, immers vertelden mijn ouders mij ook dat je nooit te oud bent om bij te leren.
Geschreven door Jan Wolters
Emmen 29 mei 2016
jan.wolters@home.nl