Rietplas deels opnieuw ingericht

EMMEN - De Rietplas (grote en kleine) is al jaren een prachtig recreatie gebied waar inwoners en andere bezoekers graag zijn. De afgelopen jaren waren er verschillende ontwikkelingen die vroegen om een aanpak. De gemeente Emmen heeft samen met anderen meerdere punten aangepakt, waarmee ze voor iedereen een fijne plek wil bieden.

Gezamenlijk project
Wethouder René van der Weide is blij met de aanpak en de verbeteringen aan de Rietplas: “We zijn in overleg gegaan met verschillende partijen en inwoners, zoals provincie, waterschap, wijkverenigingen Woonparc Sandur en Rietlanden, de visfederatie en sport- en visverenigingen. Vervolgens hebben we (een deel van) het gebied van Rietplas opnieuw ingericht, zodat iedereen een plek heeft aan de Rietplas. Dat zijn dus inwoners, bezoekers en zelfs honden. We hopen dat we op deze manier iedereen hun ontspanning kunnen bieden, zonder dat de verschillende groepen last van elkaar hebben.”


Nieuwe speeltoestellen aan het Rietstrand

Het Rietstrand aan de grote Rietplas (oostkant) is uitgebreid met extra speeltoestellen. Nadat het bestaande speeltoestel vorig jaar zo erg kapot gemaakt was dat het weg moest, heeft de gemeente dit aangegrepen om niet één toestel terug te plaatsen, maar een heuse speelplaats. Het moest een uitdagend speellandschap worden, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren en spelenderwijs de wereld ontdekken. Belangrijk was ook de natuurlijke uitstraling en het thema ‘zand en water’. Zelfs de historie is erin verwerkt. Heel vroeger heette het gebied bij de Rietplas namelijk ‘Het 11e en 12e blok’. De speelplaats bestaat dan ook uit (maar liefst) 11 speelblokken.

In de toekomst ook horeca
Net zoals aan de kleine Rietplas, wil de gemeente graag ook een horecagelegenheid bij het Rietstrand aan de grote Rietplas hebben. Het is een bijzondere plek met een unieke ligging en veel potentie. De gemeente zoekt daarom een gedreven ondernemer die hier een kwalitatief goede zaak in een bijzonder pand met oog voor duurzaamheid realiseert. Een mogelijke naam voor dit paviljoen is dan ‘Het 12e blok’. De eerste uitvraag in 2021 leverde helaas niks op. Vanwege corona zagen geïnteresseerden geen perspectief om een horecagelegenheid te beginnen. Rondom de zomer kijkt de gemeente wanneer en hoe ze deze locatie opnieuw in de markt kan zetten.

Vissen
Eerder mocht men bijna overal aan de Rietplas vissen, maar nu heeft de gemeente plekken aangewezen waar men wél en niet mag vissen. Deze zijn verdeeld over verschillende stukken van de grote en kleine Rietplas. Ook heeft ze speciale plekken aangewezen voor het nachtvissen. Hiermee wil ze de omwonenden tegemoet komen, omdat zij last hadden van het nachtvissen. Daarnaast zijn er plekken waar vissers met hun auto mogen komen, zodat zij met de auto aan de waterkant kunnen vissen. Als men wil vissen aan de Rietplas moet men altijd een VISpas hebben (een jeugd VISpas voor kinderen t/m 13 jaar).

Hondenstrand
Honden mogen tijdens het zwemseizoen (dat is van 1 mei t/m 1 oktober) niet op de zwemstranden komen of daar het water in gaan. Daarom heeft de gemeente Emmen een plek gevonden voor een hondenstrand. Hier mogen honden vrij zwemmen. Voor de baasjes liggen er twee boomstammen waar ze even kunnen zitten en staat er een speciale prullenbak. Het hondenstrand is te vinden aan de westkant van de grote Rietplas.

Watersportstrand
Een andere doelgroep is de watersporters. De verenigingen die zich bezig houden met zeilen, kanoën, roeien en surfen hebben daarom ook hun ‘eigen’ plek gekregen aan de westkant van de grote Rietplas. We hebben hier een openbaar watersportstrand gemaakt wat ook is uitgediept. Deze voldoet nu aan de eisen die de provincie stelt voor het openbaar zwemwater. Ook hebben surfers en kanoërs een speciale opstapsteiger.

Verbeteren waterkwaliteit
De Rietplas had de laatste jaren vaak te maken met een negatief zwemadvies. Daarom heeft de gemeente sinds 2018 maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren. Onder meer is het aantal ganzen verminderd door de bosschages op de eilanden te verwijderen en is het nestbeheer van ganzen opgestart. Ook het toewijzen van een eigen plek voor de honden, helpt de waterkwaliteit verbeteren.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda