Emmen voorbereid op nieuwe taken Jeugdwet
Nieuwe Jeugdwet
Jeugdhulp gaat om ondersteuning bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen en verstandelijke beperkingen. Ook kinderbescherming, jeugdreclassering, kindermishandeling en kinderen getuige van huiselijk geweld vallen onder de nieuwe Jeugdwet. De gemeente gaat de zorg voor jongeren niet zelf uitvoeren. Dit laat zij over aan professionals. Daarom heeft de gemeente Emmen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de opdracht gegeven om de nieuwe Jeugdwet vorm en inhoud te geven. Door de nieuwe aanpak voor jeugdhulp wordt de zorg dichtbij het gezin georganiseerd en vanuit één punt gecoördineerd.
Uitbreiding taken
Sommige onderdelen van de Jeugdwet deed het CJG al. Zoals preventieve hulpverlening, het geven van informatie en advies en het coördineren van zorg. Vanaf 1 januari komt hier nog bij dat het CJG ook de toegang wordt tot niet vrij toegankelijke jeugdhulp en gedwongen jeugdhulp. Oftewel, de intake en doorverwijzing naar specialistische jeugdhulp.
Toegang bij CJG
Iedereen die zich na 1 januari bij het CJG aanmeldt, krijgt een gesprek. Samen met de cliënt wordt een aanpak bepaald. Wanneer er in eigen kring geen oplossing te organiseren is, dan komt de hulp van het CJG in beeld. Bijvoorbeeld: schoolmaatschappelijk werk, de jongerencoach of jeugdverpleegkundige. Als het nodig is, verwijst de professional van het CJG door naar de specialistische jeugdhulp. Dit gebeurt altijd in overleg met het kind en ouders/verzorgers.
Bestaande cliënten
Voor mensen die al cliënt zijn, verandert er in eerste instantie niets. Wanneer de zorgindicatie afloopt, krijgt iedereen een persoonlijk gesprek bij het CJG. In dit gesprek wordt gekeken naar wat iemands zorgvraag is en welke vorm van hulp daarbij past. Er wordt ook gekeken naar wat iemand zelf kan regelen. Alle persoonsgebonden budgetten (PGB's) die voor 1 april 2015 aflopen, worden automatisch met drie maanden verlengd. Hierover hebben cliënten die dit betreft deze week een brief ontvangen.
Samenwerking
Drentse gemeenten Voor de niet vrij toegankelijke jeugdhulp hebben de twaalf Drentse gemeenten samen contracten afgesloten met zestien grote zorgaanbieders en ruim honderd kleine aanbieders. Zo kunnen kinderen en jongeren die nu jeugdhulp krijgen, dit ook in 2015 houden. Ook is eind oktober gezamenlijk een overeenkomst ondertekend met de Raad voor de Kinderbescherming, waarin afspraken staan over samenwerking, uitwisseling van informatie, inzet van jeugdbescherming en optreden bij crisissituaties.