Aanvraag opsporingsvergunning aardwarmte

EMMEN _De provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben samen een opsporingsvergunning voor aardwarmte aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Aardwarmte (geothermie) wordt gebruikt om huizen, kassen of andere gebouwen te verwarmen. De vergunning is bedoeld voor de gebieden rondom Erica en Klazienaveen/Rundedal in de regio Zuidoost-Drenthe. Het betreft hier de drie glastuinbouwgebieden in de gemeente Emmen. Naar verwachting beslist het ministerie van EZ dit najaar over de aanvraag.

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) ziet de aanvraag als een belangrijke stap vooruit: “We hebben voor het betreffende gebied diverse haalbaarheidstudies laten uitvoeren. Dat heeft tijd gekost, maar we komen nu  elbeslagen ten ijs. Aardwarmte kan zorgen voor een beheersbare energierekening in de tuinbouw,” aldus energiegedeputeerde Klip-Martin. “Bovendien kan de beschikbaarheid van aardwarmte ook een goede trekker zijn voor nieuwe ondernemers in het tuinbouwgebied van Zuidoost-Drenthe.”
 
De gemeente Emmen ziet een belangrijke meerwaarde in de gezamenlijke aanpak. “De tuinbouwsector omarmt het initiatief van de opsporingsaanvraag omdat nu niet de individuele tuinder een aanvraag hoeft in te dienen. De opsporingsvergunning is en blijft alleen beschikbaar voor de glastuinbouwsector of andere sectoren, maar het is niet de inzet de vergunning te verkopen aan energiebedrijven,” aldus wethouders Jenne Holman en Jan Kuper van de gemeente Emmen.

De provincie en gemeente gaan ondertussen samen met o.a. de tuinders verder met een Masterplan. Daarin geven zij aan hoe de geothermische energie tussen de betrokken partijen wordt verdeeld. Op basis van dit plan doen zij een beroep op rijkssubsidies voor het boren naar aardwarmte. De tuinders worden daar vanuit het onlangs opgerichte Energiebureau Zuidoost-Drenthe bij begeleid.

Aardwarmte of geothermie is een onuitputtelijke energiebron die gelijk staat aan windenergie en zonne-energie. Bij geothermie wordt gebruik gemaakt van warm grondwater dat minimaal 60 tot 70 graden Celsius is. Bij Emmen is het water op 2 tot 3 km diepte tussen 80 en 110 graden Celsius. Uit een productieput wordt heet grondwater opgepompt en nadat de warmte nuttig is gebruikt, wordt hetzelfde afgekoelde grondwater weer via een retourput in de diepe ondergrond teruggebracht Het oppompen van 100 tot 200 m³ warm water per uur is voldoende om 2500 tot 4000 woningen of tien hectare kas te verwarmen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda