Burgemeester sluit woning in Nieuw Amsterdam voor drie maanden
Illegale hennepkwekerijen trekken vaak bezoekers, zoals telers, dealers en klanten. Dit kan overlast en bedreigende situaties op straat opleveren voor de omgeving. Maar illegale kwekerijen kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren door bijvoorbeeld kortsluiting, wateroverlast of overstroming. Gebrekkige installaties of slecht aangelegde elektriciteitsvoorzieningen kunnen zelfs brand veroorzaken. Alleen al om deze situaties te voorkomen is het belangrijk om de illegale hennepteelt de kop in te drukken.
Toegangsverbod
Om het bezoek van telers, dealers en klanten aan een woning met illegale hennepkwekerij te stoppen, kan de burgemeester deze woning tijdelijk sluiten. Bij een eerste overtreding door de bewoner is dit voor drie maanden en bij een tweede overtreding zes maanden. Door deze sluiting is het voor iedereen verboden die woning te betreden. Dit draagt bij aan de vermindering van de drugscriminaliteit en daarmee aan de vergroting van de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving.
Ook sluiting zonder overlast
Op 4 september heeft het college van B&W van Emmen nieuw gemeentelijk drugsbeleid vastgesteld. Op basis hiervan kan de burgemeester ook een woning sluiten als de politie er een illegale hennepkwekerij heeft aangetroffen, zonder dat er sprake hoeft te zijn van overlast.
Aanleiding voor het nieuwe beleid is onder andere de toegenomen professionalisering en criminalisering binnen de drugswereld, de veranderde landelijke wetgeving en de intensievere samenwerking met politie, justitie en belastingdienst.
Melden
Heeft u het vermoeden van een hennepkwekerij? Dan kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844 of â indien u niet wilt dat uw naam bekend wordt - bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.