Drugsbeleid gemeente Emmen niet onredelijk

EMMEN - Begin april sloot burgemeester Bijl de woning aan de Balingerbrink 90 in Emmen, op basis van de Opiumwet. De politie heeft het pand laten ontruimen waarna het pand voor de duur van drie maanden is gesloten. De eigenaar, tevens gebruiker, van de woning heeft bij de voorzieningenrechter bezwaar aangetekend tegen de sluiting. Dit bezwaar is op 22 april jl. behandeld in de zitting van de rechtbank. Eind april is de uitspraak ontvangen: ?De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening af.?

Sluiting disproportioneel
Het verzoek is behandeld in de zitting van de rechtbank op 22 april jl. Hoewel de eigenaar niet ontkent dat de materialen in zijn woning aanwezig waren, is hij van mening dat het “one strike, you’re out-principe” dat de gemeente Emmen hanteert onredelijk is. Omdat er geen sprake is van een illegaal verkooppunt vanuit zijn woning, stelt de eigenaar zich op het standpunt dat burgemeester Bijl niet bevoegd was zijn woning te sluiten.

Uitspraak
Naar het oordeel van de rechtbank staat vast dat in het pand aan de Balingerbrink 90 een dermate grote hoeveelheid hennep is aangetroffen dat er sprake is van een handelshoeveelheid. Op grond hiervan is in redelijkheid aan te nemen dat er hennep in het pand aanwezig was om te worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Er hoeft naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen bewijs voorhanden te zijn dat daadwerkelijk hennep is verkocht, afgeleverd of verstrekt.

Als gevolg van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang indien een middel als bedoeld in lijst I of II (bijlage bij Opiumweg) wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt danwel daartoe aanwezig is. Hennep staat vermeld op lijst II.

Op grond van dit handhavingsbeleid van de gemeente Emmen wordt een woning voor de duur van drie maanden gesloten als een hoeveelheid van meer dan 50 gram of 20 of meer hennepplanten wordt aangetroffen. De voorzieningenrechter acht het beleid in zijn algemeenheid niet onredelijk. Het heeft als doel om de productie van sofdrugs terug te dringen vanwege negatieve effecten die dit heeft. Ook de sluiting voor de duur van drie maanden acht de voorzieningenrechter niet onredelijk gelet op de aangetroffen hoeveelheid hennep en is, volgens de voorzieningenrechter niet in strijd met het proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginsel.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda