Gemeente subsidieert crisis- en vrouwenopvang

EMMEN - Zorggroep Leveste heeft in 2010 opnieuw subsidie ontvangen voor 24 uurs vrouwenopvang, woonbegeleiding, crisisopvang, noodbedden, hulp voor tienermoeders en begeleiding in het kader van de Wet Tijdelijk Huisverbod. De vrouwenopvang en crisisopvang van Zorggroep Leveste is per 1 april 2010 overgenomen door de Stichting Toevluchtsoord. De subsidie bedraagt ruim 1,5 miljoen euro en wordt bekostigd uit de zogenaamde decentralisatieuitkering maatschappelijke opvang die de gemeente Emmen als centrumgemeente van het Rijk ontvangt.

De gemeente Emmen is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang in de regio Zuidoost-Drenthe en centrumgemeente voor vrouwenopvang voor de hele provincie Drenthe. Het beleid voor maatschappelijke opvang is erop gericht verblijf te bieden gekoppeld aan zorgverlening en psychosociale begeleiding gericht op zelfstandigheid van kwetsbare mensen met huisvestingsproblemen.

Vrouwenopvang
Het beleid voor vrouwenopvang is erop gericht opvang mogelijk te maken voor kwetsbare vrouwen die door een combinatie van (psychosociale) problemen hun zelfstandige woning (gedwongen) hebben verlaten of dreigen te verlaten. Vrouwenopvang biedt hen tijdelijk verblijf, gekoppeld aan zorgverlening, begeleiding en crisisinterventie. Het doel van deze hulpverlening is om deze vrouwen (eventueel met hun kinderen) een start te bieden bij het opbouwen van een nieuw bestaan. De vrouwenopvang biedt in alle gevallen een veilig verblijf en indien nodig anonieme opvang.

Voorzieningen
Voor de uitvoering van het beleid vrouwenopvang en maatschappelijke opvang zijn door Leveste voorzieningen ingericht en beheerd, variërend van 24-uurs woonvoorzieningen, crisisopvang, dag- en nachtopvang, hulp aan jonge moeders, tot sociale activering en preventieprojecten. Leveste houdt noodbedden beschikbaar voor crisissituaties en slachtoffers van huiselijk
geweld. Sinds 2009 biedt Leveste ook extra hulp aan jonge moeders die vaak een ongestructureerd leven, een afgebroken schoolopleiding, ontvangen weinig steun van familie en hebben nauwelijks inkomsten. Leveste verzorgt de begeleiding van tienermoeders en helpt hen hun leven weer op de rails te krijgen.

Hulpverlening buiten kantooruren
Uit de ervaringspraktijk van Leveste blijkt dat de meeste escalaties van huiselijk geweld juist in de avonduren, dus na 17.00 uur plaatsvinden. Leveste draagt daarom ook na 17.00 uur zorg voor hulpverlening bij de Wet tijdelijk huisverbod

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda