Gemeenten moeten transitieplan Wsw maken

Nieuwe wet vraagt andere opzet EMCO-groep EMMEN - Zoals het er nu naar uitziet, wordt de huidige Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgebouwd. Dit komt doordat de Wet werken naar vermogen naar verwachting per 1 januari 2013 ingaat. De Tweede Kamer neemt daarover nog een besluit. Met de invoering van deze nieuwe wet wordt de huidige Wsw gewijzigd en afgebouwd. Hiermee bezuinigt het rijk fors op de sociale werkvoorziening. De sociale werkvoorziening is straks uitsluitend voor mensen die alleen in een beschutte werkomgeving kunnen werken. Deze nieuwe wet maakt een herstructurering van alle Wsw-bedrijven noodzakelijk. Ook de EMCO-groep moet als bedrijf aangepast worden aan de nieuwe wet. Voor de EMCO-groep betekent dit een geleidelijke afname van medewerkers.
De gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen hebben daarom een transitieplan opgesteld om die noodzakelijke veranderingen voor het EMCObedrijf straks vorm te kunnen geven. Er blijft een organisatie die beschutte arbeid biedt (EMCO). Daarnaast komt er een nieuwe organisatie (WERK). Deze geeft uitvoering aan de arbeidsontwikkeling, re-integratie en de bemiddeling naar regulier werk van de huidige groep Wsw’ers die niet onder de categorie beschutte arbeid vallen. Voor de gemeenten Emmen en Borger- Odoorn gaat dit ook voor alle overige groepen gelden. De gemeente Coevorden voert de arbeidsontwikkeling, re-integratie en de bemiddeling naar regulier werk van de overige groepen zelf uit via De Bentheimer.

Het Rijk vraagt van gemeenten om deze herstructurering van het EMCO-bedrijf te realiseren. De gemeenten moeten hiervoor een transitieplan Sociale werkvoorziening opstellen. Het Rijk stelt voor om voor deze veranderingen bijna € 7 miljoen beschikbaar te stellen aan de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen voor de periode 2012 t/m 2018. Daarnaast dragen de gemeenten zelf 25% van deze kosten. Het gaat hierbij om ruim 2 miljoen euro.
Aanpak herstructurering

De komende drie jaar wordt bekeken welke medewerkers van de sociale werkvoorziening in staat zijn om bij het reguliere bedrijfsleven aan de slag te gaan. Zo nodig worden deze mensen nog extra ondersteund met opleiding en
begeleiding. Naar verwachting gaat het hierbij om een groep van 130 mensen. Door actieve benadering van werkgevers in dit gebied hoopt men deze mensen bij reguliere werkgevers te plaatsen. Voor mensen die uitsluitend in beschutte omstandigheden kunnen werken blijft de sociale werkvoorziening bestaan. Wel wordt onderzocht of dit in de toekomst gecombineerd kan worden met de arbeidmatige dagbesteding, die bestaat binnen de AWBZ. Daarbij zal ook gekeken worden naar mogelijkheden om meer werkzaamheden in de wijken en dorpen uit te voeren.

Gevolgen voor huidige EMCO-groep
De afdeling Bouw zal worden gesloten. Voor deze medewerkers wordt een detacheringsplek bij een regulier bouwbedrijf gezocht of andere passende werkplekken. Bij de tuinbouwactiviteiten, die nu relatief duur zijn, wordt
gekeken naar maatregelen om de kosten te verlagen. Werkzaamheden in het groen wil men uitbreiden, omdat dit goede mogelijkheden biedt voor de doelgroep die alleen in beschutte omstandigheden kan werken. Deze
aanpassingen zullen ook gevolgen hebben voor het begeleidend ambtelijk personeel. Tussen 2016 en 2018 zullen 12 medewerkers moeten afvloeien. Het plan wordt binnenkort besproken met de betrokken ondernemingsraden.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda