Lies van Urk Emancipatieprijs 2012 uitgereikt
De kinderen worden via verwijzers aangemeld. Na een intakegesprek wordt besloten of ze mee kunnen. Met deze intake komt een agogisch werker in contact met het gezin. Dit zijn vaak gezinnen met een nogal gesloten karakter. De agogisch werker kan ook op andere fronten mensen helpen. Het Zomerkamp wordt gerund door Melanie Meijer en Gina Niks van Sedna, een Combinatiefunctionaris Sport, studenten, stagiaires en vele vrijwilligers.
De jury koos voor Zomerkamp Emmermeer omdat het meer is dan alleen een week vakantie. Kinderen en hun ouders worden met het Zomerkamp in hun kracht gezet. Ook wil de jury het project graag onder de aandacht brengen van een groter publiek en potentiële sponsoren.
Andere genomineerden
Naast het Zomerkamp Emmermeer waren ook het project âSamenspraakâ van Het Gilde en de Crisis- en Vrouwenopvang Drenthe genomineerd voor de Lies van Urk prijs. Bij het project âSamenspraakâ praten Nederlandse mensen met anderstaligen om hen beter Nederlands te leren spreken. Vaak zitten zij al in een traject waarin ze Nederlands leren, maar praktijk is altijd anders dan theorie. Door de taal te spreken, voelt men zich meer betrokken bij de mensen om zich heen. Het is belangrijk om je âthuisâ te kunnen voelen.
Bij de Crisis- en Vrouwenopvang Drenthe worden vrouwen en kinderen, maar ook mannen opgevangen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Daarnaast wordt onderdak geboden aan vrouwen die slachtoffer zijn van eergerelateerd geweld, mensenhandel en vrouwen die uit de (gedwongen) prostitutie komen.
Lies van Urk
Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder van de gemeente Emmen. In haar werk en op persoonlijke titel was zij een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk prijs ingesteld. De Lies van Urk prijs is een stimuleringsprijs voor emancipatie, maar richt zich niet alleen op vrouwen. De prijs is gericht op participatie in het algemeen, dus ook op ouderen, gehandicapten en allochtonen. (zie ook het fotoboek)