Nieuwjaarstoespraak burgemeester C. Bijl, gemeente Emmen
Toch is er toe besloten omdat het een impuls geeft aan ons gebied en veel plezier geeft voor bootjes, fietsers en wandelaars. Maar bovenal ook biedt het economische kansen. Tussen gedachtevorming en opening lagen 10 jaar, maar iedereen was afgelopen zomer vol lof over het resultaat. Het is nu aan de ondernemers om de kansen te verzilveren die de Veenvaart biedt en kijk daarbij vooral ook naar onze oosterburen. Immers wat voor het vrachtverkeer geldt, gaat ook op voor de pleziervaart: de kortste weg van Hamburg naar Rotterdam gaat tegenwoordig via Emmen!
Het nieuw gegraven deel van de Veenvaart heeft als naam gekregen Koning Willem Alexander Kanaal. Daarmee heb ik een mooi bruggetje naar een ander hoogtepunt in 2013. We hebben een nieuwe koningin!
Hoe je ook over de monarchie denkt, in ieder geval verdient Prinses Beatrix alle respect voor de wijze waarop zij 33 jaar als koningin Nederland heeft gediend en wens ik onze koning alle wijsheid en succes toe bij zijn invulling van het ambt en hoewel onze nieuwe koningin Maxima staatsrechtelijk een andere rol vervult dan haar schoonmoeder denk ik dat zij ook een behoorlijk steentje zal bijdragen. Of om het op zân Drents te zeggen: het had minder gekund!
Traditiegetrouw meld ik â met dank aan Herrie Thole -Â ook altijd de stand van zaken met betrekking tot het inwoneraantal. De stand is 108.092 en dat is ruim 300 minder dan vorig jaar, waarbij het goede nieuws is, dat dit de laagste daling sinds drie jaar is, wellicht een trendbreuk. Opvallend is dat er slechts een gering vertrekoverschot is, maar dat de daling vooral wordt veroorzaakt door het verschil tussen overlijden en geboorten. In 2013 weer 70 kinderen minder geboren dan het jaar daarvoor. Nu schijnt de anti conceptiepil Diane uit het basispakket van de zorgverzekering te gaan maar of dat gaat helpen weet ik niet. De relatie tussen een tegenvallende economie en een laag geboortecijfer ligt meer voor de hand.
Wat dat betreft de economie is er in Drenthe wel ruimte voor verbetering. De Drentse economie heeft gemeten over de laatste vier jaar het ât slechtst gedaan in Nederland. Nu hoeven lijstjes niet alles te vertellen, maar in dit geval zien we ook daadwerkelijk om ons heen hoe moeilijk bedrijven het hebben om te overleven.
Met instemming las ik in het Dagblad van het Noorden dat gedeputeerde Van der Tuuk er vol tegen aan wil om weg te komen van de laatste plaats op de verschillende overzichten. Ik steun hem daar ten volle in, waarbij we ons vooral moeten richten op versterking van het bedrijfsleven. We leunen al veel op de overheidssector direct of indirect waardoor we bij grote rijksbezuinigingen ook meer dan gemiddeld kwetsbaar zijn in Drenthe en zeker in de gemeente Emmen. Als grootste industriekern van Noord-Nederland zijn we de natuurlijke bondgenoot van de provincie om samen de kansen die de industrie te bieden heeft te pakken. Denk daarbij aan de biobased ontwikkeling in de kunststofindustrie en bijvoorbeeld het innovatieve van de beweegbare klapbrug van biocomposieten in de nieuwe dierentuin, een project van Machinefabriek Emmen en Stenden.
En zeker ook de gas- en olie-industrie en andere technische sectoren waar tal van mogelijkheden liggen. Wat te denken van de logistieke mogelijkheden centraal gelegen tussen Rotterdam en Hamburg. Laten we samen met het bedrijfsleven, maar vooral ook het onderwijs â Stenden en Drenthe College - , provincie en gemeenten zoals Emmen en Hoogeveen een Drents Industrie Plan (DIP) maken en de economie in Drenthe versterken met deze âDIPâ.
Ik zie de krantenkop al voor me:Â Met een DIP de crisis uit!
We zijn met zân allen sinds de mooie zomer wat positiever geworden en ook het politieke klimaat in Den Haag is meer stabiel. Het jaar 2014 zou wel eens het jaar van de omslag kunnen worden. Ik denk dat dit met name voor de middenstand een welkome ontwikkeling is. In dat kader wil ik ook de realisatie van de parkeergarage Westerstraat en de Mediamarkt noemen. Een project met vallen en opstaan, maar nu het klaar is een geweldige impuls voor het Noorderplein en omgeving.
Ik wil apart even stilstaan bij de economische situatie en onze jeugd. Veel jongeren die op school zitten vinden heel moeilijk een stageplek. Nog moeilijker vinden jongeren die van school komen een baan. Eigenlijk vind ik dat we gezamenlijk als overheid en bedrijfsleven alles op alles moeten zetten om hier wat aan te doen. Ik weet dat er via het actieplan jeugdwerkloosheid het nodige wordt gedaan, maar er kan nog wel een tandje bij. U weet, ik ben niet zo van de politieke statements, maar ik vind dat dit onderwerp topprioriteit moet krijgen in het nieuwe collegeprogramma na de verkiezingen. Het is maar een advies, u kent mijn positie.
Nu we het toch over de verkiezingen hebben en dan bedoel ik de gemeenteraadsverkiezing, dan weten we nu al dat 2 partijen niet terugkeren in de nieuwe raad namelijk de Socialistische Partij (SP) en Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE). Elf partijen hebben zich wel aangemeld, die ik natuurlijk allemaal succes wens en vooral wijsheid.
De afgelopen raadsperiode was geen eenvoudige met een teruglopende economie en de bijbehorende bezuinigingen. In vier jaar tijd is het beschikbare budget met ongeveer 40 miljoen teruggelopen terwijl het takenpakket en zeker het verwachtingspatroon van onze inwoners niet minder is geworden. Daarom heb ik respect voor hoe de huidige raad en wethouders in deze periode hebben gewerkt.
Op voorhand heb ik al net zo veel respect voor de kandidaat-raadsleden en âwethouders want de komende vier jaar zullen niet makkelijker worden met de enorme bezuinigingen vanuit het Rijk die op ons afkomen. Bezuinigingen die per gemeente heel verschillend zullen uitpakken. Wat Emmen betreft zijn de vooruitzichten op dit punt zorgelijk.
Embargo tot 3 januari 2014, 20.30 uur
Zoals onlangs in het Dagblad van het Noorden te lezen was, doen in de gemeente Emmen 23% van de gezinnen een beroep op drie of meer regelingen, die in de gevarenzone van de rijksbezuiniging zitten. Dit effect zal een gemeente niet kunnen compenseren en zal dus grote gevolgen kunnen hebben voor onze inwoners. Het kabinet zal hier oog en oor voor moeten hebben en op zân minst maatwerk moeten leveren voor de gemeenten met de grootste problemen.
De nieuwe raad en het nieuwe college nemen ook het nodige onderhanden zijnde werk in ontvangst, zoals de tunnel, het marktplein, het centrumplein, het nieuwe theater en de nieuwe dierentuin. Deze zullen naar verwachting in de periode 2014-2016 worden opgeleverd. Projecten waarover het denkproces in deze samenhang in 2006 pas is begonnen. Ik zeg bewust pas omdat er binnen 10 jaar een geweldige impuls is gegeven aan het centrum van Emmen terwijl tegelijkertijd ook de centra van Klazienaveen, Zwartemeer, Angelslo, Emmermeer, Weiteveen, Bargercompascuum, Emmercompascuum en Emmerhout onder andere zijn aangepakt.
Liggen er dan geen nieuwe uitdagingen meer voor het nieuwe college? Nou en of, wat te denken van: jeugdwerkgelegenheid, infrastructuur m.n. de weg Klazienaveen - Emmen, de zorg en het sociale domein en de huisvesting van het onderwijs in relatie tot de daling van geboorten.
Misschien is nog wel het belangrijkst, dat we onze inwoners stimuleren het zelfoplossend vermogen meer aan te spreken. Het loket overheid zal de komende jaren immers anders open zijn dan in het verleden.
Het probleem van een nieuwjaarstoespraak is dat je alles wel wilt benoemen. Wie ben ik nog vergeten?
Jos Schomaker steun en toeverlaat in de lobby voor het behoud van de belastingdienst. Jan van Es en Hans ten Cate twee topondernemers in de horeca. Betty van Peursem door de Telegraaf verkozen tot thuiszorgmedewerker van het jaar. Onze eigen onvolprezen weekmarkt uitgekozen als de beste van Nederland. Met de promotie van DOS uit Emmercompascuum naar de eredivisie hebben we vier handbalteams in de gemeente Emmen op het hoogste niveau. Mevrouw Spiegelaar met 108 jaar onze oudste inwoner en nog zelfstandig wonend!
Wat ook niet mag ontbreken is een blokje veiligheid. Hoewel elke inbraak of overval er een te veel is nemen we op de lijst van criminaliteit in Nederlandse gemeenten een veel lagere positie in dan op grond van ons inwoneraantal mag worden verwacht en lager is in dit geval beter. Ons beleid tegen drugspanden trekt de aandacht: in 2013 zijn er ongeveer 40 gesloten. Dat is geen hobby, maar een noodzakelijke bijdrage aan de leefbaarheid van onze dorpen en wijken. Omringende gemeenten passen het ook toe om te voorkomen dat er een waterbedeffect optreedt. Of ons beleid effect heeft zullen we na dit jaar op basis van twee jaar ervaring hopen vast te stellen. Voorlopig is iedereen gewaarschuwd voor het komende jaar! In 2011 bedroeg het aantal woninginbraken 340. Half november 2013 stond de teller op 256. Altijd nog te veel maar gelukkig een daling.
Een nieuw fenomeen is de drank en horecawet. Er gelden nieuwe regels voor sportkantines en dorpshuizen die voldoende recht doen aan hun positie in onze samenleving. Maar er moet ook ruimte zijn voor de commerciële horeca om een eerlijke boterham te verdienen. De jeugd onder 18 mag in openbare gelegenheden geen alcohol meer nuttigen en daar zullen we zeker aandacht aan geven, geen heksenjacht maar uiteindelijk wel handhavend. Om in watertermen te blijven: onder de 18 jaar? Dan aan het gemeentepils!
Op het gebied van de brandweer gaat er veel veranderen en toch ook weer niet. De lokale brandweer is opgeheven en overgedragen aan de Veiligheidsregio Drenthe. De burgemeester blijft bestuurlijk verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en blijft als lid van het veiligheidsbestuur van Drenthe ook invloed houden op het beheer. De posten Emmen, Klazienaveen, Schoonebeek en Emmercompascuum met alle vrijwilligers en beroepskrachten wil ik danken voor hun inzet en ik spreek de verwachting uit dat die in de nieuwe opzet ook zal blijven. Brandweer gemeente Emmen bedankt!
Ook medewerkers op het gebied van milieutaken verlaten de gemeente. Zij gaan samen met hun collegaâs van de Drentse gemeenten en de provincie aan de slag bij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe). Ook hen wil ik bedanken.
Dankzij een groeiend besef dat oud- en nieuw een feest behoort te zijn, maar zeker ook door de inzet van vele mensen van de politie, brandweer, ambulance, reiniging en gemeente is de jaarwisseling betrekkelijk goed verlopen. Het streven blijft: volgend jaar nog feestelijker!
Zoals u misschien weet heb ik wat nevenactiviteiten. Een officieuze is dat ik mij probeer te bemoeien met de programmering van Retropop, dat dit jaar op 7 juni plaatsvindt, niet vergeten! Zo heb ik in het verleden de aandacht gevraagd voor Status Quo en Golden Earring. Nieuwjaarsnacht keek ik naar een concert op tv van Joe Cocker. Ook wel een mooie artiest voor Retropop als ze het mij zouden vragen. Joe Cocker is 69 jaar en stond daar nog met zo veel plezier zijn werk te doen. Burgemeesters mogen in Nederland tot hun 70-ste blijven werken, als de gemeenteraad dat tenminste een goed idee lijkt. Of ik op mân 69-ste nog een podium zal beklimmen om een nieuwjaarstoespraak te houden, de toekomst zal het leren. Ik zal in ieder geval met veel enthousiasme er aan willen bijdragen dat dit podium in de Muzeval nog maar 2 keer na vandaag voor een nieuwjaarstoespraak door mij beklommen zal worden. With a little help from my friends!
Ik wens u privé en zakelijk een voorspoedig en vooral gezond 2014 en vergeet niet te stemmen op 19 maart!