Openbaar Onderwijs Emmen zorgt voor nieuw perspectief werkgelegenheid

EMMEN - Het college van burgemeesters en wethouders heeft vanuit haar rol als schoolbestuurder ingestemd met aanvullend personeelsbeleid voor medewerkers in dienst van het Openbaar Onderwijs Emmen (OOE). Hiermee wil zij een antwoord geven op de verwachte gevolgen voor het personeel door het teruglopend aantal leerlingen in het basisonderwijs. Mariet Thalens, wethouder Onderwijs: ?Door nu met elkaar en voor elkaar een breed pakket van maatregelen in te zetten, denken we een evenredige verdeling van het personeel binnen alle leeftijdsgroepen te kunnen behouden. Hierdoor blijft ook de leeftijdsgroep 26-35 jaar goed vertegenwoordigd.?

Prognoses laten een verdere terugloop van kinderen in het openbaar basisonderwijs zien van in totaal 474 leerlingen in 2015. Een evenredige terugloop is te verwachten in het speciaal onderwijs. Thalens: “Als wij nu geen maatregelen nemen, moeten wij in de meest gunstige situatie rekening houden met een verlies van 10 volledige formatieplaatsen. Het gaat dan om 13 medewerkers. Om gedwongen ontslagen te voorkomen en te kunnen bijsturen, is het ‘flankerend beleid’ vastgesteld. Het personeel kan vrijwillig gebruik maken van een breed pakket aan maatregelen en regelingen.” Voor de uitvoering van dit personeelsbeleid stelt het college € 582.600,- beschikbaar.

Korter werken of eerder stoppen
Zo zijn er maatregelen die arbeidsduurverkorting en de uitstroom van oudere medewerkers bevorderen. Medewerkers van 52 jaar en ouder kunnen een aanvraag indienen om minder te werken, waarbij een deel van het ingeleverde loon wordt gecompenseerd. Ook voor de jonge(re) medewerkers die een deel van de uren inleveren zijn faciliteiten beschikbaar. De medewerkers die voor 1952 geboren zijn, kunnen rekenen op ondersteunende financiële mogelijkheden.

Onbetaald verlof en loopbaanadvies
Voor medewerkers die (gedeeltelijk) onbetaald verlof willen opnemen om bijvoorbeeld te studeren of een eigen bedrijf te starten, zijn er interessante regelingen. Medewerkers die zich willen oriënteren op hun loopbaan of overwegen ander werk te doen, worden hiertoe aangemoedigd. Om de drempel te verlagen kan gebruik worden gemaakt van een terugkeergarantie.

Aantrekken en inzet van personeel
Vanaf 1 april 2012 worden er geen nieuwe vaste verplichtingen aangegaan met personeelsleden en ook de al ingestelde vacaturestop voor directeuren loopt tot 1 augustus 2014. Daarnaast is er een tijdelijke stop voor het inschrijven van nieuwe invalkrachten. Om toch ziekte of andere onvoorziene uitval van medewerkers te kunnen opvangen, gaat vanaf 1 augustus 2012 een ‘vervangingspool’ van start met breed inzetbaar personeel dat flexibel ingezet kan worden.

Bestaand beleid
OOE heeft in 2002 gekozen te werken met het afvloeiingsbeleid. Bij gedwongen ontslagen moeten de mensen met de minste dienstjaren als eerste vertrekken. Met de huidige teruglopende leerlingenaantallen wil het college vanuit haar rol als schoolbestuur Openbaar Onderwijs Emmen, de werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand houden. Getracht wordt zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen en te kijken hoe ook jonge medewerkers te behouden voor OOE.

Openbaar Onderwijs Emmen
Het college vormt het bestuur van de 33 scholen Openbaar Onderwijs in de gemeente Emmen, waarvan 31 basisscholen, de SO/VSO Thriantaschool en SBO de Catamaran. Jaarlijks bezoeken 5100 kinderen deze scholen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda