Geen groot feest bij 60-jarig huwelijk Coby en Jaap Schoorl

EMMEN - Gisteren, maandag 1 maart, vierden Coby Swarts(81) en Jaap Schoorl (89) samen in hun appartement aan de Laan van de Eekharst in Emmen op sobere wijze hun 60-jarig huwelijk. Door de coronaregels is alles uitgesteld naar 9 oktober aanstaande, want dan kan gelijk de 90e verjaardag van Jaap worden gevierd. Het huwelijk werd voltrokken in Rijswijk, de geboorteplaats van Coby en het paar ging daarna wonen in Amersfoort, waar Jaap het levenslicht zag.


Het paar kreeg met een zoon en dochter twee kinderen en hebben inmiddels zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Coby en Jaap leerden elkaar kennen in Den Haag. Omdat Arie, een kameraad van Jaap een televisie wilde kopen ging Jaap mee met de auto naar een beurs in Amsterdam. Doordat Arie ook nog graag even bij familie in Den Haag op bezoek ging waren daar toevallig ook Coby en haar zus aanwezig. ,,Wat een spetter”… dacht Coby toen de twee binnen kwamen, maar haar oog viel eigenlijk op Arie. In het vervolg van de avond ontstond op een bepaald moment nog even paniek omdat de moeder van Coby plotseling binnen kwam vallen en Coby en haar zus uit een inmiddels opgezette polonaise haalden omdat zij te laat thuis kwamen. Toen alles weer was bedaard kwamen Coby en Jaap toch nog wel aan het dansen en knoopten ook een goed gesprek aan.

Toen iedereen naar huis ging fluisterde Jaap Coby in het oor om de volgende avond op een bepaald punt af te spreken. Zij hapte niet direct toe, maar toen zij eenmaal thuis was en er achter kwam dat Jaap helemaal uit Amersfoort was gekomen ging ze toch op de uitnodiging in. Hij schrok nog wel even toen zij plotseling achter hem stond, omdat hij steeds naar de woning keek waar hij haar had ontmoet en dacht dat ze daar woonde. Een week later kreeg de afspraak weer een vervolg en Jaap vroeg toen of Coby de volgende dag op zijn verjaardag wilde komen, maar zag dat niet echt zitten. Als hij dat wilde moest hij zelf maar even toestemming vragen bij haar moeder. Dat moet dan maar en zo gingen ze naar haar huis. Toen Jaap daar binnen stapte schrok hij toch wel even en reageerde met, o nee toch…… dat mens? Doelend op het optreden van de moeder een week eerder. Uiteindelijk kwam het wel goed, maar Jaap moest Coby zelf ophalen en terugbrengen. Uiteindelijk lieten de twee elkaar niet meer los en gaven elkaar ruim twee jaar later in Rijswijk het ja-woord.

Coby werd op 21 mei 1939 in Rijswijk geboren als twaalfde kind in een gezin waar de vader de kost verdiende als vrachtwagenchauffeur. Coby had nog negen zussen en zeven broers. Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool en volgde later ook nog een opleiding tot kostuumnaaister. Op een bepaald moment moest ook Coby bijdragen in de huishouding en ging werken op een kantoor van een meubelzaak, maar na haar trouwen werd zij gewoon huisvrouw en ging met Jaap wonen in Amersfoort.

Jaap werd op 8 oktober 1931 in Amersfoort als eerste geboren in een gezin waarvan de vader kostwinner was als kantoormachinemonteur. Jaap ging vaak mee met zijn vader als die weer op karwei was. Jaap: ,,Ik raakte daar zo door gefascineerd dat ik tegen mijn vader zei dat ik dat later ook wilde doen. Op advies van mijn vader ben ik na de lagere school naar de ambachtschool gegaan en heb daar met een elektronica cursus de basis gelegd voor een loopbaan als kantoormachinemonteur bij o.a. Remmington in Driebergen”. Na zijn diensttijd kwam Jaap bij een ander bedrijf terecht, maar wel in dezelfde branche en reisde heel Nederland door om bij de klant, waaronder gemeentehuizen, apparatuur te onderhouden of te repareren. Doordat op een bepaald moment de collega’s werden ingedeeld in regio’s, koos Jaap voor de drie noordelijke provincies omdat het hier allemaal veel gemoedelijker was dan elders in het land. Het paar betrok een woning aan de Laan van de Bork in Emmerhout, maar wonen inmiddels al ruim 21 jaar aan de Laan van de Eekharst. Het echtpaar was ook sportief bezig met skiën, schilderen en Jaap was tot zijn 75e verjaardag nog actief als volleyballer bij Salvo’70. Jaap en Coby die lichamelijk nog in zeer goede conditie verkeren genieten nu vooral van boswandelingen, want dat vinden zij prachtig.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda