100 jaar Volharding gepaard met jubilarissen
Het startsein werd echter geven door burgemeester Cees Bijl die na zijn speech met een flinke slag op de grote trom het startseiin tot de festiviteiten in de grote feesttent op de grens van Barger Oosterveld en Nieuw Dordrecht.
Jeff Zwart tijdens de receptie met een solo.....
maar ook als begeleider van John Meulman
Even in het kort de historie van muziekvereniging De Volharding die bijna op alleactiviteiten en evementen in beide dorpen aanwezig zijn. Denk daarbij aan de eeuwfeesten, carnavalsoptochten en jaarlijkse dodenherdenking in Nieuw Dordrecht, maar ook op tal van muziekevenementen wisten zij hun beste beentej voor te zetten.
In 1910 werd Muziekvereniging Juliana, genoemd naar de toen 1 jarige Prinses Juliana, opgericht. In 1943 werden Juliana uit Nieuw-Dordrecht en St. Gerhardus uit Barger-Oosterveld, beide verenigingen hadden financiële nood, samen gevoegd en gingen samen verder onder de naam Volharding. Om een vereniging in stand te blijven houden valt altijd niet mee, maar Volharding doet haar naam eer aan, zij volharden in het doorgaan. De vereniging telt op dit moment zoân 30 muzikanten.
I
n 1943 was de financiële nood hoog, ook op dit moment verkeren er nogal wat muziekverenigingen in zwaar weer in verband met de economische crisis. Er worden her en der nog wel activiteiten georganiseerd, maar:of een muziekvereniging wordt niet meer gevraagd voor een optreden, en anders kan men een optreden verzorgen voor een (te)lage prijs. I
Goed dat burgemeester ook aanwezig was, want als je de kranten mag geloven moet er ook in de gemeente Emmen behoorlijk gekort worden op de subsidies. De hoop was er toch richting de burgervader dat u de muziekverenigingen in deze bezuinigingsronde buiten schot kunnen blijven, want deze fijne hobby, muziekmaken is erg duur. Alleen de aanschaf van een instrument en bladmuziek al.Â
Daarna was het de hoogste tijd voor Olf Bielevelddat namens de KNFM een legpenning + oorkonde, behorende bij dit jubileum werd overhandigd door , overhandigen. Daarnaast heeft een vereniging die 100 jaar bestaat ook een aantal jubilarissen en Olf Bieleveld en burgemeester Bijl zorgden samen voor de huldiging
Gert Webbink: 20 jaar dirigent
Gert, 20 jaar ben jij nu als dirigent verbonden aan Volharding. Met veel plezier reis jij af richting Nieuw-Dordrecht. Ed Klein Hulze nam afscheid van Volharding en jij kwam als jonge dirigent hem vervangen. Jij bent bassisist bij de KMK/JWF kapel te Assen, het voordeel voor Volharding is dat ze altijd een beroep op jou kunnen doen, indien nodig. En zoals je altijd zegt: ik ken alle muziekstukken!!?? Dus je hoeft nooit te repeteren. Wat de muzikanten betreft mag je best wat strenger zijn, maar dat ligt niet in jou aard. Wel kun je genieten van de appelcorn op de jaarlijkse ledenvergadering en wat vooral niet vergeten mag worden: bijna elke week worden ze geroemd: de cake en appeltaarten gebakken door jouw vrouw. Ik houd me aanbevolen. Een gezegde onder de muzikanten hier is: Bassisten en grote tromslagers blijven een apart volkje, maar daar kunnen wij ons dacht ik niet in vinden. Wij denken eerder anders om. Omdat jij ook wel van gezelligheid houdt, zit je ook samen met Evert, Joop, Geert en Herman in de feestcommissie. De vereniging wil jou voor die 20 jarige trouwe dienst graag bedanken, daarom deze oorkonde voor jou.
Grietje Katoen- Hulshof: 25 jaar
Op 11 jarige leeftijd begon Grietje Katoen-Steenbergen met lessen op bugel bij Muziekvereniging TAV in Exloo. In 1980 ging ze samenwonen in Assen en is gestopt met muziek maken, hetgeen ze wel jammer vond, maar de afstand Assen âExloo vond je te ver. In 1985 zijn jullie weer in Klijndijk komen wonen en werd je weer lid van TAV. In 2006 werd TAV opgeheven en werd je door Klaas van Eeks gevraagd om bij Volharding verder muziek te maken, en dat beviel goed. Als muzikant zijn ze blij met jou, maar als Jans niet aanwezig is, verzorg jij de koffie, maar de hapjesschalen worden ook zeer op prijs gesteld. Dus: Volharding kan niet zonder jou.
Lambert Steenbergen: 50 jaar
Lambert Steenbergen was 10 jaar toen jij met de muziek begon bij TAV in Exloo. Jij kreeg dit met de paplepel ingegoten, want jou vader en broer waren al muzikant. De diensttijd heb je doorgebracht bij het Trompetterkorps van de artillerie, een fijne invulling van je dienstplicht. Na opheffing van TAV ben jij ook overgestapt naar Volharding. Jij hebt de muziek geleerd van je vader, maar jij hebt zelf ook muzikantjes opgeleid. Ook ben jij altijd in voor een grapje en als er een beroep op jou wordt gedaan, sta je altijd klaar.
Sien Langen-Haitel: 50 jaar
Jij hoorde Volharding spelen en vond dit zo mooi, dat je dacht: dit wil ik ook gaan doen. Als 20+ ging je naar de familie Kocks, kreeg een instrument en ook les van de gebroeders Kocks. Thuis werd er flink geoefend, vaak in het stookhok. Daar brandde de kachel, meestal voor de wasketel, soms voor de zwienepot, maar lekker warm was het er wel. Zondags sâmorgens na de kerkdienst ging jij vaak naar de familie Kocks om gezamenlijk te repeteren, hetgeen jij wel gezellig vond. Voor uitvoeringen en concerten, maar ook repetities, zette je je volledig in onder het motto: als je ergens aan begint dan moet je er voor gaan. 50 jaar speel je met veel plezier bij Volharding. Ook zijn we dank verschuldigd aan jouw man Roel, want hij brengt en haalt je en is ook bijna bij alle optredens aanwezig. Iedereen hoopt dan ook dat je nog lang deel uit mag maken van dit gezelschap.
Marietje Knol-van der Walle: 50 jaar.
Marietje opgroeide op in een muzikale familie, waarbij het verenigingsleven hoog in het vaandel stond. Jij bent als klein meisje begonnen met muziek bij Kunst en Strijd in Losser. Jouw eerste instrument was een cornet, en zoals vroeger gebruikelijk was, kreeg jij ook les van een van de muzikanten. Toen jij trouwde met Klaas, konden jullie samen van muziek genieten. In Emmen zette jij je in voor Drumfanfare en Majorettekorps Bargeres, waar je lyra speelde en penningmeester was. Toch wilde je graag weer blazen, en kocht Klaas een bugel voor jou. Ook heb je muziek gemaakt bij De Bazuin Schoonebeek en Laus Deo in Emmen.
Klaas Knol: 60 jaar
Klaas begon op jonge leeftijd bij de muziekvereniging in Overdinkel op dwarsfluit en piccolo. Toen jullie verhuisden naar Emmen heb jij je aangemeld als lid bij Euterpe, de vereniging waar ik jou heb leren kennen. Bij de oprichting van Drumfanfare en Majorettekorps Bargeres werden jullie daar beiden lid. Jij ging daar trombone spelen en later maakte je de overstap naar bariton. Toen je in vut ging, kwam er meer tijd en werd je ook lid van het Drents Senioren Orkest, die âs-Middags repeteerden, snel naar huis eten en dan naar Volharding. Bij deze twee mensen staat muziek centraal.
Klaas van Eeks: 60 jaar.
Op 6 jarige leeftijd speelde Klaas zonder noten en af en toe een beetje vals het Wilhelmus op de bariton van je vader. Op 11 jarige leeftijd kwam jij als leerling bij Concordia Uffulte op bugel. Later werd je lid van VOGIDO in Wapse, daar speelde je hoorn. Jan Schepers heeft jou gecharterd om lid te worden van Volharding en speelde daar bariton. Ook kwam men er achter dat je geweldig goed kon zingen, dus bij de Egerlandernummers werd er door het duo Klaas en Emmy gezongen. Helaas kamp je met gezondheidsproblemen, zodat het muciseren er niet meer in zit. Daarom Klaas, extra bedankt voor jouw inzet in onze muziekwereld.
Henk Jonkman: 60 jaar
Henk heeft het muziekmaken, samen met zijn broer geleerd van zijn vader, die ook muzikant was. Na een periode bij Volharding ging de familie verhuizen naar Delfzijl. Henk werd hier lid van Wilhelmina. Toen ze weer in Emmen kwamen wonen, werd Henk weer lid van Volharding. Ook werd hij lid van het Drents Senioren Orkest, dus ook bijna de hele dinsdag muziek maken. Henk is altijd heel rustig en waarom zul je je op die leeftijd nog druk maken. Je kunt beter van het leven genieten.
Joop Zwart: 60 jaar
Muziek zit in het bloed van de familie Zwart. Vele familieleden zijn muzikaal. Toen Joop 8 jaar was mocht hij met zijn vader mee naar bedevaarten, uitvoeringen en concoursen. Dat vond hij prachtig. Met zân allen in de vrachtwagen van Dores Wolbers er op uit. Jij kreeg toen ook zin om mee te spelen. Na 3 jaar les op alt kwam mocht je mee naar de repetities bij cafe Bick. Diverse instrumenten heb je bespeeld, Bugel is jouw favorite instrument. Vele jaren maak je deel uit van het bestuur en nu zit je ook in de feestcommissie voor de organisatie van dit eeuwfeest. Soms vraag ik mij wel eens af waarom hij naar de repetitie gaat: is het voor de muziek of voor de cake? En als er voor een jarige of zieke of wat voor oorzaak er bloemen moeten zijn: Joop verzorgt dit.
Henk Kocks: 60 jaar
Als klein mannetje begon je bij Volharding lawaai te maken op de kleine trom, daarna volgde de althoorn, maar de bugel is jouw instrument geworden. Volharding was EEN grote familie. Met pa, 4 broers en 5 zwagers en schoonzussen had de familie Kocks volgens mij wel de overhand. Jarenlang ben je bestuurslid geweest. Ook verenigingen uit de buurt zoals Amoroso Roswinkel en Laus Deo uit Emmen konden altijd een beroep op jou doen. Toen je in Rolde woonde, was je muzikant bij Euterpe Rolde, maar ook bij Volharding. Vaak moet Henk even weer terug naar huis, want ja, op deze leeftijd kun je toch niet meer zonder bril die nog thuis ligt. Henk is meestal maar net op tijd, omdat hij meestal 50 rijdt waar 70 mag, maar dan zeg je: zo kom ik er ook wel. En dat je een gezelligheidsmens bent, blijkt wel, want bierfeesten en dorpsfeesten met muziek in Duitsland en Oostenrijk vind je fantastisch. Henk, ik kan over jou nog wel heel lang vertellen, maar dat doe ik niet. Als blijk van verdienste ook voor jou de versierselen die bij dit jubileum horen.
Evert Wierenga: 65 jaar
Evert, over jou 65 muzikale jaren is zo veel over te vertelleen dat er eigenlijk geen beginnen aan is. Vele jaren heb je deel uitgemaakt van het bestuur. Jij bent een man waarop je kunt rekenen. Als er iets te doen was, wilde jij altijd wel helpen. Veel was je onderweg voor Volharding, maar ook het Drents Senioren Orkest heeft aan jou een fantastisch lid en ook maak je nog muziek in Schoonebeek. Verder heb jij je ook ingezet, hoe kan het ook anders, voor de feestcommissie, en als er niks te doen is voor de muziek, dan ga je fietsen. Evert: voor 65 jaar muzikant is geen speld, dus voor jou deze oorkonde, en als je nu denkt dat je na die 65 jaar met pensioen kunt, heb je het mis. De pensioenleeftijd gaat omhoog, dat geld ook voor muzikanten. De excate leeftijd moet nog worden vastgesteld. Â
Nog even allemaal samen op één plaatje:
Daarna was het echt tijd om de aanwezigen te laten horen wat de jubilarissen allemaal in huis hebben.