Emmen heeft eerste Biobased Pop-Up Museum

EMMEN - Op zaterdag 13 mei opent in Emmen het eerste Biobased Pop-Up Museum van Nederland. Het museum wordt gerealiseerd in de oude melkfabriek in Emmen, waarin het CBK is gevestigd. Het museum wordt opgetrokken uit karton en hout en laat kunstwerken zien van kunstenaars, designers en studenten die werken met plantaardige of gerecyclede grondstoffen. Een designlamp van maïszetmeel, een hoed van bladeren van de buripalm, maar ook skateboards van plastic afval en een biobased toilet zijn in de collectie van het museum opgenomen.


Projectleider Miriam van Weeghel van K&C: "In het Biobased Museum zijn objecten en designstukken te zien die gemaakt zijn van duurzame en recyclebare materialen. Alle objecten die in het museum getoond worden én het museum zelf zijn biologisch afbreekbaar. Het museum laat zien hoe kunstenaars inspelen op de ontwikkelingen rond duurzame en herbruikbare materialen. We willen mensen met kunstwerken laten zien wat biobased is en waarom het nodig is er mee te werken. In het museum zijn bijvoorbeeld kunstwerken van teenslippers te zien, waaronder een levensgrote giraf en een kleine olifantenfamilie. De veelal in ontwikkelingslanden gedragen teenslippers vervuilen met miljoenen tegelijk de oceanen. Ocean Sole collecteert deze oude slippers, reinigt ze en kunstenaars in Kenia maken er vervolgens kunstwerken van. Het is bij ons te zien, aldus van Weeghel".

Ook gevestigde namen als Tjeerd Veenhoven, SibeJan Kramer en Hillegonda Hoogvliet verbazen en verwonderen in het Biobased Pop-Up Museum. De Groningse industrieel Tjeerd Veenhoven toont zijn palmleren tas, Hildegonda toont een aantal hoofdtooien en SibeJan Kramer exposeert een aantal meubelstukken waaronder een salontafel van speelgoedblokjes. Ontwerper Eric Klarenbeek laat met de Krown-Collectie zien dat je met schimmels zelfs producten kunt laten groeien, zoals een lamp. Het biobased museum is gebouwd door studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim onder leiding van Visueel Collectief uit Emmen en een team van bevlogen docenten van de opleiding.

Miriam van Weeghel: "In de expositie speelt bewustwording ook een rol. Zo zien bezoekers wat één-, twee- en vierpersoonshuishouden in één week aan plastic afval weggooien en zijn er interactieve elementen aan de tentoonstelling toegevoegd. Zo kunnen bezoekers plastic soep maken en worden bezoekers gestimuleerd om met elkaar in het gesprek te gaan over zwerfafval.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda