Celliste Mare Keja wint Drentse Talentprijs Cultuur

ASSEN - Mare Keja uit Anderen heeft de Drentse Talentprijs Cultuur gewonnen. De 16-jarige celliste kreeg naast een beeld van kunstenaar Els Mondt een cheque van 2.500 euro uit handen van Marieke Vegt, directeur van Stichting Kunst & Cultuur (K&C). Door het coronavirus kon er dit jaar geen feestelijke bijeenkomst worden georganiseerd, maar werd de prijs aan de voordeur van de winnaar overhandigd.


K&C had gezorgd voor een rode loper, taart, alcoholvrije champagne en een smakelijk pakket, zodat de winnaar de prijs in huiselijke kring kan vieren Naast Mare Keja waren singer-songwriter Hannah Mae en schrijver en columnist Richard Zuiderveld genomineerd voor de prijs. Deze twee genomineerden kregen als waardering en stimulans elk 500 euro.

Mare Keja (2004)

Mare Keja begon met cello spelen toen ze pas drie jaar oud was. Als 7-jarige stond ze al in de finale van het Haydn Muziek Festival en ook in 2013 was ze finalist en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen. In 2014 werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze les had van Corine ’t Hoen. Ze volgde een masterclass van de Amerikaanse cellist Amir Eldan en studeert op dit moment bij de Russische cellist Ivan Monighetti in Bazel.

In 2019 won Mare de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Voor deze prestatie is ze genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur 2020.

Volgens de provinciale en landelijke jury loopt Mare Keja over van muzikaliteit. “Mare is een getalenteerde celliste met een mooi ontwikkelde eigen klank en intonatie. De noten die op papier staan weet ze om te toveren tot een muzikaal verhaal. Je hoort het instrument spreken. Mare droomt van een toekomst als cellist en dat wensen wij haar als jury van harte toe.”

De Drentse Talentprijs Cultuur werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting (2019), musicalster Willemien Dijkstra (2018), dj Cody Hidding (2017), trombonist Arjan Linker en schrijfster Jante Wortel (2016). Er kunnen alweer nieuwe kandidaten worden aangemeld voor de Talentprijs 2021. (foto: Helma Kwast)

Drentse Talentprijs Cultuur

De Drentse Talentprijs Cultuur is bestemd voor een talent (jong of oud) of een getalenteerde groep uit Drenthe. Het doel van de Drentse Talentprijs Cultuur is om de winnaar te stimuleren zich verder te bekwamen, zodat uiteindelijk het talent ook buiten de provinciegrenzen gezien gaat worden.

Alle vormen van cultuur, zowel op amateurniveau als professioneel niveau, komen in aanmerking: muziek, dans, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, literatuur, film en nieuwe media.

De winnaar ontvangt € 2.500,- en krijgt een sculptuur van beeldend kunstenaar Els Mondt. De twee andere genomineerden ontvangen elk € 500,-.

De criteria

De persoon of groep heeft potentie om landelijk door te breken.

De persoon of groep is gedreven om zich verder te ontwikkelen.

Er is een uitzonderlijke prestatie geleverd, waarbij gelet wordt op kwaliteit en impact.

Het betreft uitvoerende kunstenaars.

Het betreft een prestatie in het jaar 2019.

De persoon of groep moet in Drenthe wonen/gevestigd zijn of uit Drenthe afkomstig zijn.


Elk jaar in december worden inwoners en professionals in Drenthe gevraagd om kandidaten voor de Talentprijs voor te dragen. Een Drentse jury buigt zich over alle aanmeldingen en selecteert op basis van de criteria drie talenten. Een onafhankelijke landelijke jury wijst uit deze genomineerden de uiteindelijke winnaar aan.

Dit jaar waren er in totaal 96 aanmeldingen. Verschillende kandidaten werden meerdere keren genoemd en niet iedereen viel binnen de criteria, zodat er uiteindelijk 26 afzonderlijke kandidaten overbleven die door de Drentse vakjury zijn besproken.

Het grootste deel van de kandidaten, 14 van de 26, viel binnen de discipline muziek, van klassiek tot pop, van solist tot band. Daarna volgt de discipline beeldende kunst met 8 aanmeldingen. De overige aanmeldingen waren verdeeld over taal (2), theater (1) en dans (1). De landelijke jury prijst het niveau van de genomineerden en is blij met de diversiteit aan talent.

De genomineerden

Hannah Mae (1998)

Hannah Mae uit Weerdinge is een jonge singer-songwriter bij wie muziek in haar bloed zit. Op 11-jarige leeftijd begon ze met gitaarspelen en zodra ze een aantal akkoorden onder de knie had ging ze erbij zingen. Hannah schrijft inmiddels haar eigen nummers en werkte in 2019 samen met o.a. Daniël Lohues en Ilse DeLange.

De uitzonderlijke prestatie waarvoor Hannah Mae is genomineerd is de single ‘Back to you’. De song werd Topsong bij Radio 2 en uitgekozen voor een reclamespot en is nog steeds op de landelijke televisie te zien. Hannah won de Emmer Cultuurprijs en werd uitgeroepen tot ‘Beste talent Noord-Nederland’ tijdens Popgala Noord.

De jury over Hannah Mae

De verdiensten van Hannah Mae zijn groot. De jonge artist heeft al veel bereikt. Ze is een weg ingeslagen die haar landelijke bekendheid geeft. De jury vindt het een genot om naar de songs van Hannah te luisteren. Met een naïviteit en onschuldigheid weet Hannah Mae haar publiek te raken. Ze maakt wat los als ze op het podium staat. Zowel haar eigen nummers als de covers die ze brengt laten haar eigenheid en kwaliteit zien.

De jury vindt het geweldig dat Hannah de juiste mensen om zich heen weet te verzamelen en de kans om met Ilse DeLange en Daniël Lohues te werken met beide handen heeft aangegrepen. Het tekenen van een contract op het Ilse-label zal haar zeker verder helpen.

Het personificeren van wat Hannah doet is van groot belang. Een persoonlijk, eigen verhaal spreekt veel mensen aan. Om die eigenheid verder te ontwikkelen en vorm te geven is het goed om de uitdaging op te zoeken en datgene te gaan doen wat ze nog niet kan en nog niet kent. Zonder twijfel groeit Hannah in haar rol als (bekende) zangeres en de jury gunt haar de verkenning, op weg naar haar eigen geluid. De kroon op het werk ligt in de toekomst, als Hannah Mae zich door ontwikkelt als artiest en een rolmodel wordt voor de talenten van morgeRichard Zuiderveld (1986)

Richard Zuiderveld

Voor de kinderboekenschrijver en columnist Richard Zuiderveld uit Klazienaveen is geschiedenis zijn lust en zijn leven. Volgens hem ontdek je de magie van geschiedenis pas echt als er spannend en meeslepend over wordt verteld. Als docent geschiedenis past hij dit dan ook vrijwel dagelijks toe in zijn lespraktijk. Richard wil kinderen weer aan het lezen krijgen en geschiedenis interessant maken.

Voor de muziektheatervoorstelling ‘Zoo Mooi! Ode aan Aleid Rensen’, die in het voorjaar van 2019 in de oude dierentuin van Emmen is opgevoerd, schreef Richard Zuiderveld de tekst. Ook kwam in dat jaar zijn nieuwe boek, deel 5 van de serie ‘Vet Oud!’, uit. Redenen genoeg voor een nominatie voor de Drentse Talentprijs Cultuur 2020.

De jury over Richard Zuiderveld
Het publiek verleiden om met een open en nieuwsgierige houding te kijken vanuit diverse perspectieven, dat is wat kunst doet. En dat is ook precies wat Richard Zuiderveld probeert. Hij zet zijn kwaliteiten in om de jeugd te verleiden zich te verhouden tot het verleden en de toekomst. Hij biedt de toeschouwer een venster op een onbekende wereld, waardoor perspectief en een andere verhouding tot de werkelijkheid ontstaat.

De jury vindt het bewonderingswaardig dat Richard de intrinsieke waarde van het verleden inzet om verwondering bij zijn leerlingen teweeg te brengen en ze daarmee aanzet om zich verder te ontwikkelen. De ervaring van een docent die gepassioneerd over zijn of haar vak vertelt gaat een leven lang mee! Het onder de aandacht brengen van erfgoed bij een jeugdige doelgroep en aansluiting vinden bij hun belevingswereld is een groot goed.

De jury noemt Richard gedreven, pragmatisch en een man met een plan. Het blijft ingewikkeld om geschiedschrijving te vangen in creativiteit, het onderwerp is snel leidend waardoor de scheppende kunstenaar vervaagt. Richard is echter een exponent van een cultureel pallet, die de geest scherp houdt en je bewust maakt waarom je vindt wat je vindt.

Richard wil zich als schrijver verder ontwikkelen en groeien. De jury adviseert hem om met andere schrijvers te praten, cursussen te volgen en redacteuren te raadplegen. Daarnaast gunt de jury hem openheid en twijfel, want daarmee kan hij zijn eigen ontwikkeling, boeken, columns en theaterscripts, op een hoger niveau brengen.

De winnaar
Mare Keja (2004)

De 16-jarige Mare Keja begon al met cello spelen toen ze pas drie jaar oud was. In 2011 belandde ze op 7-jarige leeftijd in de finale van het Haydn Muziek Festival en ook in 2013 was ze finalist en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen. In 2014 werd ze op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de

Jong Talent Klas op het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze les had van Corine ’t Hoen. Ze volgde een masterclass van de Amerikaanse cellist Amir Eldan en momenteel studeert ze bij de Russische cellist Ivan Monighetti in Bazel.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Mare Keja al in diverse finales van muziekconcoursen gestaan, met als hoogtepunt in 2019 de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Mare won daar de 1e prijs in haar leeftijdscategorie (12 t/m 14 jaar). Voor deze prestatie is ze genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur 2020.

De jury over Mare Keja
Mare Keja is overduidelijk een talent. Binnen het gezin waarin ze opgroeit, dat overloopt van muzikaliteit, heeft ze alle kansen gekregen om haar talent te ontdekken en te ontwikkelen. Mare is zeer gedreven om de klassieke muziek, die geschreven is voor de cello, verder te onderzoeken.

Daarnaast doet ze er alles aan om haar technische vaardigheden op een steeds hoger niveau te krijgen. Dat is hard werken. Door de prestaties die ze al geleverd heeft laat Mare zien dat ze over voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen beschikt. De potentie om aan de top te komen is er zeker.

De jury prijst haar beheersing van het instrument. Als je naar Mare luistert hoor je een artiest die weet hoe ze met de cello om moet gaan. De noten die op papier staan weet ze om te toveren tot een muzikaal verhaal. Je hoort het instrument spreken. Ze speelt met totale overgave en heeft echt iets te vertellen.

De jury noemt Mare een uniek talent binnen de provincie, zeker binnen haar leeftijdscategorie. Om haar authenticiteit volledig tot bloei te laten komen gunt de jury haar een eigen weg zonder te veel sturing en druk van buitenaf. Mare heeft een duidelijk pad voor ogen die ze wil bewandelen. Daarbij is het van groot belang dat de motivatie uit haarzelf komt en dat ze in de loop van haar carrière de ruimte voelt om haar eigenheid te ontwikkelen. Mare geeft aan dat ze droomt van een toekomst als cellist. De jury wenst haar van harte toe dat ze deze droom waar kan maken. Het zou een verrijking van de muziekwereld zijn als dit jonge talent uitgroeit tot een toptalent.


Winnaars van de vorige edities
2019 Anne-Will Lufting beeldend kunstenaar
2018 Willemien Dijkstra musicalster
2017 Cody Hidding dj-producer
2016 Arjan Linker componist
2016 Jante Wortel taalkunstenaar
2015 Marloes de Vries illustrator
2014 Rosa da Silv actrice
2012 Want2Swing BigBand bigband
2011 Tangarine folkduo
2010 Marijke Hester Mulder violiste

Landelijke jury
Voorzitter
Marco Out Burgemeester Assen

Leden
Jacco de Boer Hoofdredacteur IepenUP, woordvoerder LCH 2018
Hans Haerkens Toezichthouder & bestuurder
Victorine Koningsberger Zelfstandig adviseur Kunst & Cultuur
Arthur Schmidt Directeur Buitenkunst

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda