DLH presenteert nieuwe programma op Culturele Uitdag.
Jan Veldman
Jan Veldman (Doodstil, 1959) begon serieus met liedjes maken toen hij dacht dat dat niet mocht. Hij schreef liedjes waar iedereen kwaad om zou worden of waar iedereen om zou lachen. Meestal gebeurde het laatste. Vanaf 1981 trad hij onregelmatig op bij verschillende gelegenheden. Voorts schreef hij liedteksten voor Theater te Water in Groningen, voor de Christmas Pantomimes in Groningen en voor televisie-programmaâs als de Nachtshow voor de VARA. Van 1995 tot 2002 zong en schreef hij bij het Trio Kloosterboer, en in 2008 en 2009 bij Voorheen de Bende mit Pazzipanten. Daarnaast werkt Jan Veldman als schrijver voor toneel, film en televisie. Iemand zei: âJe moet wel heel intelligent zijn om zulke domme liedjes te schrijvenâ. Jan Veldman heeft die uitspraak ingelijst en boven zijn bed gehangen.
Wim Dijkema
Oud-militair Wim Dijkema uit Zuidlaren schreef een theaterstuk over de val van Srebenica. De monoloog 'Good luck, hold on'Â laat zijn visie op het drama zien Als VN-militair maakte Dijkema de val van de enclave van dichtbij mee. Op 11 juli 1995 werd de moslimenclave door de Serven ingenomen. Daarna werden 8.000 moslimmannen en -jongens afgevoerd en omgebracht. Met de monoloog hoopt Dijkema de kijkers te laten voelen hoeveel impact deze dramatische gebeurtenis op de Nederlandse Dutchbat-militairen heeft gehad.
De monoloog wordt vanuit drie verschillende personages verteld; vanuit Wim Dijkema zelf als verteller, als militair en als klusjesman die tien jaar na dato weer terug is in Srebenica. "Ik speel al sinds 1976 amateurtoneel en dit is verreweg het moeilijkste wat ik gedaan heb. Iedere keer worden de wonden weer opengereten. Het komt dan allemaal weer zo verschrikkelijk dichtbij." De monoloog heet 'Good luck, hold on', (`succes en volhouden maar`). Dat was de boodschap die de VN de Nederlandse militairen meegaf toen ze naar Srebenica gingen. Op 10 september speelt Wim Dijkema een verkorte versie, op 26 september wordt de volledige monoloog opgevoerd in Theaterboerderij Het Hek van de Dam.
Bas Luinge
Bas Luinge (1944) is geboren en opgegroeid in Grolloo. Van hem verscheen in 2009 Laot de haon maor kreien - Drèentse verhaolen. Luinge schrijft over de dingen die hij meemaakt met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, maar ook over vroeger en over zijn markante dorpsgenoten. Luinge is bovendien fanatiek wielrenner en doet ook, met de nodige zelfspot, verslag van de tochten en etappes die hij fietst met zijn zoon en schoonzoon. Zijn verhalen zijn vaak humoristisch, herkenbaar en vooral typisch Drents.
Zaterdag 10 september 2011
Culturele Uitdag-programma in café De Amer, in Amen
Aanvang:Â 20.00 uur
Toegang: gratis