Jannetje Koelewijn over ?De hemel bestaat niet?in De Literaire Hemel
Hij zou vertellen alsof hij niet haar vader was en Jannetje Koelewijn zou luisteren alsof ze niet zijn dochter was, zo was de afspraak. En ze zou doorvragen, zoals het een journalist betaamt. Het resultaat is geen emotioneel familieonderonsje, maar een portret met een zekere afstand. âPas op papier kreeg ik mededogen met mijn ouders. Met hen samen zijn is voortdurend hinken tussen ontroering en ergernis. Dat heb ik bij dit boek ook flink uitgeleefd, ik wilde dat ook zo voelenâ, aldus Jannetje Koelewijn in De Volkskrant.
Annette Timmer praat met haar ondermeer over het verschil tussen het interviewen van zakenmannen en je eigen vader en hoe het is om verteller, onderzoeker, bron, personage en commentator ineen te zijn. Gerard Stout schreef met âNingtienâ de dikste Drentstalige roman ooit. Hoofdpersoon is Johannes de Mens, een jongen van het platteland die zijn verleden achter zich laat en uiteindelijk het drama ontmoet dat het ware leven heet te zijn. Het verhaal bestrijkt zoân veertig jaar, van begin jaren zestig tot in het nieuwe millennium.
Derde gast is Willem Groenewegen. Hij vervangt de aangekondigde Den Doolard âbiograaf Hans Olink, die wegens ziekte heeft afgezegd. Willem Groeneveld uit Assen is een bekend vertaler van Nederlandse poëzie naar het Engels. Zo vertaalde hij werk van Rob Schouten en Erik Menkveld ( eerdere gasten in De Literaire Hemel) en maakte hij een bloemlezing in het Engels van gedichten van Rutger Kopland, waarvoor hij genomineerd werd voor een Britse poëzievertalersprijs in 2007. Zijn werk verschijnt voor het grootste deel in het buitenland, maar krijgt in het gesprek dat Albert Hara met Willem Groenwegen heeft alle aandacht. De nieuwe folder met het complete programma van januari t/m april 2012 wordt 9 december gepresenteerd.
De Literaire Hemel, vrijdag 9 december 2011 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ⬠10.00 Kaarten reserveren via website www.literairehemel.nl