IVN Emmen-Coevorden Natuur Wandeling Buurtgemeente Borger-Odoorn

Groen doet goed - Woensdag 19 juni houdt IVN Emmen-Coevorden de laatste natuurwandeling van dit seizoen. We nemen we een kijkje in onze buurgemeente Borger-Odoorn. Tussen Exloo en Odoorn ligt het Hunzebos. Het glaciale Hondsruglandschap is er nog grotendeels onaangetast aanwezig en is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. In de laatste ijstijd, het Weichselien, was het in het Hondsruggebied hartje zomer niet meer dan een paar graden boven nul en bleef de grond permanent bevroren.

Sneeuwsmeltwater kon dan korte, diepe dalen uitslijten in de flank van de Hondsrug. Bij het Hunzebos bij Exloo kun je daar een mooi voorbeeld van zien. Geologen noemen het een droogdal. ’s Zomers smolt de sneeuw en begon het bovenste laagje van de bodem te ontdooien. Het smeltwater spoelde de ontdooide grond van de Hondsrug naar beneden. Jaar in jaar uit herhaalde dit proces zich. De dalen werden steeds breder en dieper. Na de ijstijd verdween de vorst uit de bodem en kon het regenwater in de bodem wegzakken en kwam het dal droog te liggen.

Vandaar de naam ‘droogdal’.
Ook wat flora en fauna betreft is er genoeg te zien in het Hunzebos! We wandelen van 10.00 uur tot ca.12.00 uur. We starten op de Parkeerplaats Odoornerdennen,Exloërweg. Aanmelden per mail is verplicht en kan op ons nieuwe emailadres: activiteiten.ivn.EC@gmail.com De wandeling is gratis voor leden en niet-leden. We wandelen zonder honden.

Deelname aan onze activiteiten is altijd voor eigen risico.
Voor meer informatie kijk op onze website https://www.ivn.nl/afdeling/emmen-coevorden/ .

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda