Opleiding assistent fietstechnicus

EMMEN – Maandagmorgen werd door wethouder Bouke Arends de aftrap gegeven voor een voor Noord Nederland unieke opleiding. Emmen krijgt namelijk de primeur van de eerste, échte “fietsenmaker-opleiding” van Noord Nederland. (fietstechnicus is het juiste woord!). Langdurig werkzoekenden worden opgeleid tot assistent-fietstechnicus.

15 kandidaten hebben eerst aanstaande woensdag en donderdag een intake door middel van een sleutelochtend. Kunnen we mooi zien of ze affiniteit hebben met een fiets én belangrijker of ze gemotiveerd zijn! 9 kandidaten kunnen uiteindelijk deelnemen aan de opleiding.

Het beroep fietstechnicus is door het UWV benoemd tot “kansberoep” en komt als zodanig voor op de Kansberoepenlijst van datzelfde UWV. Er is op dit moment in Nederland een groot tekort aan goed opgeleide fietstechnici. Daar komt nog eens bij dat de intrede van het fenomeen de moderne e-bike om steeds meer “handjes in de werkplaats” zal vragen. Tijd om vakkundige mensen op te leiden! “Kansberoep” volgens het UWV + steeds meer vraag om extra handjes in de werkplaatsen van de fietsenzaken…… Maar geen enkele échte opleiding tot (assistent)fietstechnicus in Noord Nederland! Raar, maar waar!

Initiatiefnemers Theo Brüning en Henk Eising hebben samen met Christiaan Zondag en Rutger Verbeek van de Gemeente Emmen de handschoen opgepakt en hebben samen vorm gegeven aan de eerste échte opleiding tot assistent-fietstechnicus (zeg maar gewoon “fietsenmaker”!). Uit een groot aantal belangstellende (langdurig) werkzoekenden zijn, na een sleutelochtend die als intake heeft gefungeerd, uiteindelijk 9 kandidaten uit de bus gerold. Negen kandidaten die op maandag 22 mei aan de opleiding beginnen met een heuse mountainbike-clinic. Theo Brüning: “Op die manier laten we ze op de eerste dag meteen op een sportieve manier kennismaken met een fiets, maar ook even mét elkaar! Weten ze meteen wat ze tijdens de opleiding te wachten staat!”.

Henk Eising: “We hebben de opleiding in vier blokken van steeds vier weken gehakt. Eerst vier weken intern bij ons voor praktijk en theorie. Wat is een remnaaf? Hoe spaak je een wiel, hoe stel je een versnelling af etc.? Daarna vier weken stage, dan weer vier weken intern, gevolgd door wederom vier weken stage. Wij hebben maar liefst 9 fietsenwinkels bereid gevonden een stagiair te nemen. Er zijn tijdens de opleiding 10 dagen theorie, die gegeven zullen worden door de Tweewieler Academy van Innovam (onderdeel Bovag), waarbij er afgesloten zal worden met een heus examen”. Christaan Zondag (Gemeente Emmen): “Toch prachtig dat twee zulke doorgewinterde ondernemers als Theo en Henk dit initiatief oppakken? Hebben samen al een behoorlijk aantal fietsenwinkels geopend en willen nu graag hun kennis overdragen. Een erg goed initiatief waarbij het een groot pluspunt is dat de deelnemers ook echt “afstuderen”, een diploma bemachtigen waardoor ze meer kans maken op de arbeidsmarkt!”.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda