Studenten Stenden racen naar 11e plaats in Solar Challenge met duurzame zonneboot

EMMEN - Stenden Hogeschool Emmen heeft dit jaar voor de tweede keer meegedaan aan de DONG Energy Solar Challenge, die plaatsvond van 28 juni tot en met 5 juli 2014 in Groningen en Friesland. Stenden deed mee in de A-klasse en heeft hiervoor een unieke biobased solar boat van het duurzame materiaal vlas ontwikkeld.

Voor dit project hebben studenten van Werktuigbouwkunde & Leisure Management van Stenden Emmen de krachten gebundeld.

Stenden Solar Boat grootste vacuümgeïnjecteerde product ter wereld Richard Delger, Dean van de opleidingen techniek op de Steden Hogeschool in Emmen is tevreden over het resultaat van de Solar Race: “De studenten hebben het geweldig gedaan. Een prachtige week zijn ze in controle geweest, ze hebben geracet en getourd. Zij hebben ervoor gezorgd dat onze boot zich staande heeft gehouden in een racewedstrijd met deelnemers van technische scholen en bedrijven uit de hele wereld.

Het zijn hectische weken geweest. Met onze 11e plek in de grootste A-klasse hebben de studenten en Stenden Hogeschool bewezen een race te kunnen organiseren, een race te kunnen varen en een betrouwbare boot met duurzame materialen te kunnen maken. Onze boot van gevlochten vlasmatten heeft het goed gehouden. Bovendien is de industriële productie ervan een unicum geweest. De romp van vlas is volgens CTC uit Hengelo, het bedrijf dat de productie van de romp heeft gesponsord, op dit moment het grootste vacuümgeïnjecteerde product ter wereld.

Deze positie was voor ons het hoogst haalbare. Wij zijn nu zo’n drie jaar betrokken bij de Solar Race en twee keer meevaren levert een schat aan kennis en ervaring op voor een volgende deelname. De doorontwikkeling van een lichtere boot zou het mogelijk moeten maken om te stijgen in het klassement. Een optimale romp gemaakt van het beste biobased materiaal. Voor het varen van een race op zonne-energie is dit noodzakelijk omdat ze relatief veel hars nodig heeft.

Wij zullen nu eerst met onze partners om de tafel gaan om de toekomstplannen door te nemen. Het is onze intentie om met de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden samen te werken bij het ontwikkelen van een romp. Met CTC over het productieproces. Met Marin en Landes wordt gesproken over het ontwerp en de productie van de schroef. Landes produceerde de schroef op een technisch hoogstandje, de 5-assige frees. Akzo Nobel leverde de harsen en het hele materiaalproces werd begeleid door Green PAC, onze onderzoeksafdeling samen met Windesheim. Met de gemeente Emmen gaan wij kijken hoe wij elkaar kunnen helpen bij het realiseren van onze doelstellingen op het gebied van industrie en goed onderwijs. Het Drenthe College speelt hier ook een grote rol in. Wellicht is het een idee voor de gemeente Emmen om te lobbyen deze race ook eens hier te laten starten.”

Dong Energy Solar Challenge
De Solar Challenge is een grootschalig evenement. Zonneboten uit de hele wereld varen een estafetterace van meer dan 200 km door Friesland een Groningen. Stenden Hogeschool doet dit jaar voor de tweede keer mee. In 2012 werd het team 17e in de A-klasse met een handgemaakte romp van carbon en industriële hars. Voor de editie van 2014 is een duurzame romp boot uit vlas en biobased harsen ontwikkeld. De engineering en de productie van de boot kostte meer dan een jaar voor een race die een week duurt. De studenten van Leisure Management hebben de logistiek en communicatie op zich genomen. De studenten Werktuigbouwkunde hebben de romp gemaakt, de aandrijving ontwikkeld en het elektrische systeem geïntegreerd. De Informatica studenten van Stenden ontwikkelden de navigatie en besturing.

Stenden Hogeschool neemt deel aan deze challenge om studenten praktijkervaring te laten opdoen en hen de kans te geven hun talenten te laten zien. Het is een praktijkproject naast de reguliere lessen waar studenten hun kennis op het gebied van duurzaam bouwen en leisure management laten zien door het ontwikkelen en presenteren van een eigen boot.

Duurzaamheid belangrijker dan snelheid
De studenten van Werktuigbouwkunde hebben een boot ontwikkeld die zo duurzaam mogelijk is. Duurzaamheid is namelijk belangrijker dan snelheid en daarom was het belangrijk voor de studenten om goed te bepalen welke materialen zij gingen gebruiken. Rick Scholten, 4ejaars student Werktuigbouwkunde is als team captain betrokken bij de ontwikkeling van de solar boat: "Stenden deed mee in de Challenge A, een klasse met veel hightech en inventief vermogen. Wij zetten in op duurzaamheid en werken daarom met het natuurproduct vlas in plaats van het veelgebruikte carbon. Gecombineerd met de zonnepanelen en andere materialen hebben wij de Stenden Solar Boat zo duurzaam mogelijk gemaakt. De solar boat was bovendien lichter dan de boot van voorgaande editie en beter gestroomlijnd.'

Biobased economy ook leidend bij solar boat Stenden Hogeschool is ontzettend trots op het feit dat er een duurzame boot wordt gebouwd door haar eigen studenten. Stenden Hogeschool (Emmen), Applied Polymer Innovations Institute (API Institute, Emmen) en Emmtec Services (NUON) hebben samen een kennisknooppunt in Emmen op het gebied van duurzame kunststoffen opgericht, Stenden PRE, om de gehele kennisketen te versterken. Stenden loopt voorop in onderzoek naar en de ontwikkeling en toepassing van duurzame kunststoffen en bewijst dat ook met deze solar boat.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda