Leerlingen Carmelcollege in debat over water

EMMEN - Vrijdagavond 16 januari was er een publiek debat over watermanagement in de openbare bibliotheek van Emmen. Het debat werd georganiseerd door het Carmelcollege Emmen. Dit in het kader van het Comeniusproject, een uitwisseling met buitenlandse scholen met als thema ‘sustainabililty’ (duurzaamheid).


Het Comeniusproject wordt gesubsidieerd door het Life Long Learning programme van het Europees Platform. De deelnemende landen aan het project zijn Spanje, Portugal, Slovenië, Denemarken, Turkije en het eiland Reunion (behorend tot Frankrijk). De algehele organisatie van het project in Nederland is in handen van docente maatschappijleer, Annemiek Brink. Zij heeft de afgelopen tijd met telkens wisselende leerlingen, diverse scholen in het buitenland bezocht.

Inspirerende opening
Het thema van het debat vrijdagavond was ‘water’. Gastspreker Henk Brink van het WMD (Water Maatschappij Drenthe) opende de avond met een inspirerende discussie over het managen van water. Een van de onderwerpen die aan bod kwam, ging over het wel of niet plassen onder de douche, om op die manier water te besparen. Volgens Brink werkt het juist niet besparend, omdat er extra warm water voor nodig is, wat vervolgens weer extra energie kost.

Debat in het Engels
Na de opening ging het daadwerkelijke debat tussen de leerlingen uit de zeven landen van start, in het Engels natuurlijk. Het debat werd geleid door Casper Zijlstra, docent levensbeschouwing. Ook was er een jury, bestaande uit verschillende leerlingen, onder leiding van Ronald van Pinxteren (biologiedocent) en Janita Schutter (aardrijkskundedocent).

De eerste stelling luidde: de overheid moet bij hoge temperaturen voor gratis drinkwater zorgen. De voorstanders waren van mening dat het een recht van de mens is om toegang tot schoon drinkwater te hebben. De tegenstanders noemden daarop; ‘maar wat zijn hoge temperaturen? Juist in veel arme landen heb je hoge temperaturen en daar kan de overheid het geld beter besteden, zoals aan ziekenhuizen’.

Na een korte pauze ging het debat verder. Deze keer was de stelling: iedereen moet regenwater opvangen voor eigen gebruik. Voorstanders van deze stelling gaven aan dat regenwater heel goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Daarmee kan veel schoon water bespaard worden. De tegenstanders waren van mening dat in landen waar het veel regent, een tekort aan schoon water geen issue is. De problemen zijn juist in de landen waar het erg droog is.

Een dopper voor de winnaars
Aan het einde van de avond werden de winnaars van het debat bekend gemaakt. Zij ontvingen een dopper drinkfles als prijs. De dopper is ontworpen om kraanwater te promoten en de bergen aan plastic afval te verminderen. De flesjes worden in Emmen op een klimaatneutrale wijze geproduceerd en de opbrengst gaat naar waterprojecten in Nepal.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda