Prijsuitreiking Challenge Your Future
De derde prijs naar Leon van Dijk, student Industrieel Ontwerpen van de TU Twente
En een eervolle vermelding naar Richard van Klaveren, student Bouwkunde van het ROC Zeeland
De voorzitter van de jury, Commissaris van de Koningin in Drenthe, de heer Jacques Tichelaar, heeft de 1ste prijs uitgereikt.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utopolis Emmen werden de prijswinnaars van Challenge Your Future 2009/2010 bekend gemaakt. Na een inspirerende lezing van Leen Zevenbergen die de studenten opriep vooral hun creativiteit te blijven gebruiken, ook als zij straks afgestudeerd zijn, werden onder leiding van Brecht van Hulten de prijzen uitgereikt.
Juryrapport
In het totaal hebben 68 studenten meegedaan aan uit het gehele land. Onder leiding van de voorzitter van de jury, de heer Jacques Tichelaar, zijn de inzendingen beoordeeld op de volgende aspecten:
â¢Â Een originele en gedurfde visie op wonen en welzijn (in al zijn facetten) in 2030.
â¢Â Een inspirerend antwoord op de wensen van de toekomstige ouderen en zorgbehoevenden en hun sociale omgeving.
â¢Â De doordachtheid van het ingeleverde idee of product.
â¢Â De meerwaarde die gecreëerd wordt voor gebruiker en maatschappij.
â¢Â De uitvoerbaarheid en toepasbaarheid van het ingeleverde idee of product.
Deze aspecten wegend, heeft de jury de volgende prijzen toegekend:
1ste prijs:
Tom vd Hurk, Nadine Coljee, Eline Schipper, Ankie Bredewold, Jedidja Belle, Agnita van der Laan,
Energie zuinig bouwen, recyclen en groen denken en doen waren de uitgangspunten van deze groep. En dat combineerde zij met een woonconcept waar zowel actieve ouderen, maar ook ouderen die wat meer zorg nodig hebben, heerlijk kunnen wonen. Een woonconcept met volop nieuwe ecologische snufjes en domotica. Wat te denken van een plantwall, een groene plantenmuur voor frisse lucht, maar die geen enkel onderhoud nodig heeft, omdat dit door het systeem zelf wordt geregeld. Of solartubes in de badkamer.
Juryrapport:
Tom, Nadine, Eline, Ankie, Jedidja en Agnita hebben, voor ze begonnen met het bedenken van hun concept, onderzoek gedaan naar de behoeftes en wensen van de doelgroep. En dat zie je terug in hun idee. Als een rode draad komen de wensen van toekomstige gebruikers terug in het ontwerp. Veel milieu vriendelijke toepassingen, goed gebruik gemaakt van domotica. Volgens de jury zouden veel mensen zo willen wonen.
2de prijs:
Anne Jans en Ruud van der Meer hebben nagedacht over meer aspecten dan alleen de vergrijzing in 2030. De toenemende vraag in een afbrokkelende verzorgingstaat met steeds minder schouders die de last kunnen dragen voor de financiële consequenties. Ook verwachten Anne en Ruud dat thuiswerken straks heel gebruikelijk zal zijn, met name in ZZP-ondernemingen. Die trends combineren zij in hun concept. Jongeren zorgen voor de ouderen in een geïntegreerd woonconcept waarbij ruimte is voor wonen en werken én waarbij privacy voor alle generaties gewaarborgd is.
Juryrapport:
Anne en Ruud slaan de spijker op zân kop met dit thema: integratie wonen en werken op één plek. Zij beschrijven de hele cyclus hoe het zou kunnen. De jury had graag van dit concept wat meer uitwerking willen zien omdat het veelbelovend is. Maar hun denken over dit thema is bovengemiddeld.
3de prijs:
Leon van Dijk
De derde prijs gaat naar een student die vooral nagedacht heeft hoe je prettig en zelfstandig kunt blijven leven als je ouder wordt. De focus heeft Leon gelegd bij een aspect zelfstandigheid. En bij zelfstandig kunnen blijven leven hoort dat je ook je persoonlijke verzorging zelf kunt blijven doen. Leon heeft de âhulpdoucheâ ontworpen, een zeer ingenieus apparaat waarbij het plaatsen van de voet op een afdruk op de vloer al voldoende is om het systeem in werking te zetten. Alles is verstelbaar in de douche, van de douchekop tot en met de beugels. Afdrogen met behulp van warme lucht en je kunt er zelfs voor kiezen om heerlijk afgesprayd te worden met geurende bodylotion. Het klinkt zo aantrekkelijk dat deze douche misschien niet alleen voor ouderen geschikt is maar voor heel veel mensen die van comfort houden!
Juryrapport:
Leon heeft een deelaspect uitgewerkt over welzijn en wonen in 2030. Over dit deelaspect: hoe kunnen ouderen zich zo lang mogelijk zelfstandig hun dagelijks leven leiden, is bijzonder goed nagedacht. De hulpdouche is zeer vindingrijk!
Eervolle vermelding:
Richard van Klaveren
Hoewel de jury de opdracht had de 1ste, 2de en 3de prijs toe te kennen, heeft de jury gemeend ook een eervolle vermelding te willen geven aan een van de inzendingen. En die eervolle vermelding gaat naar Richard, die een zeer bijzonder project heeft ingediend. Richard heeft een totaal eigen visie op wonen neergezet en daarbij is hij uitgegaan van middelen die in 2030 voorhanden zijn, maar waarschijnlijk niet meer gebruikt worden voor hun oorspronkelijke functie: windturbines.Het ontwerp is een woning in een (in 2030) oude windturbine die geheel onafhankelijk van de traditionele energiebronnen functioneert. Hij creëerde een unieke woonomgeving op 100 meter hoog in de lucht met een fantastisch uitzicht. Een woning die ook nog eens rond kan draaien om zo steeds het mooiste uitzicht te hebben.
Juryrapport:
De inzending van Richard wordt door de jury beschouwd als een icoonproject. Het is origineel idee, Richard heeft een gedurfde én vernieuwende visie. Omdat de uitwerking van de vraagstelling van de wedstrijd ontbreekt, voldoet de inzending niet aan de toetsingcriteria. Maar de jury vind dit een dermate bijzondere inzending, vanwege de originaliteit, maar ook de prachtige en verzorgde uitwerking, dat zij besloten heeft hier een extra prijs voor in het leven te roepen: de eervolle vermelding
De jury bestond uit:
â¢Â Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koningin in Drenthe, voorzitter
â¢Â Marinus Verwey, directeur TNO zorg en bouw
â¢Â Gerlach Cerfontaine, hoogleraar Corporate Gouvernance Universiteit van Utrecht, oud- bestuurder Schiphol
â¢Â Marcel Heskes, directeur Squarewise en bestuur Creative City Lab
â¢Â Max van Huut, architect Alberts en van Huut
â¢Â Maya Wildevuur, beeldend kunstenaar
â¢Â Eric Dijkstra, GOOI Design, Jonge Ondernemer van het Jaar 2009
Challenge Your Future
Challenge Your Future is een landelijke wedstrijd waarin studenten (Universitair, HBO en ROC) werden uitgedaagd te komen met innovatieve ideeën en vernieuwende concepten over hoe zorg en wonen er over 25 jaar uitziet. Het product of idee kon op het gebied van wonen, vrijetijdsbesteding of zorg zijn. Het concept mocht bouwkundig, technologisch of financieel van aard zijn, zolang het maar toepasbaar en uitvoerbaar is. De prijsvraag is uitgezet bij kennisinstellingen in het hele land.