Provincie bondgenoot in aanpak laaggeletterdheid

ASSEN - Voorzitter van het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze overhandigt op 19 november het Taalakkoord aan Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. Met het Taalakkoord kunnen de Drentse gemeenten regie houden in de aanpak van laaggeletterdheid en hun verantwoordelijkheid nemen om samen met andere organisaties het taalnetwerk duurzaam te maken.


Bondgenoten in meerjarenplan
Er zijn naar schatting 55.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is 11% van alle inwoners. In heel Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. Bijna 50 partijen hebben daarom de handen in één geslagen om de laaggeletterdheid in de Drenthe terug te dringen. Aan de basis van het Taalakkoord ligt het meerjarenbeleidsplan waarmee de bondgenoten de komende vier jaar aan de slag gaan.

Ambitie
Het doel is om laaggeletterdheid in Drenthe in 5 jaar met 10% te verminderen. De acties binnen het plan zijn: vergroten van bewustwording van het probleem, het signaleren van inwoners die problemen hebben met lezen en schrijven, en hen te motiveren om een cursus (zoveel mogelijk in de buurt) te volgen over beter lezen en schrijven. Het (kunnen) meedoen aan de samenleving wordt hierdoor een stukje makkelijker. Ook wordt ingezet op het opleiden van vrijwilligers tot taalmaatje of taalcoach, om zo in combinatie met het formele scholingsaanbod, meer laaggeletterden te scholen.

Rol provincie in het taalakkoord
Gemeenten hebben een regierol in de aanpak laaggeletterdheid. In Drenthe is gekozen om de aanpak gemeente overstijgend aan te pakken en dit op provincieniveau aan te sturen. Hierdoor ontstaat er een herkenbare aanpak, waarbij kennis, scholingsmogelijkheden en faciliteiten worden gedeeld. Ook wordt laaggeletterdheid provinciebreed geagendeerd en kan er een aanpak voor werkgevers worden ontwikkeld. Samen sta je sterker.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda