8 miljoen vanuit de regio voor een betere waterkwaliteit in Drenthe

ASSEN - De provincie Drenthe, de Drentse Waterschappen en LTO werken samen aan de verbetering van de waterhuishouding. Zij richten zich daarbij op de waterkwaliteit en waterkwantiteit, zoals het terugdringen van nutriÃ


De provincie Drenthe stelt net als de Drentse waterschappen gezamenlijk 4 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van projecten door de landbouw. Drenthe is hiermee koploper in Nederland.

De middelen die de provincie en de waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta samen beschikbaar stellen, zijn bedoeld voor projecten op het boerenbedrijf. Het gaat hierbij om het verbeteren van de waterkwaliteit en voldoende zoetwater, waarbij maatwerk per gebied een belangrijk uitgangspunt is. Provincie en waterschappen leggen de afspraak over deze regionale middelen vast in een bestuursovereenkomst met een looptijd van 2016 tot en met 2020. Inzet van regionale middelen is voor het Rijk een voorwaarde om ook 8 miljoen euro aan subsidie uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) beschikbaar te stellen voor waterdoeleinden in Drenthe.

Kerngedachte van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is dat de land- en tuinbouwsector zelf het initiatief neemt voor de ontwikkeling en uitvoering van projecten die bijdragen aan een duurzaam watersysteem gekoppeld aan een duurzame bedrijfsontwikkeling. Het plan en de uitvoering is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Unie van waterschappen en LTO Nederland. Dit ondersteunt de doelstellingen uit de Kader Richtlijn Water en het Deltaprogramma zoetwater.

Binnen de Kaderrichtlijn Water zijn de waterkwaliteitsdoelen vastgesteld. Daarnaast streven partijen naar een duurzame landbouw in ecologische en economische zin. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer dient beide doelen. Een prachtig voorbeeld is de binnenkort te realiseren nieuwe vul- en wasplaats in Wapse. Waarbij de provincie Drenthe samen heeft gewerkt met het waterschap Drents Overijsselse Delta en initiatiefnemers LTO, de Boermarke Wapse en de werktuigbouwvereniging “De Noeste Vlijt” in Wapse. In deze vul- en wasplaats voor landbouwmachines vangen ze vanaf 2017 vet, olie, minerale meststoffen, maar ook gewasbeschermingsmiddelen af met een aangepaste zuiveringstechniek. Daarmee is een voorziening ontstaan die past binnen de moderne bedrijfsvoering, goed is voor de waterkwaliteit en ook nog eens past binnen de Drentse traditie van de boermarken. Voor meer informatie zie: www.agrarischwaterbeheer.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda