Noord Nederlandse provincies starten project "Bodemgezondheid in de landbouw"
Blackbox
Voor agrariërs is alles wat zich qua leven in de bodem afspeelt nog vaak een blackbox. Want naast wormen en aaltjes zijn er ook vele schimmels, pathogenen, springstaarten, mijten etc. aanwezig in de bodem. Al deze soorten hebben een functie
in de bodem en deze kunnen sinds kort via DNA onderzoek in kaart gebracht worden. Alleen de DNA gegevens zeggen nog niks over de kwaliteit van de bodem en het gewas dat agrariërs willen verbouwen. Dit project gaat over die volgende stap: de functie van het bodemleven.
Onze bodem draagt bij aan het totaal
Gedeputeerde Henk Jumelet: “De kern van het project is de bodem beter verzorgen. Net als bij een mens: gezonder eten en meer bewegen zorgt voor een gezonder leven en kans om gezonder oud te worden.
Zo werkt dat ook met de bodem. Het gaat om het totaal plaatje. We verwachten met dit project dat in de toekomst de gewasproductie veel beter afgestemd kan worden op de kwaliteit van de bodem. Voor agrariërs betekent een gezonde bodem kostenbesparing, doordat zij minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben, en doordat hun opbrengst op de langere termijn op peil blijft of zelfs verhoogd kan worden. Hiermee hopen wij een bijdrage te leveren aan een nog efficiëntere en gezondere manier van de productie van onde andere ons voedsel.
Daarnaast wordt veel bodemkennis en bodemkunde uitgewisseld en gedeeld met elkaar.”