Drenthe beweegt binnen is gestopt

ASSEN - Begin april 2020 was Drenthe beweegt binnen voor het eerst te zien op RTV Drenthe. Vrij snel na de aankondiging dat Nederland in lockdown ging door Corona staken Drenthe beweegt, SportDrenthe, provincie Drenthe en RTV Drenthe de koppen bij elkaar om de mogelijkheid van een beweegprogramma voor senioren te onderzoeken. Ruim een week later was de eerste uitzending te zien. Na de zomer ging het programma verder onder de noemer Drenthe beweegt door. Woensdag 30 juni was de laatste uitzending te zien.


Juist voor de doelgroep senioren was het afgelopen jaar een ingrijpende gebeurtenis. Zij moesten extra voorzichtig zijn en hun wekelijkse beweegmomenten en daarmee het sociale contact van de beweeggroep viel weg. Bovendien konden ze vaak weinig tot geen bezoek ontvangen en een boodschap doen was eigenlijk al een risico. Dus het sociale contact was er minimaal voor deze groep, maar ook de beweegmomenten werden beperkt. En juist dat is zo belangrijk om soepel en gezond te blijven. Je afweersysteem werkt veel beter in een gezond lichaam en bewegen helpt daarbij. Dit programma was voor velen een uitkomst: iedere dag om 10 uur een kwartiertje in beweging op een passend niveau onder leiding van bekende Drentse gezichten.

Nu de wereld weer langzaam naar normaal gaat kan deze doelgroep ook weer beginnen met sporten in de beweeggroepen. Tijd om onderzoek te doen naar de resultaten en de ervaringen van de deelnemers van ‘Drenthe beweegt door en binnen’. Daaruit blijkt dat de deelnemers in leeftijd variëren van 50 tot ver boven de 80, de grootste groep zit tussen de 71 en 80. Een kwetsbare (risico)groep in de corona periode. De groep waar we heel duidelijk op wilden mikken. Ruim 85% van de respondenten gaf aan dat de oefeningen goed te volgen waren en pasten bij hun niveau. Ruim 90% geeft aan dat het programma van belang was om in beweging te blijven tijdens de corona periode en dat het bijdraagt aan de gezondheid en lichamelijke conditie. Bijna 60% zegt graag ‘weer’ te willen deelnemen in een beweeggroep in de buurt zodra het weer kan. Nog eens 31% zegt dat misschien te willen. Met eindcijfers tussen de 7 en 10 is dit voor ons een teken dat we er goed aan hebben gedaan het programma op te starten.

Men geeft aan dat het programma iets heeft gedaan voor de fysieke en mentale gezondheid en dat het een belangrijk onderdeel was van de dag routine. Het geschikte niveau en het feit dat het vanuit de eigen huiskamer meegedaan kon worden werd als heel positief ervaren. Het gaf mensen een beetje veiligheid en houvast in een rare periode. Woensdag 30 juni is de laatste uitzending voor de zomervakantie. Drenthe beweegt en SportDrenthe raden alle deelnemers aan voor de zomer een mooi (buiten)alternatief te zoeken. “We helpen graag om iedereen een passend vervolg te geven.”, zegt Esther Witte, één van de initiatiefnemers. “Voor vragen kunnen ze altijd contact opnemen: drenthebeweegtdoor@sportdrenthe.nl.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda