Actiegroep Tegenwind dient burgerinitiatief in
Staten stemmen in met wijziging Ecologische Hoofdstructuur
 Provinciale Staten stemmen in met de aangepaste EHS-kaart. De herijking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vindt plaats, omdat Drenthe te maken heeft met een forse Rijksbezuiniging op het budget voor natuur. Dit betekent een afslanking van circa 4.900 hectare van de huidige EHS-kaart 2012. Hiervan is ongeveer 3.500 hectare nieuwe natuur, 1.300 hectare agrarisch natuurbeheer en 100 hectare bestaande natuur.
De Ecologische hoofdstructuur is een netwerk van natuurgebieden, waarmee de biodiversiteit behouden en versterkt wordt. Planten en dieren kunnen zich van het ene naar het andere gebied verspreiden, waardoor zij meer kans hebben op overleven. De EHS-kaart 2012 is opgenomen in de Provinciale Omgevingsverordening.
Staten positief over initiatiefvoorstel Energiepotentiekaart
Het initiatiefvoorstel van GroenLinks is breed omarmd door Provinciale Staten. Alle fracties zijn positief over het voorstel om voor Drenthe een zogenaamde âEnergiepotentiekaart' op te stellen met mogelijke locaties voor hernieuwbare energiebronnen (waaronder windenergie, zonne-energie, geothermie, warmte- en koudeopslag, biomassa en restwarmtebenutting).
De Energiepotentiekaart biedt gemeenten, inwoners, ondernemers en andere initiatiefnemers op het gebied van duurzame energie een eerste blik op haalbaarheid van nieuwe plannen en kan een stimulans zijn om mogelijkheden te onderzoeken. De Energiepotentiekaart kan daarmee aan de basis staan van een breed gedragen visie op de toekomstige energiehuishouding van de provincie.
Recht van initiatief: Met het recht van initiatief kunnen statenleden en Statenfracties zelf voorstellen doen over te voeren beleid. De laatste keer dat in de Drentse Staten een initiatiefvoorstel werd ingediend, was in 2006.
Aandacht voor Drenste MKB in Staten
De Drentse Staten stemmen in met het voorstel om een Fund-of-Fund Drenthe op te zetten, met als doel meer investeringen en meer innovaties te realiseren binnen het MKB. Dit investeringsfonds voor het MKB is de uitwerking van de motie Jonge Innovatiekracht, die op 9 november 2011 door de Staten is aangenomen. In deze motie worden Gedeputeerde Staten verzocht om meer (financiële) mogelijkheden te creëren voor innovatieve starters en jonge ondernemers.
Bevorderen van economische groei in Drenthe, is een belangrijk aandachtspunt voor de provincie. Innovatie is hierbij een sleutelwoord. Tegelijkertijd is innovatie risicovol, waardoor financiering van innovatie doorgaans lastig en duur is. Daar waar het publiek belang groot is en de markt terughoudend, biedt de provincie met het opzetten van het Fund-of-Fund Drenthe de mogelijkheid om kansrijke initiatieven met economisch toegevoegde waarde financieel te steunen. De financiering is op ârevolverende' basis. Dit wil zeggen dat bij een succesvolle investering of innovatie de lening wordt terugbetaald. Op die manier kan in de toekomst met dezelfde euro een andere ondernemer geholpen worden.Â
  Â
Nieuwe vergaderstructuur voor Provinciale Staten
Met ingang van 1 september 2013 wordt het aantal Statencommissies teruggebracht van drie naar twee commissies. Dit hebben de Staten tijdens de vergadering van 26 juni unaniem besloten. Verwacht wordt dat met het verminderen van het aantal commissies de vraagstukken breder en meer op hoofdlijnen behandeld worden.
Voordat Provinciale Staten beslissingen nemen, bespreken zij voorstellen of plannen meestal eerst in een Statencommissie. Tot op heden waren er drie Statencommissies: de commissie Cultuur & Economie (CE), de commissie Omgevingsbeleid (OGB) en de commissie Bestuur & Financiën (BF). Vanaf september worden de commissies CE en BF samengevoegd tot de commissie Financiën, Cultuur, Bestuur & Economie (FCBE). Mevrouw W.M. Meeuwissen-Dekker (VVD) is benoemd tot voorzitter van deze commissie. Voorzitter van de commissie OGB wordt mevrouw L.A. Smits (SP). De heer A. Huizing (PvdA) is benoemd tot vice-voorzitter van beide commissies.
De commissievergaderingen starten vanaf 1 september om 13.00 uur i.p.v. 13.30 uur