Boeren met biodiversiteit

ASSEN - In Drenthe start een driejarig project onder de naam ?Beter boeren met biodiversiteit?, gericht op bodemkwaliteit en biodiversiteit voor agrarische ondernemers. Meer kennis over het functioneren van de bodem levert een duurzamer gebruik en minder milieubelasting op. Een betere, gezondere bodem draagt bij aan waterregulatie, is ook weerbaarder en helpt tegen de verspreiding van ziekten en plagen.

Gedeputeerde landbouw en natuur Rein Munniksma: "Bij biodiversiteit wordt vaak de koppeling gelegd met de 'officiële' natuurterreinen, maar de werkelijkheid is dat ongeveer de helft van de biodiversiteit in Drenthe nadrukkelijk gestalte krijgt in de rest van Drenthe. De Drentse boeren spelen daar een belangrijke rol. De boeren die samen met ons dit project oppakken, nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Zeker als er respect is voor de verschillende belangen, staan boeren en natuur niet met de rug naar elkaar toe. Dat doet me goed."

Het betreft een project waarin onderzoek wordt verricht. De resultaten zullen regelmatig worden gedemonstreerd en komen daardoor terecht bij zo veel mogelijk landbouwbedrijven. Het project besteedt aandacht aan bemesting, bodembewerking, bodemkwaliteit, bodemleven en biodiversiteit en geeft antwoord op de vraag hoe het bedrijf er voor staat. Aan de hand van de juiste maatregelen kunnen deelnemende ondernemers bijdragen aan verbetering van de eigen bedrijfsvoering, maar ook aan de realisering van maatschappelijke milieudoelstellingen.

Maatregelen worden met deelnemers besproken en vervolgens toegepast op praktijkpercelen. Er is ruimte voor in totaal 20 deelnemers. De werving moet nog starten. Daarnaast worden alle Drentse agrariërs uitgenodigd om regelmatig kennis te nemen van de projectresultaten tijdens demonstratiedagen op de locaties.

Het project wordt begeleid door het Louis Bolk Instituut en het Hilbrands Laboratorium te Wijster. De totale kosten bedragen ruim 550.000 euro. Deze worden gefinancierd uit rijksgeld én Europees geld voor het provinciaal Uitvoeringsprogramma voor landelijk gebied (PMJP). Het project zal starten in het najaar van 2010 en is in 2013 afgerond.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda