Einde aan Drentse achterstand huisvesting statushouders

EMMEN - De verwachting is dat in Drenthe dit voorjaar de volledige achterstand bij de huisvesting van statushouders zal zijn weggewerkt. ? Een mooi resultaat, temeer daar ook de uitvoering van de pardonregeling, met name in de grote steden goed vordert?, alsdus verantwoordelijk gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA). De provincie Drenthe ziet op basis van de Huisvestingswet toe op de uitvoering van deze taak.

Haarsma: ‘Er is een grote inzet geweest van alle ketenpartners, zoals gemeenten, corporaties en Vluchtelingenwerk. Juist op dit moment waarop wachtlijsten in de sociale huursector groter worden, hebben we het gezamenlijk voor elkaar gekregen de achterstand vrijwel geheel weg te werken. Dit betekent dat gemeenten zich voortaan kunnen richten op het realiseren van hun halfjaarlijkse taakstelling, want zolang er ergens in de wereld strijd en onderdrukking is, blijven er vluchtelingen komen die een verblijfsvergunning krijgen en gehuisvest moeten worden’.

In de afgelopen jaren heeft de provincie erop ingezet dat de Drentse gemeenten hun achterstand vanuit het verleden zouden inhalen. Daarnaast heeft ook de VROM-inspectie, als tweedelijns toezichthouder hierover veelvuldig contact gehad met de provincie. Vorig jaar heeft de provincie diverse maatregelen genomen om de achterstand weg te werken.

Zo werden intensieve gesprekken gevoerd met twee gemeenten met oplopende achterstand. In deze gemeenten is vervolgens een werkgroep ingesteld om te komen tot actie en snelle resultaten. Bij andere gemeenten die net niet voldoende resultaten behaalden vond overleg plaats met provincie waarbij ook de inspectie VROM vertegenwoordigd was. Iedere gemeente die al langer een achterstand had, maar deze al geruime tijd stukje bij beetje aan het inhalen was, werd nadrukkelijk uitgenodigd voor twee acties van de provincie.

In de eerste plaats door een bustocht te organiseren langs regionale AZC’s om de gemeente te promoten en rechtstreeks contacten te leggen. Op deze manier konden alleen al in een 12 alleenstaande mannen gehuisvest worden. Verder werd een informatiebijeenkomst voor alle gemeenten over het huisvesten van uitgenodigde vluchtelingen georganiseerd. Dit zijn vluchtelingen die via de verenigde naties(UNHCR) groepsgewijs en rechtstreeks vanuit een vluchtelingenkamp in een rampgebied naar ons land komen. Drenthe als geheel gaat zo in een keer een hele groep van 80 Congolezen en Burundezen huisvesten.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda