Mantelzorgers willen flexibeler werken

Steeds meer werknemers belast met zorgtaken ASSEN - Één op de acht werknemers in Drenthe is mantelzorger. Dat aantal van 70.000 gaat de komende tien jaar verdubbelen. De provincie Drenthe en het Healthy ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN) organiseerden donderdag een goed bezochte Xpertmeeting in het provinciehuis te Assen waar overheden, bedrijfsleven en werkende mantelzorgers met elkaar in gesprek gingen over de combinatie werk en zorg. De inzetbaarheid van werknemers die ook een mantelzorgtaak vervullen, komt onder druk te staan. De dubbeltaak van zorg en werk zorgt voor overbelasting van de werknemer.
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt onder andere dat 42% van de mantelzorgende werknemers de behoefte heeft om het werk aan te passen. Vooral het MKB met een beperkt aantal werknemers moet hierop gaan anticiperen. De Xpertmeeting werd gebruikt om betrokken partijen bewust te maken van het probleem en op zoek te gaan naar oplossingen
daarvoor.

De uitdaging is in Drenthe een bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van de - oudere- werkende mantelzorger. We worden met z’n allen steeds ouder en dat vraagt om nieuwe (technologische)oplossingen om de kwaliteit van leven te vergroten en de maatschappelijke lasten voor gezondheid te minimaliseren. Ondernemersvereniging VBP uit Emmen liet zien hoe werk en mantelzorg samen gaan en daarmee helpen bij de balans van werk en zorg. Ook zijn er innovatieve virtuele ontwikkelingen gepresenteerd die voor zowel de mantelzorger als de patiënt interessant zijn, zoals een beeldhorloge. Voorbeelden van het combineren van zorg, wetenschap en techniek.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda