Minister wil aanscherping EPC-eis Noord Nederland intrekken

ASSEN - Minister van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie heeft het voornemen aan de ministerraad voor te stellen de Algemene Maatregel van Bestuur waarin de aanscherping van de EPC-eis voor Noord-Nederland is geregeld te wijzigen. Dit heeft tot gevolg dat voor Noord-Nederland geen verscherpte EPC van 0,5 gaat gelden. De reden hiervoor is dat het ministerie van VROM het draagvlak onder de woningbouwcorporaties en bouwpartijen in Noord-Nederland onvoldoende acht. Dit heeft het ministerie van VROM aan de noordelijke provincies laten weten.
De landelijke norm voor de energieprestatiecoëfficiënt (EPC), de norm die aangeeft hoe energiezuinig een huis is, is landelijk verplicht gesteld op 0,8. Deze norm wordt naar verwachting landelijk per 1 januari 2011 aangescherpt van 0,8 tot 0,6. Noord-Nederland wilde daar een schepje bovenop doen door eerder over te stappen op een EPC van 0,5.
De aanscherping maakt onderdeel uit van het 100.000 woningenplan, een actieplan voor energiezuinig wonen. Hierover hebben de drie provincies en VROM afspraken gemaakt in het Energieakkoord Noord-Nederland dat op 8 oktober 2007 is ondertekend. Energie besparen en gezond en betaalbaar wonen in Noord-Nederland zijn de doelstellingen in dit plan.

Bovendien biedt de energiebesparingmarkt volop kansen voor het noordelijke bedrijfsleven. Omdat de minister van WWI voornemens was Noord-Nederland aan te wijzen als koplopergebied voor duurzame nieuwbouw mocht voor nieuwe woningen in Groningen, Friesland en Drenthe een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,5 gaan gelden. Een Algemene Maatregel van Bestuur zou hierin voorzien. De drie noordelijke provincies zijn teleurgesteld door het wijzigen van de AMvB door VROM/WWI. Het trekt een pijler weg uit het traject voor energiezuinig wonen waardoor het behalen van de ambitie vertraging oploopt.

Ondanks de tegenslag staan de drie noordelijke provincies pal voor de ambitie van energiezuinig bouwen. Inzet van Noord-Nederland is en blijft dat de aangescherpte energienorm gepaard gaat met de invoering van een normeringsmethodiek voor de nieuwbouw die veel beter het werkelijke energieverbruik van een woning weergeeft dan het huidige systeem. Isolatiemaatregelen en kierdichtheid zouden daarvoor zwaarder moeten gaan wegen dan in het huidige systeem het geval is. Op deze manier krijgt een woning een goed en gezond binnenmilieu en is de energieprestatie beter.

De noordelijke partijen hebben de afgelopen jaren veel input geleverd aan VROM om het werkelijk energieverbruik van een woning opgenomen te krijgen in de nieuwe landelijke NEN-methodiek. De provincies vertrouwen er op dat dit ook blijkt uit de rekentool die beschikbaar wordt gesteld bij de landelijke aanscherping naar een EPC-eis van 0,6. De provincies blijven zich inzetten om de uitrol van de nieuwe norm en methodiek op een goede manier te begeleiden. Daarbij blijven zij vasthouden en toetsen aan de doelstellingen van het 100.000 woningenplan: het bevorderen van duurzaam en energiezuinig bouwen volgens een methodiek die een rechtstreekse link heeft met energiebesparing en dus met energielasten van woningen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda