Monumentenzorg in Drenthe op de agenda
De Rijksluchtvaartschool is een ontwerp van vlak na de oorlog, met een kleurontwerp van beeldend kunstenaar Bart van der Lek (lid van de kunstgroep De Stijl). Door vanuit dit gebouw het symposium te organiseren, wil de provincie deelnemers laten ervaren welke inspiratie uitgaat van een monumentaal gebouw en haar omgeving. Al geslaagde voorbeelden en nieuwe mogelijkheden voor herbestemming en doorontwikkeling van monumenten en cultuurhistorie zijn onderdeel van het programma. Monumentenzorg krijgt hiermee een eigentijds gezicht.
Deelnemers aan het symposium gaan de betekenis van cultuurhistorie voor sociaal-economische en ruimtelijke opgaven in de praktijk verkennen. Na ontvangst door Harm Assies, wethouder van de gemeente Tynaarlo, zal Sander Bersee, directeur Erfgoed van het ministerie van OCW, aangeven hoe het Rijk de veranderingen in de monumentenzorg ziet. Vervolgens laat Dirk Baalman, directeur van het Oversticht in Zwolle, een kritisch geluid horen over de praktijk van MOMO.
Zijn verhaal wordt direct gevolgd door de bevlogen architect Endry van Velzen uit Rotterdam, die een betoog houdt over de mogelijkheden met monumentale waarden bij de herstructurering van woonwijken. Gedeputeerde Rein Munniksma sluit af met een aantal dilemmaâs en kansen voor monumenten in gebiedsontwikkeling. âs Middags kunnen deelnemers zelf aan de slag in workshops. Het aantal beschikbare plekken op het symposium is bijna verzegd. Zie: www.provincie.drenthe.nl/momosymposium
De nieuwe manier van werken in de monumentenzorg wordt tijdens het symposium benadrukt door de restauratie en herbestemming van de Scheepstraschool in Roden in het zonnetje te zetten (12.15 uur). Gedeputeerde Rein Munniksma en directiebestuurder J.J. Dijk van Woonborg, zullen de samenwerking symbolisch bekrachtigen. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig.