Provincie wil baas zijn in eigen bodem
Gedeputeerde Tanja Klip-Martin is er trots op dat Drenthe de eerste provincie is die dit najaar een structuurvisie op de ondergrond heeft. âDit is echt pionierswerk. Daarom houden we ook een uitgebreide consultatieronde onder deskundigen, politiek en inwoners van Drenthe voordat we beslissen over het formele ontwerp. Op dat ontwerp is straks ook inspraak mogelijk,â zo zegt de gedeputeerde voor o.a. Milieu, Klimaat en Energie.
Met de structuurvisie heeft het college een wettelijk instrument in ontwikkeling waarmee het de provinciale belangen, zoals milieu, leefomgeving, duurzame energie en sociaal-economische factoren kan afwegen bij ingrepen diep onder het maaiveld. Voor activiteiten op meer dan 500 meter diepte geldt de Mijnbouwwet waarbij de Minister van Economische Zaken verantwoordelijk is voor vergunningverlening. Het college vindt het belangrijk dat naast de nationale economische belangen door het Rijk ook de regionale en lokale omgevingsbelangen worden afgewogen door de provincie. Met de visie kan de provincie haar standpunten over provinciale belangen toetsen en onderbouwen.
Het college is van plan niet meer dan twee lege gasvelden in Noord-Drenthe beschikbaar te stellen aan het Rijk voor een demonstratieproject CO2-opslag. In Noord-Drenthe liggen velden die geologisch geschikt zijn voor zowel permanente als tijdelijke opslag. Met het oog op nieuwe technische ontwikkelingen wil het college deze velden beschikbaar houden voor toekomstige vormen van tijdelijke opslag van bijvoorbeeld duurzaam groen gas. Bovendien liggen de meeste velden ook in gebieden met kernkwaliteiten, waar nieuwe ontwikkelingen na de gaswinning niet wenselijk zijn.
Ook geeft het college meer prioriteit aan de winning van aardwarmte uit het hete water dat diep in de ondergrond voorkomt in dezelfde lagen als die waar het gas inzit. GS willen dat de mogelijkheden voor diepe aardwarmtewinning medebepalend worden voor nieuwe grootschalige ontwikkelingen zoals woningbouw of warmtevragende bedrijven. Ook ziet het college kansen in de Veenkoloniën voor nieuwe vormen van agro-business in combinatie met aardwarmte en biogasopslag in het gasveld Valthermond.
Slechts een van de vier zoutkoepels in Drenthe achten GS geschikt voor exploitatie. In de koepel onder Hooghalen lijken mogelijkheden te zijn om âs nachts overtollige elektriciteit op te slaan. Dat kan door lucht onder hoge druk in een holte in de zoutkoepel te persen en die perslucht overdag weer om te zetten in elektriciteit als de vraag hoger is. Dat voorkomt verspilling van energie.
De besluitvorming verloopt net als bij de omgevingsvisie voor de bovengrond. Het voorontwerp wordt nu voor advies aan de commissie m.e.r. en voor een eerste consultatie aan de statencommissie Omgevingsbeleid voorgelegd. Afgelopen maanden is tijdens drie verschillende bijeenkomsten met burgers, deskundigen en politici gesproken. De informatie uit die bijeenkomsten en de adviezen die nog komen worden verwerkt in de ontwerpvisie. Deze gaat na de zomer de inspraakprocedure in, waarbij een ieder zienswijzen kan indienen.