Run op provinciale subsidiepot toerisme
De STINAT-regeling is bedoeld om de ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve sector te stimuleren. Sinds oktober 2008 hebben in totaal bijna 200 bedrijven een aanvraag ingediend. Dat is ver boven verwachting. Het grootste deel (94%) heeft betrekking op economische kwaliteitsverbetering. De regeling is in oktober 2008 ingesteld om ondernemers te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering, duurzaamheid en ruimtelijke inpassing van hun bedrijf. De subsidiepot bevat ⬠7,5 miljoen. Munniksma: âDe investeringsbereidheid in de toeristische sector is groot, hierdoor profiteert ook het brede MKB van de regeling. Dat is juist in deze tijd van belang voor het behoud van de werkgelegenheid in Drentheâ.
Vanwege de recessie verruimden gedeputeerde staten een half jaar geleden de subsidieregels van de STINAT. De maximale subsidie werd verhoogd van ⬠100.000 naar ⬠200.000. Dit leverde een verdubbeling van het aantal aanvragen, met een hogere investering. âEen groot succesââ meent gedeputeerde Janny Vlietstra (economische zaken). âIk ben blij dat een ondersteunende maatregel uit onze economische Versnellingsagenda zo goed aanslaat in deze sector. Het recreatieve product is erg belangrijk voor Drenthe.ââ
Uit de evaluatie blijkt onder meer dat de gemiddelde aanvraag rond de 90.000 euro ligt, dat in zuidwest Drenthe veel is geïnvesteerd en dat zuidoost Drenthe achter blijft qua investeringen en aanvragen. Ook laat de evaluatie zien dat er veel wordt geïnvesteerd in luxere en kwalitatief betere voorzieningen. Camping de Boemerang in Meppen, de Reeënwissel in Hoogersmilde en Watersportcentrum Cnossen bij het Leekstermeer zijn daarvan goede voorbeelden.
Er is momenteel geen financiële ruimte om een vervolg te geven aan de regeling, wel wordt blijvend geïnvesteerd in de sector door de focus te leggen op het versterken van ondernemerschap, product innovatie, kennisdeling en netwerkvorming en de marketing en promotie van Drenthe. Het economisch rendement van de sector zal hiermee vergroot worden.