Spaanse jongeren warm verwelkomd met haring en uitjes

MEPPEL - Op donderdag 20 augustus is de eerste groep Spaanse jongeren van het uitwisselingsproject ?Hola? op het treinstation van Meppel aangekomen. Zij werden warm onthaald door gedeputeerde Anneke Haarsma, burgemeester Jan Westmaas, directrice Welzijn Meppel Westerveld, Corine Vollenberg en de Meppelse jongeren. De provincie Drenthe haalt met het internationale uitwisselingsproject ?Hola? in totaal 300 Spaanse jongeren naar Drenthe. De start van la Vuelta op 29 augustus 2009 in Drenthe is de aanleiding voor dit uitwisselingproject.


De Spanjaarden maakten gelijk kennis met een Nederlandse gewoonte; het haringhappen. Na een korte wandeling door de zon werden de jongeren hartelijk toegesproken door Anneke Haarsma. “Welkom in Drenthe. Ik hoop dat jullie een mooie tijd tegemoet gaan in onze prachtige provincie. En dat jullie genieten van de proloog van jullie wielerronde, dit jaar in Drenthe.” Anneke Haarsma gaf de jongeren het vertaalboekje ‘Vueltaol” cadeau, waarmee zowel de Spaanse als Meppelse jongeren een handige handleiding ‘Drents spreken’ in handen hebben.

De jongeren die te gast zijn in de gemeente Meppel zijn de eerste van in totaal 10 groepen die de provincie Drenthe bezoeken. De groep van Meppel gaat onder andere de Meppeler toren beklimmen en forelvissen. Daarnaast staan interculturele activiteiten op het programma. Zo verzorgen Marokkaanse vrouwen een avondmaaltijd voor de jongeren uit Meppel met aansluitend een debat over eten en ramadan. Ook bezoeken alle jongeren de proloog van la Vuelta en Sportvalley, het side-evenement dat dan plaatsvindt.

Elke gemeente verzorgt zelf de invulling van het uitwisselingsproject waarbij sport, interculturele communicatie en Europees Burgerschap centraal staan. In 2010 krijgt het uitwisselingsproject een vervolg en vertrekken de Drentse jongeren naar Spanje. Het project ‘Hola’ zorgt voor een uitwisseling tussen de jongeren op het gebied van cultuur, gewoonten en gebruiken en zorgt voor positieve bewustwording van andere culturen. Ze worden gestimuleerd om actief samen te werken, initiatieven te nemen en creatief te zijn.

Het uitwisselingsproject Hola wordt mede mogelijk gemaakt door (financiële) inspanningen van de provincie Drenthe, alle Drentse gemeenten, STAMM CMO Drenthe, SportDrenthe, het Europese programma Youth in Action van het Nederlands Jeugdinstituut en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda