Teller kavelruil voorbij 1.000 ha
Het doel van kavelruil is een verbetering van de landbouwstructuur, waardoor landbouwers efficiënter en effectiever kunnen werken. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld percelen dichterbij het bedrijf of vergroting van kavels. Een beter verkaveld bedrijf maakt minder kosten, werkt duurzamer (minder afstanden, minder tijdsverlies) en sluit beter aan bij een toekomstgerichte inrichting van water, recreatie, landschap en natuur. Dit komt weer ten goede aan de ontwikkeling van het landelijk gebied in het algemeen.
In 2009 is de doelstelling van 935 geruilde hectares ruim gehaald. Landbouwbedrijven in onder meer Veenhuizen, Noord-Sleen en Nieuw-Buinen maakten gebruik van de regeling. Een provinciale grondpot van 100 hectare bewees hierbij goede diensten door meer ruimte te bieden in het ruilproces. Gedeputeerde Rein Munniksma is tevreden met de resultaten: âRuilen is een goede vorm van samenwerking. Deze vorm van kavelruil toont de ambitie van de provincie om de structuur van de landbouw in onze provincie te verbeteren en sluit bovendien naadloos aan bij andere provinciale initiatieven voor plattelandsontwikkeling.â
Het project âplanmatige kavelruil Drentheâ is opgestart in opdracht van de provincie Drenthe. Het is een samenwerkingsverband met LTO Noord, het Kadaster, de terreinbeherende instanties, waterschappen en de Dienst Landelijk Gebied. Met als motto âvrijwillig doch niet vrijblijvendâ richt dit project zich op ondernemers in de zogenaamde âwitte gebiedenâ in Drenthe. Ondernemers kunnen in de projecten zelf de keuze maken tussen een vrijwillige of verplichte ruiling van gronden. De overheid draagt de kosten van het ruilproces, betaalt de overdrachtskosten en zorgt voor de nieuwe eigendomstoestand.