Gijs IJslander over wildzang in de Literaire Hemel
Hij keert terug naar zijn ouderlijk huis in de IJlandspolder om zijn vader bij te staan, die in een verzorgingstehuis is opgenomen. In zijn jeugd lag de woning afgelegen, midden in de landerijen. Nu is de boerderij compleet vervallen en blijkt er een nieuwbouwwijk omheen gebouwd te zijn. Verleden en heden komen met elkaar in de clinch te liggen. De hoofdpersoon voelt zich ontworteld. Volgens IJlander is Wildzang eerder een psychologische roman dan een boek over het Nederland van nu.
2010 Is Anna Blaman-jaar. Vijftig jaar geleden stierf de Rotterdamse schrijfster, die als één van de belangrijkste Nederlandse auteurs van de 20ste eeuw geldt. In 1941 brak ze door met Vrouw en Vriend. In 1948 volgde Eenzaam avontuur, dat ophef veroorzaakte vanwege de (homo-)erotische passages. Later zou de kritiek op haar eigenzinnige taalgebruik en haar openlijk beleden homoseksualiteit verstommen. In 1956 kreeg ze als eerste auteur de P.C.Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum is bezig aan een biografie over haar en hij is bestuurslid van het Anna Blaman Genootschap. Een kenner en liefhebber.
Jennie Lambers-Niers was predikant in Zuidoost Drenthe en Noordoost Overijssel. Ze is nu met emeritaat. Als predikante gebruikte ze de Drentse taal vaak in haar kerkdiensten. Dat ze het schrijven in het Drents goed beheerst blijkt wel uit het feit dat ze drie keer het Drents Dictee van RTV Drenthe won. Drentse verhalen van haar zijn gepubliceerd in de bundel Angst en verlangen. Ze werkte mee aan het Biebels dagboek dat op 9 november in de Veenkerk in Klazienaveen-Noord wordt gepresenteerd. In de Literaire Hemel een gesprek over geloof en streektaal in woord en schrift.
Live muziek van Gert en Maaike Oostergetel, piano, contrabas en altviool
Presentatie:
De Literaire Hemel, vrijdag 12 november
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ⬠10,00
www.literairehemel.nl