Succesvolle debutant Peter Buwalda in de literaire hemel

AMEN - Vrijdag 8 april is Peter Buwalda (1971) gast in De Literaire Hemel. Een half jaar geleden debuteerde hij met de vuistdikke roman ?Bonita Avenue?.Nog voor er een letter op papier stond vochten de uitgevers om het manuscript. De ??n bood een nog hoger voorschot dan de ander. En dat voor een auteur die slechts twee verhalen had geschreven voor het literaire poptijdschrift ?Wahwah? en nu van plan was een dik, zeer realistisch, spannend en beschouwend boek te maken, waarin hij het zedelijk verval zou tekenen binnen een keurige, maatschappelijke hoeksteen.

Het duurde 4 jaar voor de roman af was, maar “Bonita Avenue” heeft de hooggestemde verwachtingen waar gemaakt. Peter Buwalda kreeg lovende recensies. Hij behoort tot de tamelijk zeldzame schrijvers die met hun eerste roman al helemaal raak schieten. Er zijn al 15-duizend exemplaren verkocht en vertalingen in het Duits, Frans, Italiaans en Spaans zijn op komst.

Op 9 mei wordt bekend of hij de Libris Literatuur Prijs op zijn naam mag schrijven. “Bonita Avenue” speelt zich voor een groot deel af in Enschede, tegen de achtergrond van de vuurwerkramp in het jaar 2000. Het leven van hoofdpersoon Siem Sigerius lijkt een successtory: gelauwerd judoka, wiskundig genie met carrière in Berkeley (VS), rector magnificus van de Universiteit Twente en tot slot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar wel “met twee watermerken in zijn briefpapier: moord en prostitutie”.

Verder staat deze avond in café De Amer, traditiegetrouw, in het teken van oorlog en bevrijding. Wil Legemaat komt met het boek “Jouw hart sta ik nooit meer af, de liefde van Jans en Martha, 1939-1945”, een waargebeurd verhaal over twee jonge mensen uit Gieten.

En biograaf Kees Schuyt vertelt over W.H. Nagel. Onder het pseudoniem J.B. Charles schreef deze criminoloog de veelgeprezen en even vaak verguisde boeken “Volg Het Spoor Terug” en “Van Het Kleine Koude Front”, waarin hij zich rekenschap gaf van vijf jaar bezetting en verzet en op zoek ging naar de oorsprong van fascisme en nationaalsocialisme. Minder bekend is de rol die hij als verzetsman in de Tweede Wereldoorlog in Groningen en Utrecht heeft gespeeld. Schuyt noemt hem “een veelkantig mens”.

Muziek:  Margreet Puite (piano) en Petra Herbrink (altfluit en zang)
De Literaire Hemel, vrijdag 14 januari 2011 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 10,00

Nadere informatie: Albert Haar, 0528 – 374392 / 06 – 27074771 
De folder met het programma is te vinden op www.literairehemel.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda