Sportclubs Dwingeloo teleurgesteld

DWINGELOO â

Met extra onderhoud aan de velden en een renovatie van het trainingsveld, wil het college de sportclubs op sportpark De Hulsebosch na de voorgenomen realisatie van de Brede School Dwingeloo compenseren.

Door de bouw van de Brede School aan de Heuvelenweg, verdwijnt het pupillenveld waar de voetbalvereniging Dwingeloo al meer dan 25 jaar gebruik van maakt. In de nieuwe situatie moeten dus ook de pupillen gebruik maken van de resterende velden op De Hulsebosch. Hierdoor volgt volgens de voetballers, een nog hogere belasting van de al overbelaste velden. Ook wordt het gebruik van de grasvelden op het sportpark geïntensiveerd door de schoolsport en is niet uitgesloten dat in de nabije toekomst ook de groeiende rugbyvereniging meer ruimte nodig heeft. De besturen van de bloeiende en groeiende voetbal- en rugbyvereniging hadden ingezet op een compensatie in de vorm van de aanleg van een kunstgrasveld. Zo zou een goede accommodatie gerealiseerd worden die ook klaar is voor een mogelijke privatisering. In het voorstel dat B en W nu aan de gemeenteraad voorlegt is daar geen sprake van.

B&W van Westerveld willen het vervallen van het pupillenveld compenseren met renovatie van het trainingsveld en structurele verbetering van het onderhoud van de velden in het sportcomplex. Volgens het college sluit deze compensatie aan bij de beleidskaders voor de buitensport die door de raad vastgesteld zijn in de Sociale Structuurvisie. Ook voldoet het sportcomplex hiermee aan de normen van de KNVB. Berekeningen van de verenigingen laten echter hele andere cijfers zien. ‘Theorie en praktijk worden hier door doelredenatie anders uitgelegd', zo reageert vv Dwingeloo-voorzitter Marcel Grit. 'Intensiever onderhoud houdt in dat de velden ook langere tijd en frequenter niet gebruikt kunnen worden. Dat staat ook haaks op een groeiende belasting en gebruik.' Met het voorstel is de gemeente jaarlijks 16.000 euro extra nodig voor het onderhoud aan De Hulsebosch. Hierdoor komen de totale onderhoudskosten uit op een bedrag van 35.000 euro.

Voorzitter Grit die ook namens de rugbyvereniging en denktank spreekt, is zeer teleurgesteld. ‘Dit voorstel doet geen recht aan het gezamenlijke visiedocument dat wij met alle buitensportverenigingen op sportpark de Hulsebosch en de Brede School, onder aanvoering van de Denktank Dwingeloo, opgesteld hebben. Ook doet het geen recht aan de toezegging van de gemeente om 'er op een adequate wijze uit te komen met de vv Dwingeloo'. Sterker, het zet een rem op de bloeiende sportverenigingen en op het sportpark en. Westerveld laat daarnaast nu een kans liggen om een hoogwaardige sportfaciliteit te realiseren met wenkend perspectief. Niet alleen voor Dwingeloo, maar voor de hele regio.’ Grit spreekt over ‘kapitaalvernietiging’, omdat hij van mening is dat de natuurgrasvelden, ook met extra onderhoud, de huidige belasting laat staan aanvullende, absoluut niet kunnen dragen. 'Met deze oplossing hebben we binnen de kortste keren zwarte velden. En dan?'

Volgens Grit is verdere overname van beheer en onderhoud, en laat staan privatisering van de sportvelden, nu wel heel ver weg. ‘Wij hebben er de afgelopen twee jaar ontzettend veel energie ingestoken om samen met de gemeente en ambtenaren tot een oplossing te komen. Het nu voorliggende voorstel, veegt in één keer al het voorbereidende werk van tafel. Volgens de voetbalvoorzitter liggen de sportvelden er nu al belabberd bij. ‘En dat terwijl het qua weer een prima seizoen is geweest. Er kan nog zoveel geld ingepompt worden, het houdt een keer op.' De belasting is zo hoog, dat het voorliggende voorstel inderdaad gewoon kapitaalvernietiging is. 'Laten we maar niet denken aan een echt ‘slecht weer-seizoen’. Wanneer dat gebeurt kunnen we wel stoppen met voetballen en rugbyen. Dan zijn de velden op De Huslebosch alleen nog geschikt voor Mudraces.’

De vrijwilligers van de Denktank Dwingeloo, vv Dwingeloo, Rugbyclub Dwingeloo en overige betrokkenen, blijven desondanks positief constructief richting gemeente Westerveld. 'Iedereen heeft belang heeft bij een optimale oplossing. Er moet ruimte komen buiten bestaand beleid om de juiste dingen juist te doen', aldus Grit. Om die reden zijn alle betrokkenen bij elkaar geroepen om de raad en in eerste instantie raadscommissie nogmaals en aanvullend te voorzien van de juiste informatie om niet mee te gaan in dit collegevoorstel tijdens de raadscommissie aanstaande dinsdagavond 17 maart om 20.00 uur in het gemeentehuis te Westerveld. Eind maart wordt een definitief besluit verwacht in de raadsvergadering.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda