Laatste seizoensavond Kenniscafé op 13 april in NHL Stenden.

EMMEN - Lezing Harry Tupan, directeur Drents Museum. De organisatie van het Kenniscafé in Emmen heeft voor de laatste avond van het seizoen 2021/22, Harry Tupan uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen over de ‘ins en outs’ van het Drents Museum in Assen. Hij zal daarbij vooral in gaan op zijn visie, motieven, keuzes en werkwijzen om invulling te geven aan de programmering van het Drents Museum en de uitstraling daarvan naar de samenleving. Daarbij stelt hij in de lezing interactie met het publiek zeer op prijs.


Harry Tupan (foto: Sake Elzinga)

Tupan (Hoogeveen, 1958) studeerde museologie aan de Reinhard Academie in Amsterdam en kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij sinds 1980 verbonden aan het Drents Museum en na meerdere functies vervuld te hebben over de jaren heen is hij sinds 2017 algemeen directeur.

Museum als marktplaats. Die ambitie is de afgelopen 15 jaar vooral gerealiseerd door de organisatie van grote blockbuster tentoonstellingen als het Terracotta Leger van Xi’an – Schatten van de eerste keizers van China (2008), Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie (2014), Iran- Bakermat van de beschaving (2018) en nu de lopende tentoonstelling ‘Viva La Frida’ over Frida Kahlo. Daardoor kwamen en komen er grote publieksaantallen naar Assen om dat mee te maken. En dat geeft weer z’n doorwerking gehad naar de Stad Assen en de provincie Drenthe. Het Drents Museum heeft ambities en die worden niet onder stoelen of banken gestoken. ‘Nog meer dan we nu al doen, wil ik er heel sterk voor het publiek zijn’, vind Tupan. ‘Niet alleen voor het Drentse, maar voor het hele Nederlandse publiek’.

Iconen van Drenthe. Tupan legt uit: ‘Wat veel mensen niet weten, is dat toen ze in Amsterdam en de Randstad nog met de voeten in het water stonden, we hier in Drenthe al beschaving hadden met de Trechterbekercultuur en hunebedden.’ En daar horen bijzondere voorwerpen bij. ‘Zo is in Drenthe de oudste boot ter wereld gevonden, die stamt uit 8.000 voor Christus. De beschaving is hier begonnen en dat wil ik laten zien. Om die collectie beter te presenteren, wordt de oudbouw leeggehaald en komt er in 2022 of 2023 een nieuwe collectiesamenstelling waarin we de Iconen van Drenthe optimaal kunnen laten zien. Onder andere De boot van Pesse, Het Meisje van Yde en het schilderij ‘De Turfschuit’ van Vincent van Gogh.

Maak hem mee, deze laatste avond van het kenniscafé seizoen.
Kaartje kopen? Aanmelden via https://www.kenniscafe-emmen.nl/
Entree: 8 euro, inclusief koffie/thee en na afloop een hapje en drankje.
Aanvang: 19.30 uur / Inloop: 19.00 uur

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda