Aanvoerders van Nederland bundelen krachten
woensdag 13 maart 2013 | Geschreven door Bennie Wolbers
Meer dan Voetbal Week in teken van gezamenlijk initiatief De Aanvoerders
ZEIST - (Oud)-aanvoerders uit het betaald- en amateurvoetbal roepen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (ruim 65.000) op hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij kunnen zich vanaf vandaag aansluiten bij de beweging De Aanvoerders via www.deaanvoerders.nl. Het initiatief betekent de aftrap van de tweede Meer dan Voetbal Week, het jaarlijkse hoogtepunt
van alle maatschappelijke activiteiten die de betaald voetbalclubs gedurende het hele jaar
organiseren.
De Aanvoerders is het positieve tegengeluid op de negatieve incidenten in het voetbal van afgelopen maanden. Deze beweging maakt iedereen in het voetbal bewust dat de kern van het voetbal draait om plezier en respect en dat iedereen hierin een verantwoordelijkheid heeft. Iedereen kan een aanvoerder zijn door goed voorbeeldgedrag te laten zien. Komend weekend staan alle wedstrijden in de Eredivisie en Jupiler League in het teken van De Aanvoerders. Daarnaast
ondertekenen profs en amateurs het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ.
Ruud Gullit is een van de initiatiefnemers: âMet 33.000 wedstrijden in de week kunnen wij niet voorkomen dat er incidenten plaatsvinden, maar het wordt wel tijd dat we elkaar aanspreken en onze verantwoordelijkheid nemen. De aanvoerder is de aangewezen persoon om dat te doen. Daarom roepen we alle aanvoerders op zich aan te sluiten. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten hun team tot de orde roepen bij een incident. Dat voorbeeldgedrag moet overslaan op de
andere ploeggenoten.â
Het spelersinitiatief wordt breed gesteund door stichting Meer dan Voetbal en haar drie founders, KNVB, Eredivisie en Jupiler League. âVoetbal is een verbindende factor in de samenleving. Maar dat brengt dus ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee, met name als het gaat om het geven van het juiste voorbeeld door het professionele voetbal. Juist daarom juichen wij deze actie van de spelers toe, zowel profs als amateurs. Zo wordt een belangrijk signaal afgegeven: voetbal
verenigt,â aldus Edu Jansing, directeur stichting Meer dan Voetbal.
In eerste instantie is het een initiatief van het voetbal, maar later wordt het ook sportbreed ingezet via het programma Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK), een samenwerking van 42 sportbonden. Ary Hordijk, programmadirecteur VSK: âEen geweldige actie van de spelers, die we vanuit het actieplan van harte ondersteunen. De kracht van dit initiatief is dat het profs én amateurs met elkaar verbindt. Met elkaar kunnen we werken aan sportiviteit en respect op en rondom het veld.â
Meer dan Voetbal Week
De Meer dan Voetbal Week is van 15 maart tot en met 22 maart en staat in het teken van âSportiviteit en Respectâ. De landelijke kick-off van de week is tijdens het eerste PEC Zwolle Street League toernooi voorafgaand aan de wedstrijd PEC Zwolle â Roda JC. Om te kijken wat er allemaal gebeurt op maatschappelijk gebied, bezoekt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 16 maart amateurvereniging VELO in Den Haag. Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en
Sport is een dag later aanwezig bij de wedstrijd Feyenoord - FC Utrecht. Bij al deze activiteiten tekenen aanvoerders uit het betaald en amateurvoetbal het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. De Meer dan Voetbal Week is het jaarlijkse hoogtepunt van alle maatschappelijke activiteiten dieclubs organiseren op het gebied van âMeer dan Voetbalâ.
Over Meer dan Voetbal
Stichting Meer dan Voetbal is opgericht in 2004 door de KNVB, Eredivisie en Jupiler League. Meer dan Voetbal helpt clubs (prof en amateur) hun maatschappelijke rol verder te ontwikkelen door maatschappelijke- en voetbalorganisaties te verbinden, kennis tussen clubs te delen en bekendheid te geven aan projecten van clubs op gebied van participatie, gezondheid en educatie. Meer informatie kunt u vinden op meerdanvoetbal.nl.
DE AANVOERDERS â MEER DAN VOETBALWEEK
1. WAT IS DE AANVOERDERS?
De Aanvoerders is een verbond van prof- en amateurvoetballers die hun verantwoordelijkheid nemen en staan voor de kracht en schoonheid van het voetbal. Zowel binnen als buiten het veld. We hebben in Nederland in het voetbal alleen al ruim 65.000 aanvoerders.
2. WIE ZIJN âDE AANVOERDERSâ?
De Aanvoerders is een initiatief van Ruud Gullit, Aron Winter, Ben Wijnstekers en Arthur Numan. Zij roepen alle aanvoerders op om zich aan te sluiten. In principe kan iedereen die zijn/haar verantwoordelijkheid neemt zich bij De Aanvoerders aansluiten.
3. WAAROM ZIJN âDE AANVOERDERSâ OPGERICHT?
De Aanvoerders is een initiatief van oud-voetballers Ruud Gullit, Aron Winter, Ben Wijnstekers en Arthur Numan. Zij zijn de negatieve incidenten zat en vinden dat er echt iets moet veranderen binnen en buiten de lijnen.
4. WAT GAAN DE AANVOERDERS DOEN?
De Aanvoerders vragen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (65.000) om hun verantwoordelijkheid te nemen. In geval van een incident moeten beide aanvoerders even contact met elkaar hebben en dan hun teams tot de orde roepen. Maar ook de andere teamleden kunnen zich aansluiten bij De Aanvoerders. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid. Om te laten zien dat het menens is, roepen De Aanvoerders op om het manifest Door voetbal Verenigd te ondertekenen op
deaanvoerders.nl Met deze ondertekening geven de aanvoerders aan dat zij bewust zijn van het schoonheid van het spel.
Tweejaarlijks bijeenkomsten per betaald voetbalclub
Twee keer per jaar organiseren De Aanvoerders, in samenwerking met stichting Meer dan Voetbal, de KNVB en de betaald voetbalclubs, bijeenkomsten. De betaald voetbalclub nodigt amateurclubs uit de regio uit om te praten over actuele themaâs als veiligheid, waarden en normen (sportiviteit en respect). De kennis die bij betaald voetbalclubs aanwezig is, kan op deze manier structureel worden gebruikt om de amateurverenigingen te helpen.
Online platform
Via de website en Facebook-pagina van De Aanvoerders kunnen aanvoerders ideeën, ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.
5. WAT IS HET DOEL VAN âDE AANVOERDERSâ?
De Aanvoerders vragen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (65.000) om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast vragen De Aanvoerders om te staan voor de schoonheid van het voetbalspel en zich eraan te committeren dit te handhaven middels het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. De groep wordt geïnitieerd door enkele oud-aanvoerders van het Nederlands elftal en aanvoerders uit het betaald- en amateurvoetbal, die hiermee het goede voorbeeld geven. Deze beweging probeert iedereen in het voetbal bewust te maken dat het niet alleen gaat om degene die de band om heeft, maar dat iedereen een âaanvoerderâ kan zijn door goed gedrag te laten zien. Kortom, met elkaar ervoor zorgen dat iedereen sport op een positieve manier beleeft en door sport plezier heeft.
6. WIE STEUNEN DIT INITIATIEF?
Het initiatief komt vanuit de spelers betaald en amateur, breed gedragen door stichting Meer dan Voetbal, de KNVB, Eredivisie, Jupiler League en ministeries van VWS en V&J. In eerste instantie is het een initiatief van het voetbal, maar later wordt het ook zeker sportbreed ingezet via Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK).
7. HOE DENKEN DE AANVOERDERS DAADWERKELIJK DIT TE VERANDEREN?
Het is belangrijk dat het niet alleen bij mooie woorden blijft. Daarom vragen De Aanvoerders ook nadrukkelijk om een bepaald gedrag dat bij echte aanvoerders hoort. In geval van een incident moeten beide aanvoerders contact met elkaar hebben en hun teams tot de orde roepen. Er zijn wekelijks 33.000 wedstrijden, daar zijn altijd 2 aanvoerders bij aanwezig. Laten we bij die 65.000 aanvoerders beginnen. Maar ook de andere teamleden kunnen zich aansluiten bij De Aanvoerders. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, iedereen kan aanvoerder zijn.
8. IS DIT NIET WEER EEN VAN DE VELE INITIATIEVEN?
Het is een nieuw initiatief. De noodzaak is nog steeds groot en door direct de aanvoerders aan te spreken verwachten wij ook gedragsverandering.
9. WIE COORDINEERT âDE AANVOERDERSâ?
De coördinatie en organisatie van De Aanvoerders is in handen van de stichting Meer dan Voetbal.
10. KUNNEN OOK NIET AANVOERDERS ZICH AANSLUITEN?
Ja, alle voetballers (betaald en amateur) in Nederland kunnen zich aansluiten.
11. WAT IS DE INHOUD VAN HET MANIFEST?
* Door voetbal verenigd
* Voetbal brengt mensen samen.
* Verschillende mensen. Van verschillende clubs.
* Op het veld, langs de lijn en in de kantine.
* Om samen te genieten van een mooie wedstrijd.
* Met je team én met je tegenstander.
* In de beste opstelling. Met de juiste instelling.
* Want strijd is nodig. En passie is mooi.
* Maar de essentie van voetbal is samenspelen.
* Dat is de kracht van onze sport.
* Dat is onze band.
* Ik ben een Aanvoerder.
* Jij ook?
12. WELKE AANVOERDERS ZIJN TE ZIEN IN DE TV-COMMERCIAL
Siem de Jong (Ajax), Mark van Bommel (PSV), Stefan de Vrij (Feyenoord), Steef Nieuwendaal (Sparta), Jason Oost (Almere City), Tessa Oudejans (FC Utrecht) en een aantal aanvoerders van amateurverenigingen.
13. KUNNEN ANDERE SPORTEN ZICH OOK AANSLUITEN?
We kunnen leren van andere sporten zoals hockey of rugby. Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) gaat De Aanvoerders breed uitzetten onder andere sporten.
14. WAT IS DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week is het jaarlijkse hoogtepunt van alle mooie dingen die gebeuren op het gebied van Meer dan Voetbal bij clubs. Tijdens de Meer dan Voetbal Week besteden wij extra aandacht aan deze maatschappelijke activiteiten. Eigenlijk is het iedere week, of zelfs iedere dag, Meer dan Voetbal.
15. WANNEER IS DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week begint op vrijdag 15 maart en duurt tot en met vrijdag 22 maart.
16. WAT IS HET THEMA VAN DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week van 2013 staat in het teken van âSportiviteit en Respectâ. Voor dit thema is gekozen na het trieste incident met de grensrechter in Almere.
17. WAT IS HET DOEL VAN DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week zorgt ervoor dat de clubs en de founders (KNVB, Eredivisie en Coöperatie Eerste Divisie) een podium krijgen om hun maatschappelijke activiteiten onder de aandacht te brengen. Door alle media-aandacht bereiken we zowel voetbalpubliek als niet-voetbalpubliek.
18. HOE WORDEN AMATEURVERENIGINGEN BETROKKEN BIJ DEZE WEEK?
Het merendeel van de betaald voetbalclubs nodigen de aanvoerders van amateurverenigingen in hun regio uit om een wedstrijd bij te wonen. Een aantal betaald voetbalclubs heeft al een amateurconvenant met clubs in de regio. Ook ondertekenen profs en amateurs voorafgaand aan de wedstrijden het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bezoekt zaterdag 16 maart een amateurvereniging (omgeving Den Haag) om te kijken wat zij allemaal doen in het kader van sportiviteit en respect.
19. WELKE PROJECTEN ORGANISEREN CLUBS OVER SPORTIVITEIT & RESPECT?
Een belangrijk maatschappelijk project is de Street League, onder andere bij Feyenoord, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Dit is een straatvoetbalcompetitie voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. In de Street League is het winnen van de wedstrijd niet het allerbelangrijkste. Het gaat vooral om de sportieve houding en gedrag op het veld en rondom het stadion. De scheidsrechter houdt samen met de wedstrijdleider de wedstrijd nauwlettend in de gaten en het team beoordelen op houding en gedrag. Zo kan het dus zijn dat het ene team de wedstrijd verliest, maar door de sportieve houding met meer
punten het veld verlaat dan de tegenstander.
20. WAT ZIJN BELANGRIJKE PROJECTEN BIJ AMATEURVERENIGINGEN?
Van de Kaart kaart bij RKSV Pancratius Voetbalclub Pancratius uit Badhoevedorp is begonnen met een actie om geschreeuw en geweld langs de lijn tegen te gaan. Spelers van de jeugdteams delen een zogeheten Van de Kaart-kaart uit aan ouders en andere supporters. Ook heeft de club een folder gemaakt, waarin tips staan om het gezellig te houden
rond het voetbalveld Rotterdamse clubs bundelen krachten in spiegelactie
* Een spiegelbord met de tekst:
* Zonder respect geen voetbal
* Hoe gedraag jij je vandaag?
* Veel plezier en sportiviteit gewenst
Deze tekst prijkt voortaan boven of onder alle spiegels op het complex Oosterflank van Alexandriaʼ66 het Faas Wilkes Sportpark, de thuishaven van Xerxes DZB, de Hazelaarweg in Rotterdam Schiebroek op het complex van VOC en ook de buren van Neptunus Schiebroek doen mee. De spiegel moet letterlijk worden genomen. Door iedereen. Spelers, oud en jong, leiders, trainers, maar ook scheidsrechters en publiek.
vv CKC: FairPlay Cup en Waarden en Normen dashboard
De v.v. CKC wil zich inzetten tegen spelverruwing, agressie en (verbaal) geweld tijdens en rond voetbalwedstrijden. Om de teams te motiveren zich sportief te gedragen , worden de resultaten van alle teams verzameld en verwerkt in een FairPlay-klassement. Het team dat aan het einde van het seizoen op de eerste plaats van dat klassement staat, wint de CKC FairPlay Cup. Daarnaast heeft de vereniging een Waarden en Normen Radar in het leven geroepen. Via een fraai weergegeven dashboard op de website worden scores bijgehouden.
ondertekenen profs en amateurs het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ.
Ruud Gullit is een van de initiatiefnemers: âMet 33.000 wedstrijden in de week kunnen wij niet voorkomen dat er incidenten plaatsvinden, maar het wordt wel tijd dat we elkaar aanspreken en onze verantwoordelijkheid nemen. De aanvoerder is de aangewezen persoon om dat te doen. Daarom roepen we alle aanvoerders op zich aan te sluiten. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten hun team tot de orde roepen bij een incident. Dat voorbeeldgedrag moet overslaan op de
andere ploeggenoten.â
Het spelersinitiatief wordt breed gesteund door stichting Meer dan Voetbal en haar drie founders, KNVB, Eredivisie en Jupiler League. âVoetbal is een verbindende factor in de samenleving. Maar dat brengt dus ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee, met name als het gaat om het geven van het juiste voorbeeld door het professionele voetbal. Juist daarom juichen wij deze actie van de spelers toe, zowel profs als amateurs. Zo wordt een belangrijk signaal afgegeven: voetbal
verenigt,â aldus Edu Jansing, directeur stichting Meer dan Voetbal.
In eerste instantie is het een initiatief van het voetbal, maar later wordt het ook sportbreed ingezet via het programma Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK), een samenwerking van 42 sportbonden. Ary Hordijk, programmadirecteur VSK: âEen geweldige actie van de spelers, die we vanuit het actieplan van harte ondersteunen. De kracht van dit initiatief is dat het profs én amateurs met elkaar verbindt. Met elkaar kunnen we werken aan sportiviteit en respect op en rondom het veld.â
Meer dan Voetbal Week
De Meer dan Voetbal Week is van 15 maart tot en met 22 maart en staat in het teken van âSportiviteit en Respectâ. De landelijke kick-off van de week is tijdens het eerste PEC Zwolle Street League toernooi voorafgaand aan de wedstrijd PEC Zwolle â Roda JC. Om te kijken wat er allemaal gebeurt op maatschappelijk gebied, bezoekt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 16 maart amateurvereniging VELO in Den Haag. Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en
Sport is een dag later aanwezig bij de wedstrijd Feyenoord - FC Utrecht. Bij al deze activiteiten tekenen aanvoerders uit het betaald en amateurvoetbal het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. De Meer dan Voetbal Week is het jaarlijkse hoogtepunt van alle maatschappelijke activiteiten dieclubs organiseren op het gebied van âMeer dan Voetbalâ.
Over Meer dan Voetbal
Stichting Meer dan Voetbal is opgericht in 2004 door de KNVB, Eredivisie en Jupiler League. Meer dan Voetbal helpt clubs (prof en amateur) hun maatschappelijke rol verder te ontwikkelen door maatschappelijke- en voetbalorganisaties te verbinden, kennis tussen clubs te delen en bekendheid te geven aan projecten van clubs op gebied van participatie, gezondheid en educatie. Meer informatie kunt u vinden op meerdanvoetbal.nl.
DE AANVOERDERS â MEER DAN VOETBALWEEK
1. WAT IS DE AANVOERDERS?
De Aanvoerders is een verbond van prof- en amateurvoetballers die hun verantwoordelijkheid nemen en staan voor de kracht en schoonheid van het voetbal. Zowel binnen als buiten het veld. We hebben in Nederland in het voetbal alleen al ruim 65.000 aanvoerders.
2. WIE ZIJN âDE AANVOERDERSâ?
De Aanvoerders is een initiatief van Ruud Gullit, Aron Winter, Ben Wijnstekers en Arthur Numan. Zij roepen alle aanvoerders op om zich aan te sluiten. In principe kan iedereen die zijn/haar verantwoordelijkheid neemt zich bij De Aanvoerders aansluiten.
3. WAAROM ZIJN âDE AANVOERDERSâ OPGERICHT?
De Aanvoerders is een initiatief van oud-voetballers Ruud Gullit, Aron Winter, Ben Wijnstekers en Arthur Numan. Zij zijn de negatieve incidenten zat en vinden dat er echt iets moet veranderen binnen en buiten de lijnen.
4. WAT GAAN DE AANVOERDERS DOEN?
De Aanvoerders vragen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (65.000) om hun verantwoordelijkheid te nemen. In geval van een incident moeten beide aanvoerders even contact met elkaar hebben en dan hun teams tot de orde roepen. Maar ook de andere teamleden kunnen zich aansluiten bij De Aanvoerders. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid. Om te laten zien dat het menens is, roepen De Aanvoerders op om het manifest Door voetbal Verenigd te ondertekenen op
deaanvoerders.nl Met deze ondertekening geven de aanvoerders aan dat zij bewust zijn van het schoonheid van het spel.
Tweejaarlijks bijeenkomsten per betaald voetbalclub
Twee keer per jaar organiseren De Aanvoerders, in samenwerking met stichting Meer dan Voetbal, de KNVB en de betaald voetbalclubs, bijeenkomsten. De betaald voetbalclub nodigt amateurclubs uit de regio uit om te praten over actuele themaâs als veiligheid, waarden en normen (sportiviteit en respect). De kennis die bij betaald voetbalclubs aanwezig is, kan op deze manier structureel worden gebruikt om de amateurverenigingen te helpen.
Online platform
Via de website en Facebook-pagina van De Aanvoerders kunnen aanvoerders ideeën, ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.
5. WAT IS HET DOEL VAN âDE AANVOERDERSâ?
De Aanvoerders vragen alle aanvoerders in het Nederlandse voetbal (65.000) om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast vragen De Aanvoerders om te staan voor de schoonheid van het voetbalspel en zich eraan te committeren dit te handhaven middels het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. De groep wordt geïnitieerd door enkele oud-aanvoerders van het Nederlands elftal en aanvoerders uit het betaald- en amateurvoetbal, die hiermee het goede voorbeeld geven. Deze beweging probeert iedereen in het voetbal bewust te maken dat het niet alleen gaat om degene die de band om heeft, maar dat iedereen een âaanvoerderâ kan zijn door goed gedrag te laten zien. Kortom, met elkaar ervoor zorgen dat iedereen sport op een positieve manier beleeft en door sport plezier heeft.
6. WIE STEUNEN DIT INITIATIEF?
Het initiatief komt vanuit de spelers betaald en amateur, breed gedragen door stichting Meer dan Voetbal, de KNVB, Eredivisie, Jupiler League en ministeries van VWS en V&J. In eerste instantie is het een initiatief van het voetbal, maar later wordt het ook zeker sportbreed ingezet via Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK).
7. HOE DENKEN DE AANVOERDERS DAADWERKELIJK DIT TE VERANDEREN?
Het is belangrijk dat het niet alleen bij mooie woorden blijft. Daarom vragen De Aanvoerders ook nadrukkelijk om een bepaald gedrag dat bij echte aanvoerders hoort. In geval van een incident moeten beide aanvoerders contact met elkaar hebben en hun teams tot de orde roepen. Er zijn wekelijks 33.000 wedstrijden, daar zijn altijd 2 aanvoerders bij aanwezig. Laten we bij die 65.000 aanvoerders beginnen. Maar ook de andere teamleden kunnen zich aansluiten bij De Aanvoerders. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, iedereen kan aanvoerder zijn.
8. IS DIT NIET WEER EEN VAN DE VELE INITIATIEVEN?
Het is een nieuw initiatief. De noodzaak is nog steeds groot en door direct de aanvoerders aan te spreken verwachten wij ook gedragsverandering.
9. WIE COORDINEERT âDE AANVOERDERSâ?
De coördinatie en organisatie van De Aanvoerders is in handen van de stichting Meer dan Voetbal.
10. KUNNEN OOK NIET AANVOERDERS ZICH AANSLUITEN?
Ja, alle voetballers (betaald en amateur) in Nederland kunnen zich aansluiten.
11. WAT IS DE INHOUD VAN HET MANIFEST?
* Door voetbal verenigd
* Voetbal brengt mensen samen.
* Verschillende mensen. Van verschillende clubs.
* Op het veld, langs de lijn en in de kantine.
* Om samen te genieten van een mooie wedstrijd.
* Met je team én met je tegenstander.
* In de beste opstelling. Met de juiste instelling.
* Want strijd is nodig. En passie is mooi.
* Maar de essentie van voetbal is samenspelen.
* Dat is de kracht van onze sport.
* Dat is onze band.
* Ik ben een Aanvoerder.
* Jij ook?
12. WELKE AANVOERDERS ZIJN TE ZIEN IN DE TV-COMMERCIAL
Siem de Jong (Ajax), Mark van Bommel (PSV), Stefan de Vrij (Feyenoord), Steef Nieuwendaal (Sparta), Jason Oost (Almere City), Tessa Oudejans (FC Utrecht) en een aantal aanvoerders van amateurverenigingen.
13. KUNNEN ANDERE SPORTEN ZICH OOK AANSLUITEN?
We kunnen leren van andere sporten zoals hockey of rugby. Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) gaat De Aanvoerders breed uitzetten onder andere sporten.
14. WAT IS DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week is het jaarlijkse hoogtepunt van alle mooie dingen die gebeuren op het gebied van Meer dan Voetbal bij clubs. Tijdens de Meer dan Voetbal Week besteden wij extra aandacht aan deze maatschappelijke activiteiten. Eigenlijk is het iedere week, of zelfs iedere dag, Meer dan Voetbal.
15. WANNEER IS DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week begint op vrijdag 15 maart en duurt tot en met vrijdag 22 maart.
16. WAT IS HET THEMA VAN DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week van 2013 staat in het teken van âSportiviteit en Respectâ. Voor dit thema is gekozen na het trieste incident met de grensrechter in Almere.
17. WAT IS HET DOEL VAN DE MEER DAN VOETBAL WEEK?
De Meer dan Voetbal Week zorgt ervoor dat de clubs en de founders (KNVB, Eredivisie en Coöperatie Eerste Divisie) een podium krijgen om hun maatschappelijke activiteiten onder de aandacht te brengen. Door alle media-aandacht bereiken we zowel voetbalpubliek als niet-voetbalpubliek.
18. HOE WORDEN AMATEURVERENIGINGEN BETROKKEN BIJ DEZE WEEK?
Het merendeel van de betaald voetbalclubs nodigen de aanvoerders van amateurverenigingen in hun regio uit om een wedstrijd bij te wonen. Een aantal betaald voetbalclubs heeft al een amateurconvenant met clubs in de regio. Ook ondertekenen profs en amateurs voorafgaand aan de wedstrijden het manifest âDoor Voetbal Verenigdâ. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bezoekt zaterdag 16 maart een amateurvereniging (omgeving Den Haag) om te kijken wat zij allemaal doen in het kader van sportiviteit en respect.
19. WELKE PROJECTEN ORGANISEREN CLUBS OVER SPORTIVITEIT & RESPECT?
Een belangrijk maatschappelijk project is de Street League, onder andere bij Feyenoord, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Dit is een straatvoetbalcompetitie voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. In de Street League is het winnen van de wedstrijd niet het allerbelangrijkste. Het gaat vooral om de sportieve houding en gedrag op het veld en rondom het stadion. De scheidsrechter houdt samen met de wedstrijdleider de wedstrijd nauwlettend in de gaten en het team beoordelen op houding en gedrag. Zo kan het dus zijn dat het ene team de wedstrijd verliest, maar door de sportieve houding met meer
punten het veld verlaat dan de tegenstander.
20. WAT ZIJN BELANGRIJKE PROJECTEN BIJ AMATEURVERENIGINGEN?
Van de Kaart kaart bij RKSV Pancratius Voetbalclub Pancratius uit Badhoevedorp is begonnen met een actie om geschreeuw en geweld langs de lijn tegen te gaan. Spelers van de jeugdteams delen een zogeheten Van de Kaart-kaart uit aan ouders en andere supporters. Ook heeft de club een folder gemaakt, waarin tips staan om het gezellig te houden
rond het voetbalveld Rotterdamse clubs bundelen krachten in spiegelactie
* Een spiegelbord met de tekst:
* Zonder respect geen voetbal
* Hoe gedraag jij je vandaag?
* Veel plezier en sportiviteit gewenst
Deze tekst prijkt voortaan boven of onder alle spiegels op het complex Oosterflank van Alexandriaʼ66 het Faas Wilkes Sportpark, de thuishaven van Xerxes DZB, de Hazelaarweg in Rotterdam Schiebroek op het complex van VOC en ook de buren van Neptunus Schiebroek doen mee. De spiegel moet letterlijk worden genomen. Door iedereen. Spelers, oud en jong, leiders, trainers, maar ook scheidsrechters en publiek.
vv CKC: FairPlay Cup en Waarden en Normen dashboard
De v.v. CKC wil zich inzetten tegen spelverruwing, agressie en (verbaal) geweld tijdens en rond voetbalwedstrijden. Om de teams te motiveren zich sportief te gedragen , worden de resultaten van alle teams verzameld en verwerkt in een FairPlay-klassement. Het team dat aan het einde van het seizoen op de eerste plaats van dat klassement staat, wint de CKC FairPlay Cup. Daarnaast heeft de vereniging een Waarden en Normen Radar in het leven geroepen. Via een fraai weergegeven dashboard op de website worden scores bijgehouden.