EMMEN D1 oppermachtig in Winschoten

WINSCHOTEN - De prachtig zonnige weersomstandigheden in het jaar 2009 lijken langzamerhand te verdwijnen, de prestaties van Emmen D1 echter niet. Na de nipte overwinning op Be Quick 1887 D1 was vandaag WVV D1 het slachtoffer. Een vliegensvlugge start in Winschoten, waarna Drentse nuchterheid volgde: 1-5 winst. Vele voetballers werden op het sportpark van WVV opgeleid tot topvoetballer. Klaas Nuninga (goed voor 19 interlands), Jan Mulder (tegenwoordig columnist, tv-persoonlijkheid en voetbalanalist), Arie Haan (behoorlijke erelijst als profspeler) en natuurlijk Marnix Kolder (huidig spits van de BV Veendam). Gezien de roem van weleer een hele grote club, maar tegenwoordig afwezig op het grote voetbalpodium. Een eerste elftal in de derde klasse zondag en alleen nog de B1 en D1 op divisie-niveau.

Dat de jeugdige Emmenaren niet de gehele geschiedenis van de club weten, en dat ze dus niet met knikkende knieën begonnen aan de wedstrijd, dat was wel duidelijk na enkele minuten. Niels Berger vertolkte in de eerste vier minuten een hoofdrol. Belangrijke bijrollen waren er voor onder andere Yannick van Duyn en Roderick Zeilstra. De 0-1 viel al na twee minuten. Yannick van Duyn met een goede pass op Roderick Zeilstra, die de bal voorzette op spits Jorg Scherpen. Hij miste nog de kans op de openingstreffer, Niels Berger niet: 0-1. Direct daarna kreeg Roderick Zeilstra na wat duw en trek werk de kans op de 0-2, hij schoot in de handen van de keeper. Een minuut later, nu de vierde minuut, was het wel raak. Opnieuw een goede pass van Yannick van Duyn op Roderick Zeilstra die zijn inzet geblokt zag worden. Niels Berger stond nu echter opnieuw goed, en nu ramde hij de bal in de bovenhoek, een prachtige 0-2.

Appeltje eitje, althans zo leek het. Het rood-zwarte gilde uit Winschoten kwam niet over de middenlijn, en Emmen domineerde. Echter had WVV ook enkele troeven achter de hand. Zo onder andere de rechtsbuiten, die sterk aanwezig was in de wedstrijd. Hij kreeg de kans op de aansluitingstreffer, maar schoot naast. In de tiende minuut was het wel raak. De aanvoerder van WVV, een van de weinige tweedejaars D-pupillen bij WVV D1, begon aan een solo en kreeg de vrije doortocht. Dat betekende de 1-2.

WVV werd een stuk sterker, Emmen zakte wat in, werd slordig, onnauwkeurig. Daarnaast moest Frenk Veldwijk met een kuitblessure het veld verlaten, en werd ook Mark van den Berg vervangen. Emmen was eventjes het goede “gevoel” van de eerste minuten kwijt, en moest zich even er doorheen slepen. Dat gebeurde gelukkig ook, al was dat door een strafschop. Een lange bal van achteruit, het voetbal was er eventjes uit, kwam terecht bij Roderick Zeilstra, die de kans zag door te lopen naar het doel. Een verdediger van WVV haalde Zeilstra in het strafschopgebied echter naar de grond. Geen tijdstraf of wegzenden, wel een strafschop. Yannick van Duyn bleef koel en maakte de 1-3. Na de 1-3 kregen Jorg Scherpen en Roderick Zeilstra nog kansen op een uitbreiding van de score, maar dat gebeurde niet.

Na de ranja was het zaak om geen gekke dingen te doen, uiteraard te winnen en de score uit te breiden. Al deze doelstellingen werden aardig vervuld. Zo zagen de meegereisde toeschouwers acht minuten na rust een goedlopende aanval. Alex Blekkink kwam in de drukte, speelde de bal terug naar Glen Arts, speelde in op Yannick van Duyn en die gaf een scherpe bal op Roderick Zeilstra: hij maakte de 1-4. Een keurige aanval.

Na dit doelpunt waren er zeker drie goede kansen om de score uit te breiden, al zagen de Emmenaren steeds net op tijd de keeper of een verdediger van WVV die net op het nippertje ingreep. Zo bleef het een dikke tien minuten bij 1-4, totdat er een vrije bal op dertig meter van het doel kwam. Zoals bekend zijn hoge ballen vaak problemen voor D-keepers, voorbeeld is het doelpunt van Bart Veenstra vorige week tegen Be Quick 1887 D1. Ditmaal was het de beurt aan Glenn Arts. Hij zette zijn rechtervoet goed tegen de bal en schoot deze keurig, net onder de lat, in het doel. Dat bracht de score op 1-5.

De laatste tien minuten waren ook voor de Emmenaren. Jorg Scherpen, Rafael van Beek en Wesley Engels kregen allen nog kansen om te scoren, maar konden hun kansen niet benutten. WVV werd nog gevaarlijk nadat keeper Sven Rakers per ongeluk een bal in de voeten van een WVV’er speelde, maar dat werd niet afgestraft. Het bleef bij een 1-5 overwinning. Een overwinning met bij vlagen goed voetbal, maar ook met momenten van slordig spel. Wel de drie punten, en dat is zeer zeker aangenaam. De punten zijn binnen, op naar de komende week!

Opstelling Emmen D1: Sven Rakers, Frenk Veldwijk (12. Max Alders) , Alex Blekkink, Glenn Arts, Mark van den Berg (17. Selwyn Reuvekamp), Niels Berger, Yannick van Duyn, Bart Veenstra (30. Wesley Engels), Roderick Zeilstra, Jorg Scherpen, Quincy David Notten (30. Rafael van Beek)