Emmen D1 wint in Groningen

EMMEN - Op voorhand was het zeker een topduel, de wedstrijd tussen de nummers drie en twee van de 2de divisie F: GVAV D1 - Emmen D1. De winnaar zou in het spoor blijven van koploper FC Groningen D2. De fysieke, strijdvolle en spannende wedstrijd werd beslist in het voordeel van Emmen: 2-3. Dat GVAV geen kleine club is, dat was bij aankomst al duidelijk. Veel jeugdteams, overbezette kleedkamers en een sterk georganiseerde jeugdopleiding. Het heeft niet voor niets echte KNVB-sterren daarvoor. Ook de D1 van GVAV was goed bezig. Het zette goede uitslagen neer in de competitie, en bleek een sterk elftal.

De ploeg van trainer/coach Joeri van der Tuin was, zonder de zieke Rafael van Beek, naar Groningen afgereisd om te winnen. Dat was vanaf minuut een duidelijk. Emmen drukte vanaf het begin en was op zoek naar een snelle voorsprong. Die kwam na vier minuten. Wesley Engels nam een korte corner, speelde de vrijstaande Niels Berger in en hij zag zijn schot op doel via via tegen het net gaan: 0-1.

GVAV bleek, naast voetbalvermogen, over fysiek te beschikken. Niet geheel onbelangrijk, maar dat zorgde er wel voor dat de Emmer verdedigers er de handen vol aan hadden. Bart Veenstra en Frenk Veldwijk moesten beiden een keer op het nippertje ingrijpen om een doelpunt te voorkomen. Na 11 minuten was opnieuw een korte corner de basis voor een gevaarlijk schot van Niels Berger, maar ditmaal ging zijn inzet naast.

Een paar minuten later opnieuw een kans voor Emmen, toen Yannick van Duyn na een scheidsrechtersbal het veld overstak en Roderick Zeilstra vrij voor het doel zette, maar ook deze inzet ging naast. De sterke centrale verdediger van GVAV besloot ook om het veld over te steken, maar zijn schot was niet gevaarlijk.

Keeper Sven Rakers zag vlak voor rust nog tweemaal GVAV gevaarlijk dichtbij komen, maar dit leverde voor de Groningers niets op. Emmen ging met een voorsprong de rust in. Een rust die wel even nodig was. De koppen weer vullen met energie, en met elkaar een afspraak maken: net zoals de eerste helft, nog een keer dertig minuten als team alles geven wat mogelijk is.

De rust werkte als een rode lap bij een stier. Emmen kwam de kleedkamer uit, en had een minuut nodig om te scoren. Roderick Zeilstra brak door de verdediging heen, omspeelde de keeper en maakte de 0-2.
Vanaf de 0-2 werd GVAV sterker en sterker. Het zag dat Emmen steeds meer moeite kreeg om verdedigend alles te behappen, en het kreeg kansen. Het duurde echter tot de 47ste minuut voordat GVAV scoorde. Een schot ging via een been van Glenn Arts in het doel. Vreugde bij GVAV, dat fanatiek op zoek ging naar de gelijkmaker. Die viel niet veel later. Drie minuten na de 1-2 werd het 2-2. Het einde voor Emmen leek nabij.

De verdediging had het druk
Een punt leek het maximaal haalbare. Emmen moest tegenhouden, terwijl GVAV balbezit had en vooruit voetbalde. Het was keihard werken voor de Emmenaren, en op de een of andere manier werd dat keiharde werken enorm beloond. Een lange bal mondde uit in een snelle aanval van Emmen. Yannick van Duyn ging vanaf de rechterkant het zestienmetergebied binnen toen de klok 60 minuten sloeg. Een verdediger van GVAV probeerde de bal via een sliding weg te werken, maar Yannick van Duyn ging daarbij naar de grond. De scheidsrechter was onverbiddelijk: strafschop.
Dezelfde van Duyn eiste de bal op en schoot goed binnen: 2-3. Met nog een minuut te spelen, die slim werd uitgespeeld, was de overwinning binnen.

Een gelukkige overwinning, al is het wel een heel belangrijke. We zagen vandaag een ploeg die zich de longen uit het lijf liep, strijd toonde, alles gaf wat het kon en, zelfs al leek het er niet meer op, toch niet wou opgeven. Complimenten! Op naar de wedstrijd tegen Frisia, aanstaande zaterdag thuis om 11.00 uur.

Opstelling Emmen D1: Sven Rakers, Bart Veenstra, Glenn Arts, Alex Blekkink, Frenk Veldwijk, Selwyn Reuvekamp (30. Max Alders), Niels Berger, Yannick van Duyn, Wesley Engels (30. Jorg Scherpen), Roderick Zeilstra, Quincy David Notten (30. Mark van den Berg)

Scoreverloop:
4' 0-1 Niels Berger
31' 0-2 Roderick Zeilstra
47' 1-2 GVAV
50' 2-2 GVAV
60' 2-3 Yannick van Duyn (strafschop)