Foutenfestival nekt Drenthina

SURHUISTERVEEN - Zonder vaste krachten Tom Brinks (geschorst) en Martin Keuter (vakantie) stond voor Drenthina de zware uitwedstrijd tegen ?t Fean 58 in Surhuisterveen op het programma. Omdat ook de trainers Gerrie Benes en Egbert Schipper afwezig waren door uiteenlopende redenen , rustte op de schouders van interim Danny Wiggers de zware taak de wedstrijd in goede banen te leiden.

In de beginfase was het Drenthina dat voetballend een klein overwicht had. Dit resulteerde al in de 3e minuut in een kans voor Ollie Uitenwerf. Zijn kopbal ging echter rakelings naast het doel van doelman Jelmer van der Meer. Aan de andere kant moest zijn collega Michiel Sanders even later handelend optreden bij een grote kans voor de thuisploeg.

Na de fase van aftasten waren de Surhuisterveensters die het heft in handen namen. De bezoekers werden al vroeg afgejaagd en kwamen daardoor meer en meer onder druk te staan. Deze speelwijze resulteerde in de 14e minuut in de voorsprong voor de thuisploeg. Een onschuldig ogende voorzet werd door Michiel Sanders verkeerd ingeschat en bij de 2e paal profiteerde Edbert Groen van dit buitenkansje: 1–0.

Na deze snelle voorsprong leek het er even op dat Drenthina onder de voet zou worden gelopen. Toch waren het de gasten die als eerste scoorden. Na een goede aanval was het in de 22e minuut Ollie Uitenwerf die een prima voorzet losliet vanaf links en Jeroen Scheper was er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te werken: 1–1.

Lang mochten de bezoekers niet genieten van de gelijkmaker. In de 29e minuut verkeek Bas Boersma zich op een dieptepass en bood zijn tegenstander een vrije doortocht richting doelman Sanders. De matig ingeschoten bal was Sanders te machtig en leek naast te gaan, echter in een ultieme poging van Erik van Braam om zijn doelman te hulp schieten kreeg hij de bal ongelukkig tegen zijn hand en zag de scheidsrechter geen andere mogelijkheid dan een strafschop te geven. Deze werd door Ale Lanting onberispelijk binnen geschoten: 2–1.

Vanaf dat moment was Drenthina het spoor volledig bijster en werd fout op fout gestapeld en was het alle hens aan dek. Aanvallend konden de groen-witten geen vuist maken en verdedigend was het ook onder de maat. Erik van Braam kon in de 36e minuut ternauwernood een grotere achterstand voorkomen door een bal van de doellijn te halen. Hij moest echter ook lijdzaam toezien hoe in de laatste minuut voor rust een te korte terugspeelbal van Michiel Mepschen werd afgestraft door wederom Edbert Groen: 3–1.

De rust werd door Danny Wiggers gebruikt om zijn spelers wakker te schudden. De boodschap bij aanvang van de 2e helft was duidelijk: Snel scoren en zodoende proberen het de thuisploeg lastig te maken.

Wiggers werd op zijn wenken bediend door Jeroen Scheper. In de 1e minuut na rust was hij attent op een voorzet van de goed spelende Paul van Braam en tikte de bal door de benen van doelman Van der Meer tegen de touwen: 3–2 .

De thuisploeg was na deze snelle goal even het spoor bijster en leek net als vorige week wederom een royale voorsprong uit handen te geven. Ollie Uitenwerf was nog het dichtst bij de gelijkmaker, zijn goed ingeschoten vrije bal werd door doelman Van der Meer onschadelijk gemaakt.

Enkele minuten later werd de voorsprong voor de thuisploeg weer vergroot. Topscorer Joost Nieuwenhuis passeerde Jan Willem Zwols en op zijn schot blunderde Michiel Sanders die de bal door zijn handen liet glippen: 4–2.

Vanaf dat moment was ’t Fean heer en meester en mochten de bezoekers van geluk spreken dat het overwicht niet in doelpunten werd uitgedrukt. De doelpunten die de thuisploeg deze middag maakten kwamen stuk voor stuk voort uit persoonlijke fouten van de bezoekers. Ook bij de laatste goal gingen de groen-witten wederom niet vrijuit. Na knullig balverlies op het middenveld volgde er een messcherpe counter die door Arjan van Duinen doeltreffend werd afgerond: 5–2.

’t Fean vond het daarna welletjes en Drenthina probeerde in de slotfase nog het geschonden blazoen te zuiveren. Verder dan een om een onduidelijke redenen afgekeurde goal van Michiel Mepschen kwamen de bezoekers echter niet. ’t Fean ’58 was deze middag de meest slimme ploeg en gaf Drenthina een lesje in het afstraffen van persoonlijke fouten.

Opstelling Drenthina:
Doel: Michiel Sanders
Verdediging: Bas Boersma, Michiel Mepschen, Erik van Braam (66’ Hero Meerveld), Jan Willem Zwols
Middenveld: Mark Lubberts, Jeroen Scheper, Gezim Luli
Voor: Paul van Braam, Ollie Uitenwerf, Sietse Glazenburg (56’