?VIOS uit? onneembare veste voor Sp. Zweeloo in oefenderby

OOSTERHESSELEN ? De oefenderby bij buurman VV VIOS Oosterhesselen bleek dinsdag een onneembare veste voor Sportclub Zweeloo. De vierdeklasser ging na een teleurstellende 3-0 ruststand uiteindelijk met 3-1 het schip in tegen de zondagclub, die zevende staat in de Drentse vijfde klasse E. Pas zes minuten voor tijd deed Sp. Zweeloo iets terug tegen de meer gemotiveerde rood-zwarten, want Anne Hajes scoorde - na zijn kopbal - in tweede instantie alsnog. Vooruitgang Is Ons Streven vond eerder op de avond het hagelwitte net in de twaalfde, 29e en 44e minuut.

Het begin was duidelijk voor het even felle als fanatieke VIOS, dat onder het kunstlicht verrassend genoeg niet met drie maar twee aanvallers binnen de lijnen verscheen. Spits Robin Geuze vond al snel het zijnet en even later was hij opnieuw kansrijk. Het liep met een sisser af voor de geel-zwarten. In minuut twaalf zorgde Rick Hagenauw aan de andere kant voor het eerste gevaar namens de sportclub uit het kunstenaarsdorp, maar het was VIOS dat de leiding nam. Rolf Drewes gleed ongelukkig genoeg onderuit en het was middenvelder Frank Hettinga die profiteerde van de ontstane situatie.

Halverwege de eerste helft onstond een aantal kansen voor Sp. Zweeloo. Na voorbereidend werk van Thomas Wolting en Hagenauw nam Drewes het doel van Stefan Warmolts onder vuur, maar de sluitpost was de situatie meester. Ook Gerko Lanting probeerde het via een kopbal, die langs de kruising scheerde. En een schot van ver door Hagenauw miste de lat maar net. Onnodig balverlies in de as van het veld was echter de aanleiding voor de 2-0. Deze keer was het middenvelder Roelof van Opijnen, die ‘dankjewel’ zei.

Na een nieuwe kans en een afgekeurd doelpunt (buitenspel) voor VIOS, probeerde Gerwin Stevens het met een schot van buiten ‘de zestien’. Warmolts redde met zijn voet, maar na balverlies bij Sp. Zweeloo zorgde de vlugge Jos Gubler vlak voor de rust voor een nog grotere marge (3-0). In het restant tike Drewes naast na een hoekschop van Hagenauw en poeierde Frank Kienecker een vrije trap over het doel van Remko Koopman, die één minuut later redde na een tweede vrije trap van de Oosterhesseler.

Rick Kiers, die last kreeg van een vervelende blessure, werd in de rust vervangen door Kristian Elders. Later zouden ook Gerben Manting - die een verleden heeft bij VIOS - en keeper Jaap Haan nog het vochtige veld betreden. In die tweede helft stond Sp. Zweeloo in ieder geval geen tegendoelpunt toe. Daarnaast kwam de ploeg meer aan voetballen toe. Zo werkte Kienecker een vrije bal weg, maar moest ook Vincent Kok achterin handelend optreden. Met nog een dik half uur te gaan ging het mis voor de onfortuinlijke Drewes, die zich leek te verstappen. Met veel pijn aan zijn enkel werd hij naar de kleedkamer geholpen.

Ook de talentvolle Maurice Kerkdijk en tot drie keer toe Hagenauw probeerden het doel te vinden, maar zij slaagden daar niet in. Daarnaast belandde een hoekschop van de aanvaller op de paal. En linksback Machiel Meijer assisteerde zijn keeper door een schot van Hagenauw weg te koppen. Het was uiteindelijk Hajes die na een voorzet van ver over Warmolts kopte. De ervaren keeper probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar Hajes werkte de bal alsnog over de doellijn, 3-1. Gubler (in de handen van Haan) en Kerkdijk (over) kregen in de slotminuut nog een mogelijkheid, maar de kalm leidende scheidsrechter Freddy Gossen had het laatste woord.

Op de laatste dag van oktober hervat Sp. Zweeloo de competitie met een thuiswedstrijd tegen promovendus SV Pesse. Legt VIOS een dag later hoogvlieger VV Wijster het vuur aan de schenen?

VIOS – Sp. Zweeloo: 3-1 (3-0). 12. Frank Hettinga 1-0, 29. Roelof van Opijnen 2-0, 44. Jos Gubler 3-0, 84. Anne Hajes 3-1. Scheidsrechter: Freddy Gossen (Dalen).

VIOS: Warmolts; De Vries, Meppelink, Kienecker, Meijer; Van Opijnen, Duursma (Geuze), Kerkdijk, Hettinga (Kingma); Gubler, Geuze (Betten).

Sp. Zweeloo: Remko Koopman (63. Jaap Haan); Rick Kiers (46. Kristian Elders), Vincent Kok, René Lanting, Henri Popken; Rolf Drewes (57. Gerben Manting), Anne Hajes, Thomas Wolting, Gerwin Stevens; Gerko Lanting, Rick Hagenauw.Tekst: Kristian Elders