Marathonloopster Andrea Deelstra had een droom

KLAZIENAVEEN - Vrijdagavond werd in de Witte Olifant in Klazienaveen de aftrap gegeven voor het Drenthe loopfestijn dat aanstaande zondag in Klazienaveen plaatsvindt. Nadat burgemeester Eric van Oosterhout de eer had om de avond te openen en vrijwilliger Karel van de Sleen de zilveren speld van de Marathon Klazienaveen kreeg opgespeld wegens zijn inzet vanaf 1984 als masseur voor de lopers. Ook Jan Venhuizen werd als Mister Marathon van Klazienaveen even gevraagd naar zijn verwachtingen op de halve marathon en hij had er een goed gevoel over. Ook Fanos Tekle uit Ethiopië, de winnares van de 10 km in 2016 was met haar manager Kees Zwaan al in Klazienaveen aanwezig.


Burgemeester Eric van Oosterhout wilde vooral de loftrompet uitspreken over de vele vrijwilligers die het weer mogelijk maken dat een evenement als het Drentse Loopfestijn kan plaatsvinden. Begonnen als voetballer kwam hij er snel achter dat dat niet zijn ding was en melde zich bij een atletiekclub en ging hardlopen. Het werd voor hem de mooiste sport en liep inmiddels al tien marathons en veel 10km lopen. Ook was hij vrijwilliger bij de atletiekvereniging in plaats van een bestuurlijke functie. Ik deed liever het domme werk als dranghekken slepen, maar kwam er snel achter dat het zeker geen dom werk was, want zonder die vrijwilliger die met dranghekken sleept is er geen hardloop wedstrijd.

De hoofdgast van de avond was toch wel Andrea Deelstra, de marathonloopster uit Dwingeloo die haar droom graag met de aanwezigen wilde delen. ,,Ongeveer 10 jaar geleden zat ik naar een marathon in Berlijn of London te kijken en toen zei ik direct dat ga ik ook doen. Ik heb toen een doel uitgestippeld en dat was de Olympische Spelen. Nadat ik via de middelbare school, de Havo en ALO de studie kon afronden, was het moment gekomen dat ik op 21-jarige leeftijd aan mijn droom kon begonnen.” ,,Dat was niet eenvoudig, want ik had toch wel enige bagage nodig. Dat begon met een boek over trainingmethoden en begon met de 3000 steeple chase waarop ik drie keer Nederlands kampioen ben geworden. Ik was 27 jaar toen ik op de marathon debuteerde en een team om mij heen vormde met een fysiotherapeut en trainer. Ook inspireerde mij het boek van Ton Sijbrands waarbij vooral de vier woorden Inspireren, presteren, winnen en succes. Een goed keus was het toen ook dat ik naar Apeldoorn verhuisde.”

In 2015 werd mijn eerste droom werkelijkheid toen ik mee mocht doen aan de EK marathon in Berlijn, vervolgd Andrea. Ik eindigde als 13e in een tijd van 2 uur en 26 minuten. Dat was de opmaat naar mijn aller grootse droom: ,,Deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De doelstelling was een top 10 plaats, wat gezien mijn tijden mogelijk moest zijn. Helaas werd ik tijdens de wedstrijd bevangen door de enorme hitte. Dat was wel heel bijzonder om mee te maken. Ik wilde toen bijna uit de wedstrijd stappen, maar heb uiteindelijk wel de finish gehaald en eindigde op de 60e plaats. De teleurstelling was wel groot, maar gaf mij wel de motivatie om in 2020 nog een keer aan de start wil staan bij de Olympische spelen.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda