In memoriam: Johan Cruijff. 1947 – 2016 Johan Cruijff, een fenomeen om nooit te vergeten

EMMEN – De schok was groot toen ik donderdag te horen kreeg dat Johan Cruijff was overleden na een verloren strijd tegen kanker. De legendarische nummer 14 die de hele wereld versteld liet staan van zijn voetbalkwaliteiten en veel successen behaalde met Ajax en Barcelona als speler en trainer en als speler 48 wedstrijden in het Nederlands elftal.

Hij scoorde 293 doelpunten in 520 wedstrijden bij een zestal clubs in Nederland, Spanje en Amerika.Ondanks dat hij wereldberoemd werd als voetballer, bleef hij met beide benen op de grond staan. Zijn prachtige aktie in een wedstrijd tegen ADO, maar ook de legendarische strafschop na een een-tweetje met Jesper Olsen kent bijna iedereen, maar ook sociaal aan de weg timmerde met zijn Johan Cruijff Foundation om kinderen te laten voetballen op trapveldjes. De eerste keer dat ik Johan Cruijff in levende lijve ontmoete was in 1966 tijdens een personeelsreisje van de confectiefabriek van mijn vrouw Heintje naar Amsterdam. Zoals het in die tijd gebruikelijk was stond er ook een bezoekje aan Schiphol op het programma en juist op die dag kwam Ajax terug van een Europacup wedstrijd uit Spanje.

In de aankomsthal stondenwij plotseling oog in oog met de complete selectie met daartussen de nog zeer jonge Johan Chruijff. Ik was nooit een echte fan,maar toen Johan Cruijff weer terugkeerde in Nederland en eerst Ajax en in zijn laatste jaar als speler Feijenoord Kampioen van Nederland maakte, was hij ook in mijn hart gesloten. Het was dan ook bijzonder dat Johan Cruijffin 1984 met Feijenoord de ingebruikname van de nieuwe verlichting bij het hoofdveld van SVBO in Barger Oosterveld met een oefenwedstrijd kwam opluisteren.

De grootse herinnering aan Johan Cruijff beleefde ikechter denk ik in 1992toen hij met de selectie van Barcelona te gast was bij de Gouden Pijl en tegen FC Emmen speelde. Zelf twee jaar ouder, maar met trillende benen had ik als verslaggever van Radio Emmen de eer om Johan Cruijff te mogen interviewen voor Radio Emmen voor de start van de Gouden Pijl . Een moment dat ik tot op de dag van vandaag niet vergeet omdat bijgaande foto al jarenlang op mijn kantoor te zien is. Johan Cruijff, je won vele wedstrijden, maar in deze wedstrijd was je kansloos. Rust zacht. Ben er trots op jou te hebben mogen interviewen. Ik zal je nooit vergeten.

Bennie Wolbers
Sport Pers Bureau Emmen

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda