FC Emmen verliest in Amsterdam

AMSTERDAM - Met een goed gevoel vertrekken uit Amsterdam. Dat was voorafgaand aan het duel tegen de regerend landskampioen Ajax de opdracht voor de mannen van trainer Dick Lukkien. In die opzet zijn de Drenten wel geslaagd, al kwam er geen resultaat. Ajax won met 3-1, ondanks dat Emmen tot tien minuten voor tijd nog mocht hopen op een punt.

Door de nederlaag zakt Emmen na speelronde 29 naar plek 16 in de eredivisie. Die plek betekent aan het einde van de rit (over vijf duels) nacompetitievoetbal. Het gat naar de ploegen vlak boven Emmen (Excelsior en Volendam) is twee punten. Het gat naar onderen, naar de directe degradanten (op dit moment FC Groningen en Cambuur) bedraagt respectievelijk acht en negen punten.

Brutaal

FC Emmen startte het duel in de Johan Cruijff Arena zonder ontzag voor de recordkampioen van Nederland. Zonder Jeroen Veldmate (ziek) en met Julius Dirksen (in het centrum van de verdediging) kreeg Emmen zowaar de eerste kans van de wedstrijd, maar de counter via Antonisse kon net niet worden binnengegleden door oud-Ajacied Richairo Zivkovic.

Daarna nam de thuisclub het heft in handen en plooide Emmen terug op eigen helft. Kansen kwamen er maar een andere oud-Ajacied, Mickey van der Hart, lag succes in de weg voor achtereenvolgens Jurriën Timber en Steven Berghuis. Bij een corner, in de 22e minuut, was hij echter kansloos. Edson Alvares sprong hoger dan Miguel Araujo, waarna de bal voor de voeten rolde van Jorge Sanchez die met een puntertje de 1-0 maakte. Araujo klaagde nog wel bij scheidsrechter Nagtegaal (vanwege vermeend hangen in de nek) maar kreeg geen gelijk.

Zivkovic kreeg zo'n tien minuten voor rust de kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet na een geblokt schot van Antonisse vloog richting de F-Side. Die twee gemiste kansen kwamen Emmen duur te staan, want twee minuten later kwam Ajax op 2-0. Steven Bergwijn tikte binnen, nadat Sanchez was ontsnapt aan buitenspel (dat werd opgeheven door Mike te Wierik).

Antonisse

FC Emmen veranderde na rust niet van strijdplan en Ajax werd steeds fantasielozer en speelde in een steeds lager tempo. Van der Hart bleef, net als de gehele Emmen-defensie, vrij gemakkelijk op de been.

Na een uurtje spelen gloorde er ineens hoop in de harten van de Emmenaren toen Antonisse de bal ..................................

......................... panklaar voor de voeten kreeg van Romeny: 1-2. Het was voor de huurling van PSV zijn eerste treffer in Drentse dienst.

Dick Lukkien hoopte met het inbrengen van Oussama Darfalou (voor Antonisse) en Mohamed Bouchouari (voor de geblesseerde Lorenzo Burnet) de 2-2 af te dwingen, maar zover kwam het niet. Uitgerekend bij een eigen corner counterde Ajax naar de beslissing. Invaller Francisco Conceicao bereikte Dusan Tadic en die prikte de bal buiten bereik van Van der Hart binnen. Eindstand 3-1.