FC Emmen laat stiekeme zege glippen in Leeuwarden

LEEUWARDEN - FC Emmen leek op weg naar een hele geniepige zege in Leeuwarden in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Cambuur, maar verspeelde na rust een 0-2 voorsprong. De gelijkmaker viel in de 98e minuut. De Drentse club begon nog wel overtuigend aan het duel in Leeuwarden, maar na tien minuten nam de thuisploeg het heft in handen.

Fedde de Jong, Silvester van der Water en Remco Balk waren voor de geel-blauwen dichtbij de openingstreffer, maar scoorden niet. Meer dan 25 minuten lang liep FC Emmen vooral terug en wist de formatie van trainer Fred Grim maar niet tot een gevaarlijke aanval te komen.

Het was dan ook de wereld op z'n kop toen Emmen in de 38e minuut op voorsprong kwam. Uit een prima counter schoot Ben Scholte, na een fraaie vooractie van Piotr Parzyszek, Chardi Landu en vooral Maikel Kieftenbeld, de 0-1 tegen de touwen. Op slag van rust werd het nog gekker, toen Jeff Hardeveld (die net als Kieftenbeld na maanden blessureleed zijn officiële rentree maakte) de bal hard en hoog achter Yanick van Osch jaagde vanuit een vrijwel onmogelijke positie: 0-2.

FC Emmen brengt zichzelf in problemen
Waar iedereen na rust een storm van Cambuur verwachtte, kwam er slechts een licht briesje. Emmen bleef aanvankelijk moeiteloos op de been, maar bracht zichzelf in het laatste half uur volledig in de problemen. Het begon allemaal met een te korte terugspeelbal van aanvoerder Jari Vlak op doelman Jan Hoekstra, die vervolgens een wat onnodige overtreding beging op Michael Breij. Robert Uldrikis schoot de toegekende strafschop echter huizenhoog over. Ondanks die psychische tik voor de thuisclub hielp Hoekstra de Friezen kort daarna echter nog een keer een handje.

De Drentse goalie liet een ogenschijnlijk simpele corner los, waarna Breij kon binnentikken (1-2). Het thuispubliek was uitzinnig en de bekertjes bier vlogen van de tribune het veld op, waarna het duel uiteraard even werd gestaakt.

Door dat stilleggen kreeg Cambuur, dat via Uldrikis in de reguliere speeltijd twee levensgrote kansen kreeg (maar miste), liefst tien minuten extra tijd voor de gelijkmaker. En dat lukte. Opnieuw uit een corner werd Emmen geklopt. Ditmaal door invaller Wiebe Kooistra.

Te Wierik en Landu geblesseerd
En dus stapte FC Emmen na 100 minuten toch teleurgesteld van het veld, niet alleen vanwege het vertoonde spel maar ook door het scoreverloop. Bovendien zag trainer Fred Grim twee spelers geblesseerd uitvallen. Al vroeg ging Mike te Wierik dizzy naar de kant en na rust moest ook Landu (met een spierblessure) noodgedwongen richting de kleedkamer.